Gina (inca) un aparat de brew!?
Gina este un device pentru cel care a experimentat toate celelalte metode de brewing și vrea să mai adauge încă unul la colecție. Este cadoul perfect pentru un cafegiu geek și cred că arată interesant pe orice masă sau blat de bucătărie. Dar să vedem dacă ar fi prima opțiune și pentru cineva care nu a mai făcut cafea cu un filtru manual, care nu deține un V60 sau un filtru Melitta sau orice altceva din gama asta.
Gina Smart Coffee Instrument, după numele oficial, este format dintr-un cadru metalic în vârful căruia stă o pâlnie acoperită de un capac ceramic. La capătul pâlniei se află valva prin care controlezi debitul de curgere al cafelei.
Odată ajunsă în carafă, cantitatea de cafea îți este indicată de cântarul aflat în baza aparatului. Cântarul se conectează la telefon prin Bluetooth și poate fi folosit doar prin aplicația Gina, pe iOS sau Android.
Fiind un cântar electronic, se încarcă printr-un cablu mini-USB care vine în pachet, dar eu n-am fost nevoit să-l încarc în cele 3 săptămâni cât l-am avut în probe, de la prietenii de la Barshaker.ro.
Faptul ca e legat de telefon îl face, cel puțin pentru mine, neprietenos cu cei care vor să ia o pauză de la tehnologie, măcar în primele ore ale dimineții. Pe de altă parte, legătura e opțională, Gina putând fi folosit ca un filtru obișnuit, fără partea geeky de conexiune cu telefonul. Însă… care ar mai fi distracția 🙂
În primele zile am folosit aparatul în Visitor mode, ceea ce-mi limita puțin controlul. După ce mi-am făcut cont și m-am logat, am observat că pot modifica sensibilitatea cântarului la jumătate și chiar zecime de gram. Ar trebui mentionat ca logarea si conectarea au ridicat niste provocari: când încercam să mă loghez cu Facebook din Accounts, aplicația se restarta; pe unul dintre telefoane (culmea cel mai performant) conectarea cu cântarul a reușit doar ocazional, suficient cât să renunț la un moment dat.
O altă setare interesantă este „drop counter”, adică un numărător de picături. Funcționează în felul următor: pui apa în pâlnie, pui carafa goală pe cântar și dai drumul la valvă treptat. La fiecare picătură scursă apeși pe ecranul telefonului, iar aplicația calculează timpul de scurgere. Din același ecran poți verifica diferite cadențe ale picăturilor, astfel încât să știi cât de mult sau de puțin trebuie sa deschizi valva pentru a obține o picătură la 1.2 secunde, de exemplu.
Dacă nu te-am pierdut până acum, hai să vedem și cum prepară cafeaua.
Gina se promovează ca un 3 în 1. Adică un aparat care prepară cafea în 3 feluri: drip, immersion și cold brew. Totuși, pare făcut în primul rând pentru drip, mod pe care noi l-am experimentat cel mai mult.
Principiul este același ca la un filtru clasic, să zicem V60 – care e reperul in filtrele manuale, pui cafeaua în pâlnie și torni apa fierbinte treptat. Aceasta trece prin stratul de cafea extragând tot ce are nevoie și se odihnește în carafa de la bază. Tot la capitolul asemănări, Gina funcționează cu filtre de hârtie V60.
Gina are in plus valva de la capătul pâlniei, care te ajută să controlezi timpul de extracție. Dacă lași valva complet deschisa de la început, singurele care vor opune rezistență apei sunt cafeaua și filtrul. Metoda recomandată de ei prin tutoriale indică să lași valva închisă sau aproape închisă în primele 20-30 de secunde, după care să o deschizi ușor, și să torni apa astfel încât să ai o cadență egala între picăturile din carafă.
Deși pare geeky, realitatea unei utilizări zilnice ne-a demonstrat că, odată găsit reglajul potrivit gustului nostru, am obținut extracții uimitor de constante. Insa reglajul parametrilor ne-a apartinut, pentru ca incercarile de simulare a indicatiilor aplicatiei au cam esuat. Desi am măcinat destul de grosier, încercând să scot un timp total de brew de 3 minute, sugerat de aplicatie, nici după 4 minute nu se scursese tot lichidul din palnie. Spre deosebire de V60 care are gaura de scurgere mai mare, pâlnia Ginei este îngustă la bază, iar cafeaua măcinată care se aduna în varful filtrului de hartie nu lăsa tot lichidul să se scurgă.
Rețeta care ne-a ieșit cel mai bine a fost cu o Etiopia de la Mabo Coffee Roasters, prăjită de Bogdan Georgescu (da, da, campionu’). Am încălzit apa până la 95 de grade, râșnirea a fost mai grosieră decât pentru un V60 și am folosit metoda 4:6, dezvoltată de Tetsu Kasuya, pe care vi-o recomandăm cu orice instrument de drip, pentru că este ușor de reținut iar rezultatele sunt peste așteptări.
Pe scurt, aceasta implică să torni cantitatea totala de apa în 5 succesiuni. Primele 2 vor avea 40% din apa și ultimele 3 restul de 60%. Modificând cantitățile de apă din primele 2 succesiuni, poți obține o cafea mai dulce sau mai acidă.
O altă metodă de brew cu Gina este cea numita immersion.
