AeroPress GO (alias Mini) – un briceag elvetian al brewingului.
Prima oară când am văzut și citit despre Aeropress GO cunoscut și ca Mini m-am gândit: chiar era nevoie să mai faceți încă o versiune, bașcă și mai mică, a unui device care a definit lumea brewing-ului și care funcționează atât de bine?
Dar după câteva zile de probe și teste, facilitate de prietenii de la Barshaker care ne-au trimis unealta de teste, gândurile mele s-au schimbat către: „Băi băieți, hai că v-a ieșit și de data asta!”
În esență, noul AeroPress GO nu este foarte diferite de cel clasic, schimbarea majoră fiind că acum încap în el maxim 200ml de apă/cafea, față de 250-260ml, deci o diferență nu prea mare. Și tocmai dimensiunea asta redusă vine cu niște avantaje pe care le voi enumera mai jos.
Cei de la Aerobie (firma care produce AeroPress), mari băutori de cafele lungi, recomandă folosirea unei cantități mai mici de apă prentru extracția unui brew, după care să completezi cu restul de apă. Desigur, în concepția populară, când torni apă fierbinte peste un brew la care ai terminat deja extracția, spunem că lungim cafeaua, și pe bună dreptate, deoarece nu mai poți influența gustul cafelei ci doar să-i mai reduci din intensitate. Într-un spațiu controlat, unde pot să-mi cântăresc cafeaua la zecime de gram și controlez precis temperatura apei, lucrurile astea ar putea face o diferența. Însă AeroPress GO este conceput că fiind un brewer portabil, de luat la muncă sau în excursii, unde nu vrei să cari după tine tot arsenalul de accesorii. Iar în astfel de cazuri, ajustările astea de finețe nu prea își au locul.
Și dacă tot am pomenit de accesorii, aș vrea să vorbim puțin despre cum este conceput AeroPress GO, pentru că portabilitatea și ușurința în utilizare sunt atuurile care m-au convins că este într-adevar un produs bun, de sine-stătător, și nu doar o mișcare de marketing.
În primul rând, tot ce ai nevoie, în afară de apă și cafea, ca să prepari o cafea bună, se află în recipientul ăsta care are cam 15cm înălțime și cântărește vreo 200 de grame. Deci poți să-l iei cu tine lejer în ghiozdan sau bagaj, și nu-l simți. Nu trebuie să-l pui în alt recipient sau husă și să speri că nu ți se desface, să îți faci griji că ai uitat filtrele acasă sau că ți s-au mototolit. Ai putea chiar să torni boabele de cafea în recipient după ce ai pus toate acesoriile în el, dacă ai și o râșniță portabilă și vrei să îți râșnești cafeaua înainte de preparare.
În recipientul de plastic unde prepari cafeaua și de unde poți să o și bei, dacă nu ai pahar la îndemână, stau accesoriile, care mi se pare că sunt foarte bine gândite și organizate.
- 1 scoop în care încap aproximativ 12g de cafea, asta dacă nu vrei să cântăreșți tot timpul cafeaua.
- O palețică pentru amestecat, care se pliază și ocupă puțin loc.
- Un toc pentru filtre care le protejează foarte bine de umezeală. Cutia în care vine AeroPress-ul conține și 300 de filtre.
- Capacul roșu din cauciuc care poate fi folosit și că suport pentru recipient atunci când faci brew pe o suprafață mai lucioasă.
- Și AeroPress-ul propriu-zis. Diferențele sesizabile sunt gradațiile care ajung până la 3, deci doar 3 cafele în teorie, și perforațiile de pe capac, care lipsesc din mijloc. Nu am sesizat nici o diferență la împingere din cauza asta.
Notă: Adaptorul espresso-like coffee Prismo nu se înșurubează complet în șanțurile AP-ului Mini, deci nu le veți putea folosi împreună. Eu am observat asta doar pentru că aveam Prismo în probe în aceeași perioada. Nu știu cât de mult contează acest lucru, dar am zis că merită menționat.
Noi l-am pus la treabă cu o Kenya Gakuyu-Ini oferită cu generozitate de Meron, o cafea prăjită mai light, ca pentru brew, care ne-a ieșit ușor dulce și catifelată cu rețeta de mai jos:
- 12g cafea măcinată mediu spre grosier
- 200ml apă
- Bloom: 40ml apă/ 30 sec
- 2nd pour: restul de apă/40 sec
- 1.40 – 2 min timp de brew
Rezultatele, versatilitatea și curățarea, sunt aceleași cum am vorbit la AeroPress-ul clasic. Dacă nu ai încă un Aeropress, și te gândești să investești într-unul, AeroPress GO poate fi o opțiune bună, mai ales dacă vrei să îl folosești mai ales on-the-go, la birou ori în excursii. În ceea ce privește volumul, poți prepara o cafea mai tare pe care o poți dilua după ce termini extracția, dar, ca de obicei, totul se rezumă la gustul fiecăruia.
Ce zici, ți-am stârnit curiozitatea? Ai vrea să încerci și tu Aeropress Mini, sau ai făcut deja cafea cu el? Lasă-ne un comentariu și spune-ne cum ți-a ieșit!
Articol scris de Seb.
Coffee News 26 | THE CAFE
aprilie 5, 2020 @ 4:10 pm
[…] nu ati fost multumiti de ce v-am povestit despre Aeropress Go, mai aveti un review in romana de care sa va […]