Cafeina te impiedica sa adormi?
Acesta este un text pe care vreau să-l scriu de multă vreme din motive foarte egoiste. Îmi place să beau cafea și îmi place să fac cafea celor dragi, fiind mereu nerăbdător să îi impresionez cu ultimele mele descoperiri. Însă, de cele mai multe ori, strângem gașca mai pe seară și cei mai mulți dintre ei refuză să bea cafea la ore târzii, aruncând vina pe cafeina. Ce-i drept e posibil ca în realitate să se fi săturat de experiențele mele și ora târzie să fie doar o scuză. Dar eu prefer să ignor această posibilitate 🙂
În fapt, chiar de aici a plecat curiozitatea mea. De la faptul că, în orice grup de oameni, găsești atât persoane care nu pot adormi dacă beau cafea mai târziu de o anumită oră, cât și persoane care pot adormi fără griji, oricât de târziu ar consuma cafea.
Am simțit asta pe pielea mea. O bună perioadă de timp credeam cu tărie că o cafea băută după ora 17.00 este garanția unei dispute nocturne cu Moș Ene. Însă treptat, pasiunea pentru cafea m-a făcut să-mi provoc această convingere și să împing ora limită tot mai târziu.
Așadar, de ce pentru unii cafeina e mumă și pentru alții e ciumă?
Explicația ar necesita o lecție de chimie. Și zic asta din rolul de student amator care, în căutarea răspunsului, a asistat virtual la nenumărate astfel de lecții. Fie povestite de pasionați de cafea, fie de pasionați de sănătate, fie de chimiști mai mult sau mai puțin profesioniști, fie de oameni de știință în toată regula.
Concluzia este că, din punct de vedere chimic, cafeaua este un subiect extrem de complex și o descifrare completă de către un amator, necesită consumul unei cantități de cafea care ar depăși capacitatea organismului de a o procesa. Apropos, dacă vrei să știi care e cantitatea limită pentru tine, am găsit prin căutările mele și un calculator al cantității de cafeină maxim recomandată în funcție de tipul de băutură și greutatea corpului. Iar dacă te macină curiozitatea poți afla acolo și care ar fi cantitatea aferentă unei doze letale de cafeină. Buhuhuuuu!
Altă descoperire care mi s-a părut interesantă a fost culoarea cafeinei. Nu știu de ce, dar numai albă nu mă așteptăm să fie…
Pentru a te scuti de detalii și a-ți împărtăși totuși concluzia care m-a ajutat să adorm chiar și la foarte scurt timp după consumul unei cafele, trebuie să-ți fac cunoștință cu doi prieteni, 2 neurotransmițători, Adenozina și Adrenalina.
Da știu, e greu să consideri prietenoși doi neurotransmițători cu nume ciudate, dar privește-i ca pe două suedeze cărora nu le poți pronunța numele, care se dovedesc a fi foarte prietenoase. Sau, pentru cine nu apreciază suedezele, hai să spunem 2 greci. Sper că așa toată lumea are de unde să aleagă.
Adenozina este responsabilă cu oboseala
Pe măsură ce suntem treji și desfășurăm diverse activități, organismul produce adenozina și aceasta ajunge în celulele receptoare ale creierului, spunându-i acestuia: „Prietene, ia o pauză!” Multă adenozină este echivalent cu „adorm în drum spre pernă”, puțină adenozină înseamnă „hai, hai că avem treabă!”
Cafeina are o structură atât de asemănătoare adenozinei, încât se potrivește de minune în receptorii acesteia și o blochează.
Asta este cheia numărul 1.
Cafeina nu aduce un aport energetic, așa cum face de exemplu zahărul, forțând organismul să-l consume și astfel să genereze energie, ci doar păcălește creierul, blocând recepționarea adenozinei și deci a informației cu privire la oboseală.
Așadar, dacă mănânc seară dulciuri, îmi va fi greu să adorm (vezi copiii), pentru că am energie de consumat. Dacă beau cafea, îmi va fi greu să adorm pentru că nu știu că sunt obosit.
Așa că am două opțiuni. Aleg să conștientizez oboseala zilei și necesitatea de a mă odihni, înțelegând că lipsa somnului este o auto-păcăleală la fel cum ochelarii de soare mă împiedică să-mi dau seama cât de multă lumină este în jur. Sau, aleg să ignor cafeaua băută și să-mi urmez programul de somn, la fel cum aș face-o dacă aș bea un pahar cu apă.
Până aici eu am fost mulțumit. Din momentul acestei înțelegeri am băut cafea oricât de târziu și am adormit mereu fără probleme, pentru că am știut mereu că nu e nimic care să mă împiedice să adorm, ci doar nu-mi dau seama că sunt obosit.
Mai aveam însă o curiozitate, de ce mă simt agitat când beau multă cafea?
Dacă nu e un plus de energie, ce mi se întâmplă atunci când, după un aport semnificativ de cafeină, îmi simt ritmul cardiac accelerat, am tensiunea ridicată, am o stare de alertă și atenție sporită, o capacitate de concentrare ridicată și altele subsecvente? Și mai ales de ce, după câteva ore, am o stare complet opusă, de moleșeală, de epuizare exagerată, de depresie fizică și uneori chiar psihică?
Ar trebui spus, înainte de a vorbi despre Adrenalina responsabilă de răspunsurile la întrebările acestea, că senzațiile de mai sus pot fi observate în cazul unui consum de cafea atipic. De exemplu o cafea pentru persoane care beaua cafea foarte rar sau muuulte cafele pentru consumatorii frecvenți.
Revenind la Adrenalină. Acesta este un alt rezultat la consumului de cafea. Unii zic că e responsabilă tot cafeina, alții zic că nu. Pentru nevoia mea de a înțelege ce mi se întâmplă, contează prea puțin care anume componentă din cafea o generează, ci faptul că ea este responsabilă de starea de alertă pe care o simțim atunci când tecem printr-o situație stresantă. Adrenalina direcționează sângele către organele vitale supraviețuirii, pot fi picioarele în caz de nevoie de fugă, pot și brațele în cazul unei alunecări din copac, poate fi creierul în cazul unei provocări intelectuale și mereu sunt plămânii și inima. Asta înseamnă mai mult oxigen și mai mult sânge care alimentează starea de „mobilizare” pe care o simțim la cca. 30 de minute de la momentul în care am băut o cafea.
Durează cca. 3 ore pentru ca organismul să elimine cea mai mare parte a cofeinei și a celorlalte substanțe aduse de cafea. Evident este o medie și este un proces evolutiv. Adică cafeina se elimină treptat și implicit efectele ei asupra Andrenalinei și asupra receptorilor de adenozină. În funcție de metabolismul fiecăruia, eliminarea, până la pragul în care efectele nu se mai simt, se poate petrece într-o oră sau în 5 ore.
Important este că pe măsură ce Adrenalina își diminuează efectul, organele vitale își reduc ritmul, iar cele secundare și-l accelerează, beneficiind în sfârșit de atenție. De aici senzația de slăbiciune, de picioare grele, de mușchi obosiți și stare depresivă.
În cazul unui consum moderat de cafea, atât efectele aportului de cafeină cât și cele ale eliminării sunt moderate, iar, în timp, odată cu obișnuirea organismului prin consum regulat, aproape insesizabile. În cazul unui consum exagerat, efectele se resimt mai puternic, apropiindu-se de cele resimțite în cazuri de criză reale, în care adrenalina este neuro-transmițătorul supraviețuirii.
Punând cap la cap lecția prescurtată de chimie și neuro-știință (oi, oi, s-a vărsat aici butoiul cu deșteptăciune) eu adorm liniștit seara chiar dacă beau un espresso, un cappuccino, un irish coffee sau alt cocktail pe bază de cafea, pentru că știu că nu mă împiedică nimic să adorm și că oraganismul meu se va odihni, chiar dacă creierul încă nu a ordonat stingerea.
Apoi am înțeles că atunci când am nevoie de niște adrenalină, un surplus de cafea va face minunea să se întâmple și eu voi putea folosi mășinăria biologică pe care o am la dispoziție pentru a depăși o perioadă complicată, fiind totuși pregătit și pentru perioada post-adrenalină.
Dar, trebuie să recunosc, că de cele mai multe ori, nu nevoia mă duce la stările post-cofeină ci pofta care nu-mi dă pace și mă tentează să mai încerc… încă una.
Așadar, hai să bem o cafea și apoi… somn ușor!
Sursele… printre altele:
http://www.sleepeducation.org/news/2013/08/01/sleep-and-caffeine
http://www.umfcv.ro/efectele-consumului-de-cafea-asupra-sanatatii
https://www.livestrong.com/article/512719-is-too-much-caffeine-bad-for-you/
https://www.caffeineinformer.com/death-by-caffeine
Researchers Link Genetic Variance to Decreased Coffee Consumption
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cafein%C4%83
https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrenalin%C4%83
https://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine
Cafea la Ibric facuta ca la carte
noiembrie 22, 2018 @ 11:59 am
[…] Citeste si: Cafeina te impiedica sa adormi? […]