Cafea la Ibric facuta ca la carte

Povestea cafelei pentru cei mai mulţi dintre noi pleacă de aici, de la coada ibricului, de la o cafea la ibric. Mie unul mi se pare grozav, pentru că în faţa ibricului este cel mai la îndemână să cunoşti esenţa cafelei, să realizezi că ai în faţă un produs agricol preparat termic cu apă fierbinte. Şi dacă, ori de câte ori te afli în faţa aragazului preparând orice alt produs agricol (fie că sunt legume, fructe, carne sau orice altă materie prima), îţi pui întrebarea de unde vine, cât de bun sau cât de sănătos este, atunci sigur vei remarca că şi boaba de cafea merită exact acelaşi interes. Interes pentru originea ei, modul de procesare şi modul de preparare, astfel încât produsul final, care se va afla în ceaşca ta, să fie cel mai bun cu putinţă. Mai mult, tot perspectiva de a găti o cafea face evident că proporţia potrivită de cafea şi apă, timpul şi temperatura sunt parametrii care vor influenţa gustul cafelei pe care o vei bea.

Prin urmare hai să începem de la a bea o cafea la ibric mai bună. Pentru asta nu ai nevoie de investiţii, de echipamente, de accesorii, de nimic. Nimic altceva în afară de o cafea bună şi puţină atenţie la paşii necesari preparării cafelei. Aşa cum spun în fiecare articol, aceasta este doar metoda care îmi place mie cel mai mult, o intersecţie de reguli scrise şi nescrise amestecate cu multe încercări şi degustări.

Pregătire

Pentru că e cafea la ibric, în primul rând ai nevoie de un ibric. Povestea ibricului este cât de complicată sau de simplă vrei tu. Ca majoritatea echipamentelor necesare pregătirii cafelei şi ibricul poate varia de la unul de sub 10 lei până la unele care costă câteva sute de lei. Diferenţele sunt la nivel de construcţie, material, formă, design etc. şi au, desigur, influenţă asupra calităţii cafelei. Totuşi nu te lăsa păcălit(ă). Nu ai nevoie de cine ştie ce ibric pentru a putea bea o cafea bună. Esenţa este mereu aceeaşi: o cafea bună proaspăt prăjită, de origine, râşnită cât mai proaspăt şi pregătită după reţetă. În orice ibric o pregăteşti sigur va fi în regulă.

Pe urmă poţi aprofunda subiectul şi poţi investi într-un ibric de calitate superioară care să te ajute să faci cea mai bună cafea la ibric din lume. Din lumea ta, nu uita asta. Mereu îţi va spune altcineva că există o cafea mai bună şi apoi alta mai bună. Însă care este cea mai bună cafea, doar tu poţi decide. Iar pentru a-ţi păstra deschiderea către noi experienţe, ia în considerare că doar pentru tine şi doar în acel moment, este cea mai bună cafea.

Cafea la ibric - ce ai nevoie

Reţeta

Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apă se folosesc în medie 9-10 g de cafea. Pentru că vorbim de medii trebuie să spun că cea mai mică cantitate de cafea recomandată la orice cafea este de 6.5-7g. Cea mai mare e de 22g. Prea multă cafea poate duce la arome prea intense. Dar fiind o chestiune de gust, sugestia mea e să încerci diferite concentraţii din aceeaşi cafea şi să vezi care îţi place mai mult.

Preparare

1. În mod ideal, râşneşte cafeaua chiar înainte de preparare. Povestea râşnirii o găseşti aici şi pentru o cafea la ibric limitarea la o râşnită electrică cu discuri este esenţială, pentru că una manuală va necesita un efort pe care eu unul nu am suflet să-l recomand nimănui deoarece este necesar cel mai fin grad de râşnire. Motivul? Această formă de preparare este singura care nu implică filtrarea zaţului de lichidul final. Dacă cafeaua este râşnită mare, ea este deranjantă şi atunci eşti tentat(a) să laşi zaţul să se aşeze. Asta însă prelungeşte timpul în care cafeaua stă în contact cu apa şi apare supraextragerea. Plus că se răceşte. Dacă cafeaua e aproape un praf, lichidul final căpăta un corp gros, cremos şi se poate bea direct, asta fiind în esenţă marele avantaj al cafelei la ibric.

Cafea la ibric - rasnire

Dacă nu poţi râşni cafeaua pe loc, alternativa e să cumperi puţin şi des, cât pentru 2-3 zile. Şi neapărat să faci una cât mai curând când ajungi acasă cu cafeaua proaspătă ca să poţi face diferenţa între prima, a doua şi a treia zi. Asta te va ajuta cu argumente atunci când vei decide să cumperi o râşniţă.

