Interviu cu Bogdan Georgescu, Vicecampion Mondial si Campion Național Roasting 2019, de la pasiune la performanță.
În weekendul 25-27 Octobrie avut loc la Cluj Campionatul Național de Roasting (adică de prăjire a cafelei), iar noul campion este Bogdan Georgescu de la Sloane Coffee Roastery. Iar acesta este prilejul ideal de a merge să-l cunoaștem pe Bogdan și de a afla mai multe despre cum ajungi să câștigi un astfel de titlu.
Alături de vorbele lui, pe care le găseșți în interviul de mai jos, dă-mi voie să-ți spun că am avut o surpriză foarte plăcută să descopăr cea mai autentică formă de pasiune pentru cafea, dusă la nivel de performanță națională.
Să explic puțin… Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit în lumea prajirii cafelei, inclusiv Andrei, campionul de anul trecut, sunt implicați full-time în ea, se trezesc și de culcă lângă prajitor. Bogdan Georgescu, însă, este în cea mai mare parte a timpului sau „un IT-ist” și prăjește la Sloane o zi pe săptămână. Sigur că nu aici se oprește contribuția lui în această prajitorie, dar mult mai mult timp petrece în fața unei tastaturi, decât în fața unui prăjitor. Iar asta, cred eu, este explicația unei atitudini relaxate, a omului care, chiar și atunci când ajunge să prăjească cafea după standarde și în cantități profesionale, o face cu energia pe care ți-o dă pasiunea unei activități complementare profesiei de bază.
Bogdan, când ai început să prăjești?
Acum vreo 4 ani, dintr-o calitate deja consacrată de home-barista, am inercat să prăjesc prima dată cafea. Am făcut-o cu un prăjitor entry-level care avea șanse mai mici să prăjească cafea corectă, decât o tigaie obișnuită pusă pe aragaz. Dar a fost un prim contact cu satisfacția de a-mi prăji propria cafea și de a înțelege primele principii ale prăjirii.
Și cum ai continuat până la acest nivel?
După vreun an mi-am luat un Bullet cu o capacitate de 1 kg, care deja începea să fie o unealtă serioasă, care mi-a deschis noi perspective. Am început să înțeleg ce nu știu și am continuat să învăț, și prin țară, și pe afară. Cu bagajul ăsta am început colaborarea cu Sloane Coffee Roastery pentru care, treptat, am ajuns să prăjesc constant.
Cum te-ai hotărât să te înscrii la campionat?
Mereu am fost o fire competitivă, așa că a venit cumva firesc. M-am înscris prima dată acum 2 ani, când am ieșit pe locul 4. Mi-a plăcut experiența și oamenii, așa că am zis că mai vreau o tură. Anul trecut însă, din cauza unor neânțelegeri în procesul de înscriere nu am reușit să particip. A fost o lecție, așa că anul asta am fost primul înscris dintre cei 13 concurenți.
E greu să devii campion?
E o experiență interesantă și complexă, influețată, probabil în cea mai mare măsură, de rezistența la stres. Toți cei care sunt acolo au experiență bogată în prăjit cafea și sigur te pot impresiona cu una sau mai multe cafele care le-au trecut prin mâini. Însă în competițiile de roasting e total altceva. Rar se obține o cafea excepțională. Și, de fapt, câștigă concurentul care face cea mai puțin proastă cafea, adică cine face cele mai puține greșeli. Deci dacă presiunea pe rezultat e mare, stresul duce la greșeli mai multe.
Eu am fost destul de relaxat, am citit detaliile regulamentului în drum spre Cluj cu o zi mai devreme, pentru mine era mai importantă experiența decât rezultatul. Așa că, probabil ceilalți au greșit mai mult decât mine.
Urmează finala mondială din Taiwan (15 – 18 Noiembrie). Cu ce gânduri merge acolo Bogdan Georgescu?
Am un amestec de curiozitate și îngrijorare, care este acutizată de timpul foarte scurt de pregătire pe care îl am la dispoziție. Principiul greșelilor puține despre care vorbeam mai devreme la campionatul național cred că se aplică și la cel mondial. Însă aici simt o presiune ceva mai mare. Suntem o comunitate nouă, energică și cu multe aspirații, ca să nu mai zic că-l avem printre noi și pe Alex Niculae, care a demonstrat deja că se poate. Așa că simt așteptările ridicate care stau pe umerii mei.
În același timp, știu că nivelul acolo este mai ridicat, sunt competitori care au experiențe repetate la campionatele mondiale, care au experiențe mai bogate de prăjitori de cafea, care utilizează zilnic aparate similare cu ce vom folosi în competiție, care prăjesc în mod specific pe profil de cupping, ceea ce noi nu avem ocazia să facem prea des, prin specificul activității noastre.
Așa că, profit cât pot de experiența din jurul meu și de timpul foarte scurt pe care îl am la dispoziție pentru a mă pregăti, și sper să obțin un rezultat cât mai bun.
Vei continua să participi la competiții de acest gen?
Cred că da. Nu mă atrag competițiile de barista sau brew dar cele de prăjire și cup-tasting sunt interesante pentru că sunt mai puțin despre poveste și mai mult despre abilități. În plus, într-o strategie pe termen lung, cu cât ai mai multe experiențe de competiții naționale și mondiale, cu atât ai mai multe șanse să obții rezultate remarcabile.
Lasă-ne la final câteva sfaturi de campion pentru iubitorii cafelei de specialitate.
- Explorează! Lumea cafelei de specialitate este atât de complexă și dinamică, încât e păcat să te oprești la prima cafea care îți place. Caută mereu cafele noi, origini noi, metode de preparare noi.
- Una dintre marile greșeli pe care le remarc este că oamenii beau o cafea bună într-o cafenea, de cele mai multe ori espresso, și apoi încearcă să o reproducă acasă, investind mult în echipamente tot mai performante care rareori ajung să ofere satisfacții similare. Eu aș recomanda să începi cu ceva simplu, cu un filtru și o râșniță simplă. Cu câteva sute de lei îți poți lua tot ce ai nevoie pentru a bea o cafea excelentă.
- Nu uita că vorbim de un aliment, deci prospețimea este esențială! Am văzut mulți oameni cu pretenții legate de stilul de viață și de alimentație, dar care consumă cafele arse cu potențial cancerigen doar din lipsa de atenție. Dacă am trata cafeaua că pe orice alt aliment și am cauta să înțelegem câteva repere de bun simt, așa cum facem cu orice aliment, am bea nu doar cafea mai bună și mai sănătoasă, dar ne-am putea asigura experiențe gustative unice aproape în fiecare zi.
L-am lăsat pe Bogdan Georgescu să se pregătească pentru campionat. Între timp noi îi ținem pumnii pentru un rezultat cât mai bun și căutăm cafeaua prăjită de el, de Campionul Național 2019.
Editare ulterioara
La competitia desfasurata in Taipei, in perioada 15-17 Noiembrie 2019, Bogdan Georgescu a reusit performanta de a deveni Vicecampion Mondial. Felicitari!