6 metode de preparare a cafelei reci pentru zile caduroase
Vine vara, bine-mi pare!
Dar e căldura cam mare!
Chiar dacă oamenii de știință britanici, medicii și alți cetățeni de bine recomandă să nu bem lichide reci când afară este cald, mie totuși îmi place de nu mai pot să mă desfăt cu o cafea rece în miezul zilei, când soarele e sus pe cer și căldura îmi topește oasele.
Atunci când vorbim de cafea ne gândim, în general, la o băutură caldă, excepție făcând cafeaua frappe, care însă seamănă mai mult cu un desert decât cu o cafea. Iar ca să schimb această perspectivă, îți propun mai jos nu una, nu două, ci 6 meotde prin care poți prepara acasă băuturi cu cafea rece care să te răcorească în zilele fierbinți de vară. Trebuie însă să te previn, e posibil să-ți placă atât de mult, încât să le încerci și iarna când te saturi de cappuccino sau irish coffee.
Începem cu două metode de preparare a cafelei reci autentice, ambele posibile acasă fără bătăi de cap. În fapt, prima metodă este cea mai simplă metodă de prepararea a cafelei…. punct.
1. Cold Brew (varianta pentru cei răbdători)
Cold brew, adică extracție rece, înseamnă că folosim apă rece în contact direct cu cafeaua. Apa fierbinte accelerează extracția. Deci, o folosind apă rece vom avea o extracție mai lentă care va necesita un timp mai lung. E ca la zahăr. În apă rece să dizolvă mai lent decât în apă caldă. Există mai multe variante de a extrage cafea folosind apă rece, unele dintre ele utilizând instalații mega complicate, pe care le poți zări prin câteva cafenele cu ștaif pe care le găseșți pe harta cafelei bune.
Dar acasă, astfel de instalații pot fi înlocuite cu… un borcan. Da, da, un borcan. Este chiar atât de simplu. Râșnești cafeaua mai mare, ca pentru French Press sau chiar puțin mai mare, astfel încât extracția să fie lentă, pui cafeaua râșnită într-un borcan, adaugi apă și le lași împreună muuulte ore. Dacă ai la îndemână un French Press, un accesoriu super-accesibil pe care îl poți găsi în orice hipermarket, îl poți folosi cu avantajul unei separări mai facile a zatului la finalul extracției.
Pentru 100 ml de coldbrew concentrat folosesc:
- Cafea 28g
- Apă 100ml
- Un borcan cu capac sau un French Press.
- Un filtru de hârtie (de orice fel vrei, se găsesc prin toate supermarketurile)
Amesteci apa cu cafea și o lași între 12 și 24 de ore, amestecând din când în când.
După ce expiră timpul pe care ți l-ai propus, filtrezi cafeaua, eliminând zațul. Aici foloseșți filtrul de hârtie pe care îl uzi în prealabil pentru a elimina gustul de cafea. Dacă ai preparat într-un French Press, separarea este și mai simplă cu ajutorul sitei incluse. Totuși, chiar și la French Press îți recomand să mai treci cafeaua printr-un filtru. Pentru eficiență poți lasă zațul într-o sită deasupra unui vas pentru a extrage cât mai mult din lichidul care rămâne îmbibat în zat.
La final vei obține un concentrat, pe care îl poți folosi ca baza pentru rețetele 3 sau 5 de mai jos, sau pe care îl poți amesteca pur și simplu cu apă în raport 1/3 (1 parte cafea, 3 părți apă).
Recomandare: Pentru a obține la final o canatitate suficientă de cafea îți sugerez să prepari cantități mai mari, de ex. 400ml sau 500ml. Raportul se păstrează, adică pentru 500ml de apă se folosesc 140g de cafea. Concentratul obținut poate fi păstrat câteva zile într-un recipient închis bine, în frigider, putând fi utilizat la prerarea băuturilor pe baza de cold brew.
Alternative:
- Amestescul de apă cu cafea poate sta între 12 și 24 de ore. Sugestia mea este să încerci mai multe variante și să vezi ce rezultat final îți place mai mult.
- Tot în joacă poți alege să mai agiți borcanul o dată la câteva ore.
- Mai poți încerca grade diferite de râșnire și desigur cafele diferite
- Și dacă tot ai chef să te joci, poți încerca să ții borcanul la temperatura camerei sau în frigider și să vezi cum se dezvoltă gusturile în funcție de temparatura la care se desfășoară extracția.
Dacă vrei să duci povestea mai departe, există câteva echipamente specializate cu care te poți ajuta, pe care le găseșți însă pe site-uri „de pe afară”, adică pe Amazon. Unul dintre el este Toddy Cold Brew, altul Oxo Cold Brew Coffee Maker și sunt doar câteva exemple. Sper să am ocazia să ți le arăt curând. Prețurile, în jur de 60e, le fac foarte rentabile pentru băutorii pasionați de cold-brew.
Că tot vorbim de prețuri, mai fac un calcul, zic eu util, dată fiind oferta din ce în ce mai mare de cold-brew preambalat de pe piață. Poți alege dintr-o gamă foarte variată de cafele proaspăt prăjite, chiar și unele cu mai puține pretenții, pentru că în cazul preparării la rece și folosirii ca baza pentru alte băuturi calitatea extracției nu va avea de suferit. Prin urmare putem considera un preț de 30 de lei pentru o pungă de 250g de cafea. Folosind rețeta de mai sus o vom combina cu 900ml de apă. La final vom obține în jur de 700 ml de concentrat. Există și cafea mai ieftină și cafea mai scumpă, dar pentru reper ține minte acest 4.5lei/100ml de concentrat și folosește-l atunci când vezi oferte de concentrat în sticluțe, pachete, etc.
