fbpx

Ce espressor sa cumpar pentru acasa?

Am băut o cafea excelentă. Nici nu-mi imaginam că o cafea poate fi atât de bună. Cum fac să o am şi acasă? Să mă pot bucura de ea oricând vreau! Să-mi pot face dimineţile mai gustoase şi să o pot oferi şi altor prieteni când vin în vizită!

Toţi cei cu care am vorbit despre cafea au trecut prin acest moment. Momentul în care m-am îndrăgostit de ea şi vreau să o iau acasă. Cu puţine excepţii modul clasic de preparare al cafelei acasă, până în acest moment, a fost, pentru majoritatea, ibricul sau filtrul. Şi atunci gândul firesc este că trebuie să fie vorba despre altceva. Altă metodă, alt echipament, altceva.

Din motive statistice, în această fază, cafeaua pe care vrem să o ducem acasă este asociată preponderent cu espresso. Sunt doi factori care „conspiră” la această asociere. De cele mai multe ori experienţa memorabilă de care ziceam mai sus se petrece într-o cafenea, care, în proporţie covârşitoare serveşte espresso, din motive de eficienţă. Apoi, orice căutare de aparat pentru preparat cafea acasă va întoarce zeci de modele de <espressoare pentru acasă>.

În concluzie, asta e. Am nevoie de un espressor pentru acasă! Nu este singura posibilă concluzie, nu e neapărat cea mai bună, dar este, din experienţa mea cea mai des întâlnită. Aşa că hai să rămânem pentru acest articol la ea.

Vreau un espressor pentru acasă. Dar de care?

Aceasta este întrebarea pe care o primesc cel mai des. Şi, aşa cum e probabil firesc, conform unei legi scrise sau nescrise ale lui Murphy, este şi cea mai provocatoare întrebare. Răspunsul nu e neapărat complicat, ci, poate, doar puţin cam extins. Subiectul este vast şi poate fi comparat cu situaţia în care mergi cu taxiul având ochii acoperiţi, iar, atunci când cobori, realizezi că a fost cea mai plăcută călătorie din viaţa ta şi că nimic nu e mai important decât să-ţi cumperi o maşină ca cea cu care ai mers. Doar că nu ai văzut ce era. Şi începi să bâjbâi în căutarea unei maşini care să se simtă la fel.

Un „bătrân” barista zicea, la întâlnirea cu industria cafelei de specialitate de anul trecut, că este imposibil să bei acasă un espresso la fel de bun ca cel pe care îl bei într-o cafenea de calitate. Şi explicaţia lui a fost foarte logică. Chiar dacă ai avea la dispoziţie echipamente profesionale tot atât de performante precum are o cafenea (atât espressor cât şi râşniţă) cele câteva extracţii pe care le faci pe parcursul unei zile (presupunând că bei mai multe cafele zilnic) nu vor avea consistenţa şi consecvenţa unor extracţii făcute „pe bandă rulantă” într-o cafenea, de un barista cu experienţă şi pasiune. Sigur că economic nici n-ar avea sens vreodată să faci o astfel de investiţie pentru acest nivel de consum. Dar dincolo de aceste criterii financiare, pur şi simplu tehnic, ar fi chinuitor şi consumator de resurse şi timp să obţii o extracţie identică cu cea dintr-o cafenea bună.

Dacă agreezi opinia aceasta, te afli în faţa unei alegeri, conştient(ă) fiind că ceea ce vei reuşi să faci acasă este „următorul cel mai bun espresso” :). Reluând exemplul cu maşina, afli că ai mers cu una dintre limuzinele de top, extrem de scumpă şi în mod realist inaccesibilă. Nu vei renunţa probabil la speranţa de a regăsi confortul acela în altă parte, însă ştii că nu va putea fi exact la fel. Ai înţeles ce înseamnă confort pentru tine şi acum te afli în căutarea celei mai bune opţiuni.

