7 motive pentru care imi place Cold Brew
A venit vara și, odată cu ea, producția regulată de cold brew. Și când zic producție nu exagerez deloc. Merge cold brew-ul pe bandă rulantă :).
După ce am făcut un inventar al metodelor prin care cafeaua poate fi o soluție excelentă de răcorire, am zis că musai trebuie să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului. Cezarul fiind în cazul ăsta cold brew. Adică extracția la rece, nu cafeaua răcită.
Treaba asta este foarte importantă, pentru că în lipsa temperaturii, cafeaua se dezvoltă diferit, aromele extrase sunt mult mai variate și mult mai echilibrate. Aceste \”mai\”-uri nu o fac neapărat mai bună decât cafeaua extrasă în manieră clasică cu apă fierbinte, dar o fac diferită. Și de aceea merită povestită separat față de celelalte metode de preparare a băuturilor reci.
Pe scurt cum faci cold brew și apoi, imediat, cele 7 motive pentru care îmi place grozav metoda asta de preparare.
- Folosești între 24 și 28 de grame de cafea pentru fiecare 100ml de apă;
- Râșnești cafeaua cât de mare poți, cam ca sarea grunjoasă;
- Pui cafeaua râșnită într-un recipient, eu îți sugerez un french press de 0.8l sau 1l, dar poți folosi la fel de bine și un borcan;
- Adaugi apă cu grijă pentru a uda uniform toată cafeaua;
- Amesteci și apoi sigilezi recipientul;
- Îl pui în frigider pentru o perioadă între 16 și 24 ore sau îl lași la temperatura camerei în jur de 12 ore.
- Separi cafeaua de zaț (aici e util french press-ul) și, eventual treci cafeaua printr-un filtru de hârtie, udat în prealabil, pentru a elimina complet zațul;
- Obții un concentrat pe care îl poți păstra la frigider, fără griji o săptămâna sau chiar două (poate merge și mai mult, al meu nu rezistă nici o săptămâna pentru că… îl bem);
- Servești cafeaua diluând concentratul într-un raport 1 la 3 sau la 4 cu apă rece sau caldă, lapte, apă tonică sau orice idei îți mai trec prin cap.
Intervalele din rețetă țin de gustul fiecăruia, de cafeaua folosită, de gradul de râșnire etc. Ca la oricare altă metodă de preparare a cafelei libertatea de explorare a variațiilor este recomandată ca și invitația de a reveni cu impresii despre descoperirile personale în comentarii.
Trecând însă la motivele pe care le-am promis, hai să-ți zic de ce-mi place atât de mult cold brew.
1. Foarte simplu de făcut
Cantitățile sunt mari, riscurile de erori sunt mici, râșnirea se face fără pretenții, nu ai nevoie nevoie de echipamente speciale, pui totul la un loc și la final obții cafea. Serios! Mai simplu nu se poate. În plus ai la dispoziție o mulțime de unelte. E o piață uriașă de aparate pregătite să-ți facă prepararea și mai ușoară.
2. Prima gură de cafea se află la câteva secunde de gândul de a o bea
Prepararea cu grijă a cafelei de specialitate necesită timp. Orice metodă ai alege, tot durează câteva minute. Pentru unii timpul ăsta este o pauză de plăcere și relaxare, pentru alții o întârziere a primei guri de cafea. În cazul cold brew, scoți sticla cu concentrat din frigider, torni într-o cană/pahar/gură, adaugi ce vrei tu, apă, lapte, tonic etc. Și gata! Efectiv câteva secunde!
3. Silențioasă
Poate părea o glumă, dar una dintre grijile mele matinale, nu că aș fi eu prea matinal, este că, atunci când folosesc cu râșnița electrică, trezesc toată casa. Nu am nici cea mai gălăgioasă râșniță, nici cea mai silențioasă. Dar zgomot fac toate. N-ai cum să striveșți bucăți de lemn între discuri metalice sau ceramice… în șoaptă. Cu cold brew… râșnesc doar când prepar concentratul, iar apoi, când prepar băutura, poate să doarmă lângă mine și cerberul cu 7 capete, că n-am nici o grijă.
4. Versatilă și adaptabilă la orice gust
Vrei un gust mai intens de cafea, pui mai mult concentrat, vrei un gust mai ușor, pui mai puțin concentrat. Nimic mai simplu. Ai chef de ceva clasic, foloseșți apă caldă, vrei ceva mai exotic, foloseșți apă tonică. Vrei să explorezi… folosești ce vrei tu.
5. Merge cam cu orice cafea
Asta nu înseamnă că merge cu arsurile de marcă din supermarketuri. Din alea nu poți face nimic bun, nici dacă stai în cap. Dar, dacă foloseșți cafeaua despre care vorbim noi pe acest blog, poți să o foloseșți și dacă e puțin mai veche și dacă nu are cine știe ce calități grozave. Nu vreau să mă înțelegi greșit, vei simți diferențele, dar dacă folosești cold brew ca bază pentru băuturi reci sau cocktailuri, deci în amestec cu alte lichide cu gust intens, importanța detaliilor din cafea scade simțitor.
6. Când vrei doar o gură
Asta e una dintre favoritele mele. De multe ori sunt prins cu treabă și tare aș mai bea o cafea, dar gândul că prepararea clasică m-ar rupe din flux niște minute bune, mă face să renunț. Nu și când în frigider este concentrat de cafea. Cele câteva secunde de pauză sunt binevenite, iar acea prima gură răcoritoare și tonifiantă este e ca un vânt proaspăt în pânze… toate pânzele… sus.
7. O poți bea oriunde
Și o mai zic pe asta la final pentru că e chiar serioasă. Cred că cel mai recent vorbeam despre cafeaua în vacanță, care te cam obligă să ai la tine unelte cu care să-ți prepari cafeaua. Și chiar dacă le ai pe cele mai compacte, nevoia apei calde va fi mereu o limitare. Un termos cu cold brew garantează o experiență răcoritare oriunde ai fi, și pe plajă, și în vârful muntelui și în mijlocul șoselei. Absolut oriunde.
Ei ce zici? Cum ți-a ieșit?
Explorează și alte metode de a prepara cafea rece.
Brrrewer Ice Edition - Ghici cine te racoreste vara asta?
august 29, 2020 @ 3:55 pm
[…] generale se pot aplica în tot felul de motode, unele mai simple, altele mai complicate. Am scris un întreg articol despre motivele pentru care nouă ne place cold-brew-ul, și un altul în care am oferit vreo 6 variante de preparare a cafelei reci. Personal am un […]