Adica infuize – cafeaua petrece tot timpul impreuna cu toata apa si la final separi lichidul de zat. Pui cafeaua în pâlnie, torni apa treptat, și ții valva închisă până la sfârșitul timpului de brew. Poți sa acoperi gura pâlniei cu capacul, ca să menții temperatura de infuzie cât de cât constantă pe tot procesul extractiei. Procesul este asemănător ca la Aeropress sau la FrenchPress. Cu Gina folosind valva, tu controlezi în ce punct al extracției să curgă cafeaua și cât de repede sau de încet. Această metodă nu prea ne-a atras interesul, de altfel, nici nu ne-am așteptat la ea, țînând cont de faptul că aveam in față un filtru.
In schimb am fost foarte interesati de cea de a treia metoda prin care poți folosi Gina, cold brew.
Acesta se face cu ajutorul unui modul din sticlă suplimentar la baza căruia se afla o sita metalica, care se pune în carafa. Pui în el cafeaua râșnită grosier, pui apa rece cu gheață în palnie, deschizi valva în funcție de debitul de apă dorit (determinat de timpul total pe care vrei să-l obții) și aștepți cuminte, eventual urmărind obsesiv curgerea picăturilor.
Daca iti place coldbrew sigur te-ai uitat la diversele metode de preparare si echipamentele aferente. Dintre toate, cele mai fistichii sunt cele de cold-drip, instalatii chimice in toata regula care duc la cele mai delicioase extractii reci. Insa pe cat de grozave, pe atat sunt de nepractice pentru acasa. Sunt mari, complicate, fragile si… scumpe rau. Asadar promisiunea Ginei de a simula experienta, macar partial, a fost extrem de atragatoare.
Ne-a plăcut faptul că procesul seamănă, într-o mare măsură, prin curățenie și eleganța reglajului, cu ceea ce ne imaginam. Utilizarea „drop counter”-ului din aplicația mobilă face reglajul și mai interesant. Nu ne-a plăcut faptul că reglajul nu este stabil, iar dacă vrei să obții ceva ok este necesar să revii destul de des la Gina să mai ajustezi ritmul picăturilor.
Hai să vorbim puțin și despre aplicație.
Aceasta vine cu niște timpi și ratio-uri predefinite. La drip – 4 minute pentru brew, ratio de 1g/ 15ml apa. Îți indică cât să țina bloom-ul, cât să aștepți între turnări (pours, în termeni barista-nești) și, câtă apă să folosești în total. După ce termini brew-ul, îți spune să iei carafa de pe cântar, și calculează cantitatea de cafea obținută. Lucrul acesta l-am găsit foarte folositor, pentru că reglând măcinatura și modul de turnare, poți ajunge la eficiență foarte mare la finalul extracției.
La sfârșit poți face o poza cafelei și salva detaliile precum mărimea râșnirii, temperatura și timpul de brew. Toate acestea le poți ține private, sau, dacă vrei, le poți posta pe un „wall” la care au acces toți userii Gina. În secțiunea Community poți vedea rețetele altora și chiar interacționa cu ceilalți useri.
Pentru ca este un device dezvoltat și vândut printr-o campanie de Kickstarter, credem că sunt câteva aspecte care ar putea fi îmbunătățite.
- Gura carafei se apropie foarte tare de valva de scurgere când o așezi pe cântar, asta a provocat puțină frică de a atinge carafa de valva într-un moment de neatenție.
- Carafa este destul de greu de spalat, din cauza gurii înguste si a inaltimii mari.
- Pe butonul valvei ar merge un semn micuț, discret, care să indice dacă valva este închisă sau deschisă.
- Vorbim despre un device care se bazează pe o aplicație de telefon mobil e important sa functioneze fara sughițuri. Noi am observat:
- Atunci cand te muți de pe aplicația Gina pe altă aplicație, chiar și pentru o secundă, când te întorci iar pe aplicație îți apare un ecran de refresh și îți cere să te reconectezi.
- După ce termini extracția, și apeși Done pe ultimul ecran, jumătatea de jos a acestuia se face albă pe unele telefoane.
- Dacă ai pus deja cafeaua în pâlnie, și resetezi cântarul, ai opțiunea să introduci manual cantitatea de cafea. Doar că trebuie să apeși de câteva ori pe simbolul de gramaj până ecranul răspunde.
- Pe unele telefoane nu am reușit conexiunea.
Nu sunt probleme majore, așa că sperăm sa fie rezolvate în următoarele versiuni ale aplicației.
Una peste alta, noi ne-am distrat încercând tot felul de rețete și combinații de setări cu Gina. Este un device care ar aduce foarte multă bucurie unui pasionat de cafea și tehnologie. Poate ai crede că este puțin cam scump pentru cineva care vrea doar să bea o cafea dimineața, dar prețul este justificat prin calitatea construcției, a materialelor, și posibilitățile pe care le oferă aparatul. Desigur că există alternative mai ieftine , dar Gina este un brewer all-in-one, îl scoți din cutie, pui filtrul, și poți începe să faci cafea.
Articol scris de Seb.
Florin Brutărescu
mai 6, 2020 @ 8:14 pm
Daca tot veni vorba de cold brew, sper ca ai incercat varianta cu kompresso, cea cu 1 minut preinfuzie (si atat). Daca inlocuiesti apa cu kinley iese un cold brew tonic super.
Cafea fara zahar
mai 6, 2020 @ 9:05 pm
Da-mi te rog detalii ca suna interesant :), chiar daca vorbeam aici de Gina :).
Florin Brutărescu
mai 8, 2020 @ 11:34 am
https://www.youtube.com/watch?v=nSwt02EdCzE
Eu pun doar 11g, apa o las la congelator 15 minute, ca sa nu ma joc cu gheata. Cu kinley e si mai bun. Se bea simplu, fara dilutie.