2. Cold drip (varianta pentru cei grăbiți)
Dacă te apucă o poftă nebună de a bea o cafea rece, însă nu ai răbdare 24 de ore pentru a o prepara prin metoda 1 și nici nu ai anticipat urgia, astfel încât să ai la dispoziție concentrat în frigider, poți face o mică șmecherie. Dar o șmecherie fără vinovăție, pentru că și multe cafenele cu pretenții o aplică cu rezultate excelente.
Cold drip, în varianta pentru acasă, înseamnă o cafea clasică la filtru răcită instantaneu după extragere. Metoda de preparare cu toate detaliile de rețetă și pași de preparare o poți găși în articolul dedicat V60, iar instrumentul poate fi un v60 sau orice altă metodă de filtru care permite umplerea cănii cu muuuuuultă gheață. Acesta este secretul: gheață multă, atât de multă, încât baza filtrului stă la început pe gheață.
Asta face ca fiecare picătură de cafea proaspăt extrasă să cadă direct pe un cub de gheață, racindu-se astfel foarte rapid. Care e beneficiul acestui consum exagerat de gheață? Diluarea redusă. Orice formă de amestecare a cafelei fierbinți în cantități mari cu gheață va duce la topirea rapidă a gheții și deci diluarea cafelei. Poți cântări gheața și o poți lua în calcul rețetei, dar devine complicat. Dacă însă cafeaua se răcește picătură cu picătură la finalul extracției vei avea gheața aproape intactă și cafeaua rece nediluată.
Și asta e tot!
Vrei să te joci? Combin-o cu lapte rece sau adaugă fructe de pădure sau portocale, sau extrage-o cu o cantitate dublă de cafea și apoi amestecă concentratul cu apă tonică. Distracție plăcută!
3. Tonic brew – una dintre preferatele mele
Acum vreo 2 ani, la un festival de film, un barista m-a văzut dornic să explorez și m-a întrebat dacă nu vreau să încerc un tonic brew în loc de cold brew. Normal că am zis da, deși nu știam la ce să mă aștept. De atunci… am înțeles de ce există apă tonică în univers.
Poți folosi că bază un concentrat de cafea rece obținută prin oricare din metodele 1 sau 2 (atenție la metoda 2 sa faci cafeaua mai concentrată decât la rețeta de V60 pentru a o putea dilua cu tonic).
Raportul între tonic și concentratul cold brew poate fi 1/3 dar, din nou, îți propun să te joci cu diverse proporții.
Apa tonică este, invariabil, dulce. Dacă nu conține zahăr, are oricum îndulcitori artificiali, însă există totuși diferențe între proporția de zahăr. Așa că merită să arunci o privire și să încerci diverse feluri de apă tonică. Eu, cel mai des folosesc Schweps sau 365 de la Mega.
4. Espresso tonic – cea mai rapidă
Pe ăsta l-am gustat la Iași și m-am bucurat grozav pentru că e și mai simplu decât metodă 3. Așa cum sugerează numele avem espresso și apă tonică. În loc de espresso poți folosi o cafea mică și concentrată preparată la ibric. Ca și în rețeta pentru espresso voi vorbi de varianta cu espresso dublu, deci în jur de 40-50ml de cafea espresso. Acesta se pune peste apa tonică, într-un raport de 1/5. Aici îți recomand chiar din inima să cauți amestecul tău preferat.
Și gata! Ți-am zis că e rapidă.
5. Cappuccino glace – nu putea să lipsească laptele
Nu sunt nepărat un fan al băuturilor cu lapte, dar tot am descoperit tot felul de metode de preparare, inclusiv în varianta rece. Am ales dintre toate pe cea cu cel mai bun echilibru între complexitate și rezultatul final.
Ingrediente:
- Un espresso dublu
- 100ml de lapte
- Gheață
Preparare:
- Într-un vas înalt amestecă cca. 10 cuburi de gheață cu espresso-ul dublu și 50 de ml de lapte
- Amestecă bine cu un tel (40-50s) până omogenizează amestecul
- Separă lichidul de gheață
- Spumează restul de 50 de ml de lapte rece cu ajutorul unui mini-mixer (cca. 1 min) până devine spumă
- Toarnă spumă de lapte peste cafeaua cu lapte din pahar ușor, pentru a rămâne la suprafață
Îl poți combină tu sirop de ciocolată sau de caramel, poți presară deasupra praf de cacao sau de scorțișoară, astfel încât să asortezi băutura cu starea ta de spirit.
6. Affogato
Ei, am lăsat-o la final că e un fel de bonus. Ar fi trebui să numesc articolul 5+1 metode de a te bucura de o cafea rece pentru că aceasta din urmă e mai degrabă un desert, decât o cafea.
Deși numele este elaborat, în realitate povestea este tot la fel de simplă. Este o extracție dublă de espresso direct peste o cupă de înghețată. Deși tentația e mare, mai ales vara, încearcă să te limitezi la o cupă mică de înghețată, astfel încât cafeaua să o poată pune în valoare.
Combinațiile mele preferate sunt cu înghețată de cafea sau vanilie. E greu să și scriu despre ele pentru că sunt atât de buuuuuuuuneeeee, încât…. Gata am băut-o!
Sunt tare curios să aflu despre care sunt metodele tale preferate de a te bucura de o cafea rece în timpul verii sau a… iernii 🙂
7 motive pentru care imi place Cold Brew - Cafea fără zahăr
iulie 11, 2019 @ 8:34 pm
[…] ce am făcut un inventar al metodelor prin care cafeaua poate fi o soluție excelentă de răcorire, am zis că musai trebuie să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului. Cezarul fiind în cazul ăsta cold […]