Cupping, degustare de cafea cu poveste inclusa
Azi am fost la cumpărături într-un hipermarket. Ajung tot mai rar în magazinele astea mari şi, atunci când o fac, am o plăcere vinovată de a gusta de pe diversele platouri care mă tentează pe toate culoarele. Uneori sunt atât de multe, încât pot mânca o porţie de mâncare în toată regula, ceva gen tapas. Ba un sălămior, ba o bucăţică de brânză sau un păhăruţ de iaurt, ca să nu mai zic de tot felul de deserturi. La final ar merge la fix o cafea. Dar, niciodată nu găsesc cafea. Pe de o parte mă bucur, pentru că ştim deja ce-i cu cafeaua de marcă pe care o găsim prin supermarketuri, pe de altă parte, mi se pare destul de curios. Nu e ca şi cum ar fi prea complicat. Sunt unii care fac pizza şi fel de fel de prăjituri! Cât de complicat e să pui un filtru de cafea în priză sau un espressor cu capsule?
Gustaţi înainte şi după îndulcire. Vedeţi? Face minuni!
E drept că eu, dacă aş fi în locul lor, nu m-aş lăuda cu cafeaua mea amară, pentru că aş face mai multă reclamă zahărului pe care l-aş oferi degustătorilor: „Gustaţi înainte şi după îndulcire. Vedeţi? Face minuni!” E riscant să ieşi în piaţa publică când nu ai încredere în marfa ta, aşa că, laşi publicitatea să păcălească clientul în loc să alegi varianta clasică, al cărei succes a fost demonstrat în mii de ani de negoţ: oferă-i omului să guste din marfa ta şi, dacă-i place, veţi fi fericiţi împreună până la adânci bătrâneţi.
Aşa fac multe dintre prajitoriile de cafea de specialitate, care au încredere în marfa lor şi nu o ascund în spatele unor ambalaje colorate. O aşează la vedere în tăviţe, o prepară cu drag şi îşi invită clienţii să guste. Probabil, dacă ar face asta în hipermarketul în care am fost eu azi, s-ar dezechilibra clădirea şi toată lumea ar da năvală, căci nu ştiu mulţi care rezistă mirosului de cafea proaspătă. Iar atunci când ai la dispoziţie cafea proaspăt prăjită, mirosul este persistent şi intens. Pentru a evita astfel de busculade, degustările de cafea nu se organizează în hipermarketuri, ci în prăjitorii şi cafenele de specialitate. Sau poate altul e motivul, însă nu asta e important.
Cupping live din Fellow One
Cu nici două săptămâni în urmă transmiteam live un astfel de eveniment din cafeneaua Fellow One, acolo unde avea loc un cupping, folosind cafea de la prăjitoria Guido. Şi cu asta facem tranziţia de la degustare la cupping. Practic înseamnă acelaşi lucru, dar sună mai fistichiu. Nu te lăsa însă impresionat(ă) de nume, pentru că, în realitate, vorbim despre o activitate foarte simplă, pe care o facem şi când cumpărăm struguri de la un vrâncean şi când cumpărăm pastramă şi brânză de la un sibian sau pepeni de la un dăbuleştean. Sau dăbulean? Înţelegi tu ce vreau să zic. La fel face şi prăjitorul de cafea. Ne dă să gustăm, ca să vedem dacă ne place şi, mai mult, ce ne place, astfel încât să ne asigurăm o experienţă plăcută când vom prepara cafeaua acasă.
Cam asta s-a întâmplat şi când am fost la Fellow One. Şi dacă doar asta s-ar fi petrecut acolo, oricum ar fi fost grozav, pentru că fiecare cupping este o ocazie excelentă să mai descopăr câte o cafea nouă. Însă, pe lângă cupping-ul propriu-zis, MC-ul Vlad, o cafepedie ambulantă, a ţinut un adevărat curs introductiv în lumea cafelei. Vlad se adaptează mult grupului, de obicei format din cca. 5-6 persoane, şi, în funcţie de bagajul de cunoştinţe mediu, intră în mai multe sau mai puţine detalii. Părerea mea este că, oricât de multe ai şti despre cafea, mereu vei afla ceva nou de la Vlad. Asta ca să nu mai zic că te vei molipsi cu siguranţă de pasiunea cu care vorbeşte despre cafea.