2. Pune apă rece în ibric, măsoară cantitatea în mililitri, nu în ceşti sau alte măsuri ochiometrice. Măcar la început până vei şti exact cât are ceaşca în care bei de obicei. Astfel vei păstra proporţia corectă de cafea şi vei putea apoi să o “reglezi”.

Cafea la ibric - apa

3. Dacă insişti să pui zahăr, pentru că aşa fac turcii 🙂 dizolvă-l acum.

4. Adaugă cafeaua şi se amestecă uşor până la uniformizare

Cafea la ibric - cafea in apa

5. Pune ibricul pe foc mediu, astfel încât, de când pui cafeaua până o torni în ceaşcă, să treacă cam 3 minute. Timpul e variabila cea mai riscantă pentru acest mod de preparare pentru că apa stă în contact cu cafeaua foarte mult timp şi se poate supraextrage, adică ajung în ceaşcă mai multe gusturi decât ţi-ai putea dori. Cel mai des întâlnit este amarul. Asta în condiţiile în care cafeaua nu este prea prăjită. O cafea arsă va fi amară oricum, iar timpul mai lung doar va acutiza situaţia. Tot legat de asta e important şi câtă cafea faci. Dacă e cantitate mare de apă va dura mai mult, dacă e mai mică, va dura mai puţin. Ideal e să faci în jur de 200 de ml o dată, adică o cană mare sau două ceşti mici.

Cafea la ibric - foc

6. Eu aleg să nu amestec lichidul pentru a evita pe de o parte aceeaşi supraextragere (cu cât apa şi cafeaua se zbat mai mult cu atât se extrage mai mult şi mai repede) şi pe de altă parte pentru a evita prelungirea timpului prin răcirea cafelei (când se sparge zaţul de sus se pierde din temperatura lichidului). E o alegere. Cred, în egală măsură, că există riscul separării stratului de cafea de cel de apă şi astfel o extracţie inegală. Vezi cum îţi place.

Cafea la ibric - amestec

7. Când se formează un cerc în mijlocul ibricului mai deschis la culoare, iar caimacul de pe margine se ridică uşor, ia-l de pe foc, lasă-l 20 de secunde şi pune cafeaua în ceşti.

Cafea la ibric - caimac

8. Bucură-te de o cafea la ibric bună! Nu o lăsa prea mult în ceaşcă pentru că va continua să se extragă şi pe măsură ce se răceşte va involua.

Cafea la ibric - ceasca

Variaţiuni de cafea la ibric (unele de bun simţ, altele nu prea)

Numărul de grame de cafea, după cum ziceam, după gust. Mai mult sau mai puţin intensă şi, implicit, mai tare. Sigur, depinde şi de cafea, aşa că experimentează.

Nu uita să încerci diverse tipuri de cafea ca să vezi care îţi place cel mai mult.

O variantă zice să pui cafeaua când apa începe să se încălzească uşor. Ar putea fi bine pentru că în felul acesta cafeaua stă în contact cu apa o perioadă de timp mai scurtă. Eu am încercat, însă am ales varianta de mai sus.

O altă variantă zice să o dai în foc (adică să ajungă zaţul la buza ibricului) de 2-3 ori. Eu nu prea înţeleg de ce. Pe de o parte timpul de extracţie este mai lung, pe de altă parte temperatura apei la fierbere trece cu mult peste marja ideală de 90°C pentru infuzie şi deci cafeaua se supraextrage.

O altă varianta zice să mai pui după pasul 7 încă o linguriţă de cafea presărată deasupra şi apoi să o mai dai într-un clocot. Minusurile sunt prelungirea timpului de extracţie şi dereglarea raţiei de cafea/apă. Pe de altă parte adaugi un shot de arome proaspete, ceea ce ar putea ajuta băutura finală în condiţiile în care cafeaua la ibric tinde să-şi piardă notele exotice. Un alt argument e că astfel se ajută sedimentarea zaţului, dar, aşa cum spuneam asta se rezolvă prin râşnirea foarte fină.

Sper să te ajute şi să-ţi placă ce iese. Sunt curios să-mi spui şi mie despre noua ta cafea la ibric, cel puţin la fel de curios cât sunt să-mi spui care metoda ta pentru a o încerca şi eu.

Aşa cum spun mereu la finalul fiecărui articol, cele de mai sus nu reprezintă un adevăr absolut. Sunt capitolele care formează povestea mea cu cafeaua, poveste care sper să te inspire să explorezi, dacă nu ai făcut-o până acum sau să îmi împărtăşeşti din experienţele tale, dacă la rându-ţi trăieşti povestea minunată a cafelei bune.

13 thoughts on “Cafea la Ibric facuta ca la carte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress