French Press a la James Hoffmann
Știu că am mai scris despre french press, dar zilele trecute am dat peste un video produs de James Hoffmann, unul dintre cei mai buni vloggeri din lumea cafelei și… ce să vezi!? French press-ul nu e chiar așa plictisitor pe cât credeam
Apropo, dacă nu-l urmărești deja pe Hoffmann, îți recomand din toată inima canalul lui de Youtube.
Cum, am spus plictisitor!? Da! Știu că îl recomand mereu, ca prim pas în lumea preparării cafelei acasă, după ibric. Și fac asta cu convingerea că este o unealtă robustă, simplă și accesibilă, cu care este destul de greu să dai greș. Dar… cam atât! Dacă te prinde pasiunea cafelei, îl lași repede în urmă. Ei bine, Mr. Hoffmann a zis că are el o idee de metodă prin care mă va da pe spate cu o cafea preparată la french press.
Cafeaua obținută prin această metodă este atât de gustoasă încât metoda pare prea simplă, iar acesta este și motivul pentru care vreau să o împărtășesc cu voi. Pentru asta, vom avea nevoie de 4 lucruri:
- cafea de specialitate proaspăt râșnită,
- un french press,
- apă încălzită până pe la 98 de grade
- și un dram de răbdare.
Începem prin a râșni cafeaua mai grosier, medium-coarse, cum se spune în termeni barista-nești.
În cazul în care nu ai un termometru sau un fierbător de apă cu control al temperaturii, poți încălzi apa până la fierbere după care o lași 20-30 de secunde să se răcească. Astfel temperatura va scădea cu 2-3 grade.
Pui cafeaua în french press și torni toată apa peste ea. Eu folosesc proporția de 1g cafea/17ml apă. Deci la 20 de grame de cafea ar trebui să torni cam 340ml de apă, îndeajuns pentru 2 cești savuroase sau 1 cană savuroasă și zdravănă pe deasupra, ca pentru diminețile de luni.
Daca ai râșnit grosier, nu va fi nevoie să amesteci conținutul, cafeaua va începe să cadă ușor spre baza french press-ului. Dacă ai râșnit mai fin, este posibil să trebuiască să agiți puțin french press-ul, pentru că sub cafea se poate forma o pungă de aer care nu va lăsa apa să intre în contact cu toată cafeaua, riscând o sub-extracție.
Acum o lăsăm să infuzeze 4 minute. Ai timp să-ți prăjești 1 ou, să dai de mâncare la pisică sau să-ți citești mailurile.
După ce trec 4 minute, cu o linguriță luăm cafeaua și spuma rămasă la suprafață și o aruncăm.
Pentru următorul pas, trebuie să ai puțină încredere și răbdare. Trebuie să nu te atingi de cafea pentru încă 4-5 minute. Stai fără griji, nu se supra-extrage. Cafeaua deja a dat ce a avut mai bun și acum s-a așezat la baza presei. Oricum, nu vei putea să o bei, pentru că are încă în jur de 70 și ceva de grade. După ce au trecut următoarele 4-5 minute și pisica a fost hrănită, poți alege să pui sita french press-ului și să torni. Practic, poți să torni și fără sită, pentru că toată cafeaua de la suprafață ar fi trebuit să se așeze, deci nu riști să pui zaț în ceașcă. E o chestie de preferință.
Partea bună la această modalitate de brew este că tot timpul vei avea o ceașcă delicioasă de cafea pentru că sunt puține variabile la mijloc. Deci, dacă respecți metoda, vei obține mereu rezultate similare.
Îți sugerez să încerci câteva variante de măcinătură și să găsești varianta cu care obții rezultatul cel mai apropiat de preferința ta. Timpul este, cum se spune, relativ, dar, dacă te încadrezi în 3.5-4 minute pentru infuzie și încă 4-5 minute în care o lași să se așeze, nu poti da greș.
Ai încercat? Ți-a plăcut cum a ieșit? Ai schimba ceva la ea? Zi-ne mai jos.
Articol scris de Seb.
Mihai
aprilie 25, 2023 @ 12:32 pm
Presa franceză e terminata după apariția aeropress,când a fost inventata eram in primul val al cafelei sinceră repede.extrasa astăzi suntem în valul 3,este imposibil sa o extragi corect fiind atât de corset in număr 4 minute.Acritura de lămâie îți iese,mai bine o infuzezi in ibric.