Noi nu vorbim despre cafea fara zahar
La finalul anului trecut, am atins o bornă importantă în evoluția proiectului www.cafeafarazahar.ro, 10.000 de like-uri pe pagina de Facebook. Dincolo de satisfacția rezultatului care răsplătește efortul de câțiva ani, cel mai mult contează bucuria de a avea alături atât de mulți prieteni interesați de a face din cafea o experiență semnificativă. Oameni care aleg să înțeleagă cafeaua ca aliment, să descopere multiplele feluri în care ea poate fi cultivată, procesată, prăjită, preparată și gustată în fiecare zi altfel.
Ne-am uitat în urmă să vedem ce a mers bine, ce nu și, mai ales, ce am putea face mai bine în continuare. Și, de aici, a venit necesitatea acestui articol. Începutul de an este un prilej excelent de clarificări și cred că cea mai importantă clarificare pe care trebuie să o facem este că:
Aici noi nu vorbim despre cafea fără zahăr. Vorbim despre cafea care se poate bea fără zahăr, cafea care este bună, fără zahăr, cafea care, băută fără zahăr, deschide un univers nesfârșit al aromelor, al detaliilor, al explorării.
Zahărul a fost dezbătut cu răbdare într-un articol separat, unde ziceam că a renunta la el este un prim pas în descoperirea adevărului. Nu e musai să o faci! Adică, dacă îți place o băutură dulce-amăruie, eventual combinată cu lapte, rămâi la ea. Până la urmă, tot ceea ce înghițim ar trebui, în primul rând, să ne placă. Dar a trebui să știi că nu bei cafea, bei o băutură pe bază de cafea de slabă calitate. Din păcate, în cele mai multe cazuri, ea este cumplit de nesănătoasă.
Cred, totuși, că ar trebui, măcar o dată, să gusti ingredientul de bază. Ar trebui să lași la o parte zahărul, laptele și să gusti cafeaua să vezi ce gust are. Dacă gustul este amar, ai ocazia să descoperi adevărul despre cafeaua pe care o bei. Este arsă! Așa sunt toate cafelele de marcă din supermarket, am vorbit despre asta, nu mai reiau acum. Să bei cafeaua asta este nociv. Să bei cafeaua asta fără zahăr este chinuitor. Și este valabil pentru toate mărcile. Nu există nicio excepție, deci nu încerca să te ascunzi în spatele unor argumente de genul, „asta e mai scumpă”, „asta e d’aia din Germania”, „asta e din aia italienească”. Toate cafele de marca sunt arse și sunt amare.
Odată descoperit adevărul despre cafeaua de marcă, poți încerca să bei o cafea de specialitate, o cafea proaspăt prăjită, adică cafeaua despre care vorbim noi pe acest site. Poți explora diversele metode de preparare și la final poți concluziona dacă îți place sau nu, dacă merită diferența de preț sau nu. Dacă nu te convinge, revino la cafeaua de marcă și pune-ți zahăr în ea. Serios! E păcat să te chiuni.
Îi compătimesc sincer pe cei care fac un titlu de mândrie din faptul că beau cafeaua fără zahăr. Să bei amărăciunea aceea, uneori și râncedă, care își pierde până și chinuita aromă artificială de cafea a doua zi după ce ai deschis punga vidată acum cine știe cât timp, este insuportabil. Eu unul n-aș face-o niciodată! De fapt, nici nu o fac. Refuz orice cafea a cărei origine nu o cunosc. Prefer să beau cafea doar atunci când știu ce beau și știu că merită băut. Iar în cazul acesta, zahărul pur și simplu nu-și are rostul. Sper să alegi să faci la fel ca noi. Dar dacă nu, nu-i supărare. Poți fi alături de noi! Continuăm să facem glume faine despre cafea, să povestim informații interesante, să fim o comunitate de băutori conștienți de cafea bună. Iar când te vei hotărâ să faci pasul, vei găsi aici toate resursele de care ai nevoie pentru a trece de la cafeaua de marcă, amară și de nebăut fără zahăr, la o cafea cu adevărat bună.
Așadar, mai zic o dată: noi aici nu vorbim despre a bea cafea fără zahăr, ci despre a bea cafea care se poate bea fără zahăr.