Povestea spusă de Vlad trece prin teme generale cum sunt regiunile de origine ale cafelei, puţină istorie, specii, drumul pe care îl parcurge cafeaua de pe creangă până în ceaşcă, trecând prin culegere, procesare, transport, prăjire, totul condimentat cu detalii picante şi „ştiai că”-uri care smulg aha-uri.
Ce zici şi de un ceai?
Apoi am avut ocazia să vedem cu mâinile noastre boabele de cafea aflate în divese etape de procesare şi să (re)descoperim cascara, ceaiul obţinut din cojile uscate ale cireşelor de cafea super bogate în cofeină şi în arome intense. Apoi, treptat, ne-am apropiat de ceştile pregătite în dreptul tăviţelor cu boabe de cafea din 6 origini. Varietatea propunerilor a mers dincolo de origine, având posibilitatea să facem diferenţa între cafele cu procesare diferită şi cu prăjire pe profile diferite, astfel încât experienţa să fie completă.
Cupping-ul propriu-zis este mai simplu decât îmi imaginam. Cafeaua râşnită proaspăt este acoperită cu apă, iar după 4 minute se obţine o ceaşcă cu infuzie de cafea din care se gustă cu ajutorul unei linguri. Şi gata! Atât de simplu, pentru a nu lăsa metoda de preparare să facă în vreun fel diferenţa. Însă, fluxul acesta simplu ne-a ţinut foarte ocupaţi. Am văzut boabele, le-am mirosit şi le-am evaluat în comparaţie cu celelalte. Apoi am mirosit cafeaua proaspăt râşnită şi am comparat percepţia cu cea pe care am avut-o atunci când am mirosit boabele. Am observat infuzia şi crusta de cafea care s-a format la suprafaţă. Am mirosit apoi lichidul şi am încercat să comparăm asta cu celelalte două evaluări anterioare. Ne-am dat seama că ne-am schimbat preferinţele. Apoi am gustat când dint-una, când dintr-alta. Şi iar n-am mai fost siguri de primele alegeri. Şi iar am gustat. Şi am descoperit că scăderea temperaturii schimbă experienţa gustului, aşa că am luat-o de la capăt, încercând să asociem gusturile şi mirosurile cu amintiri şi experienţe anterioare, străduindu-ne să ne facem topuri personale sau măcar să ne încadrăm preferinţele într-o categorie sau alta. În tot acest timp Vlad era pe lângă şi printre noi, oferind ajutor, gustând cot la cot cu noi sau pur şi simplu încurajându-ne.
Pe parcursul celor două ore şi în special în cea de a doua, energia a crescut. Grupul s-a legat, diversitatea de gusturi a căpătat sens, iar percepţia lumii cafelei a crescut exponenţial. În fapt, cred că acesta este cel mai mare beneficiu al unui cupping. Ocazia de a explora în acelaşi timp 5-6 cafele diferite este relevantă în conştientizarea adevăratei diversităţii de gusturi şi de experienţe pe care boabele de cafea le pot oferi.
În mod ideal, aşa ar trebui să alegi mereu cafeaua, să guşti din cele câteva feluri pe care prăjitorul le are şi să o alegi pe cea care îţi place cel mai mult. Practic, prăjitorii nu pot face un cupping pentru fiecare vânzare de cafea, dar mulţi dintre ei fac astfel de evenimente şi toţi îşi doresc să primească vizita cât mai multor curioşi pe care să-i cucerească cu cafeaua, poveştile şi mai ales pasiunea lor. Voi căuta mereu cupping-urile, şi în măsură în care reuşesc să le anunţ din timp, le voi comunica pe pagina de Facebook Cafea fără Zahăr, aşa că dă-i un like şi urmăreşte-o pentru noutăţi.
Povesteşte mai jos experienţele tale sau zi-ne unde ştii că se organizează cuppinguri ca să dăm vorba mai departe.
Festivalul de cafea de la Bucuresti 2017 Cafea fără zahăr
martie 28, 2017 @ 3:53 pm
[…] campionul mondial la Coffee Roasting“. Aceştia vor fi prezenţi pentru demonstraţii, public cupping şi seminarii. Nu în ultimul rând “SCA România va organiza competiţiile: Brewers cup, […]
Cafea de specialitate sau de origine sau cum i-o mai spune Cafea fără zahăr
ianuarie 22, 2018 @ 10:39 pm
[…] în evaluarea cafelei în cadrul degustărilor oficiale. Dacă te preocupă o poți face și tu în sesiunile de cupping din orașul tău sau la tine în […]