Diferenţa între cele două exemple este că, în cazul maşinii, vei putea încerca, pe rând, toate mărcile şi modelele şi doar atunci când o vei găsi pe cea mai potrivită preferinţelor de confort şi preţ, o vei cumpăra. În cazul espressoarelor, testele sunt mai dificil spre imposibil de făcut. Aşa că alegerea este făcută de cele mai multe ori subiectiv, în funcţie de buget. Iar „următorul cel mai bun” poate duce la un espresso care, nu prea mai e espresso. Prin urmare, hai să pornim în explorare cu gândul acesta şi să căutăm răspunsuri care să se încadreze, totuşi, în denumirea generică de espresso.

Aparatele cu doze

Prima dată când am auzit întrebarea la care căutam răspuns în acest articol, a fost în capul meu. Una dintre voci. Am mai povestit despre începuturi şi despre cum credeam eu iniţial că pentru a bea o cafea ai nevoie de o sculă bună acasă. Din fericire pentru mine şi din păcate pentru el, am un prieten care îşi cumpărase un aparat cu doze cu câteva luni înainte. Arăta fistichiu şi făcea fel de fel de cafele, care de care mai bune, mai ales după ce puneam o linguriţă sau două de zahăr. La o strângere de pahare şi farfurii, l-am auzit discutând cu un alt amic despre o sursă de doze mai ieftine şi, pentru prima dată, am avut perspectiva costului unitar al fiecărei cafele. Mai mult, am calculat cât a costat cafeaua băută de noi la petrecerea respectivă şi nu mi-a plăcut rezultatul.

Calculul rămâne valabil şi în prezent. O doză are 6.5-7g de cafea, adică standardul pentru un espresso. Deci cu o pungă de cafea de 250g faci la fel multă cafea cât faci cu 36 de capsule. Costul mediu al unei capsule este de 2 lei. Deci cele 36 costă în jur de 72 de lei. Păi la 72 de lei pentru o pungă de 250g de cafea, cumperi unele dintre cele mai grozave cafele, aduse de pe plantaţii de renume şi praijte cu maaaare grijă. O pungă de 250g de cafea de specialitate bună, de la un prăjitor care se respectă, este în jur de 30-40 de lei, iar cele mai scumpe se apropie cu greu de 60 lei. Sunt, desigur, şi excepţii, dar 90% din piaţa de cafea stă în jurul acestor preţuri.

Mai important este că, pe vremea când eu făceam calculul acesta, comparam cu cafeaua de marcă din supermarket, care, în majoritatea cazurilor, este mai ieftină de atât. Muuuult mai ieftină. Deci capsulele nu stăteau bine pe partea economică. Şi nici abordarea limitativă pe care o implică folosirea unui singur fel de capsule, cafea sau marcă, nu-mi surâdea.

Singurul argument în favoarea acestor aparate este simplitatea utilizării. Dacă e suficient sau nu, rămâne să hotărască fiecare, dar, în căutarea în care am pornit, aceea de a bea un espresso grozav acasă, suntem foarte departe. Foarte!

Espressoare cu alimentare manuală sau cu pad-uri

Experienţă cu capsulele m-a făcut să caut un aparat „manual”, adică unul care să nu depindă exclusiv de o cafea preambalată în doze sau paduri de orice fel. Un aparat în care să pot pune cafea şi să obţin o băutură extraordinară. Cel puţin aşa credeam eu. Dar şi aici opţiunile erau şi sunt destul de variate. Prin urmare îmi rămânea la dispoziţie doar reperul de preţ. Îmi setasem un preţ maxim de 1000 de lei pentru espressor, dar şi ăsta părea destul de ridicat din cauza următorului calcul la fel de simplu.

Eu beam cafea acasă cam două zile pe săptămână (în weekend). Jumătatea vieţii mele nu prea se dă în vânt după espresso, dar să zicem că ar fi băut şi ea încă 2. În total 4 cafele pe săptămână. În total înseamnă 224 de espresso anual, hai să zicem 250. Deci, în 2 ani de viaţă a unui astfel de aparat, aş fi făcut 500 de cafele. Asta înseamnă că doar costul cu aparatul ar fi fost de 2 lei pentru fiecare cafea. Dacă la asta mai adaug şi consumabilele, ajung aproape de costul unui espresso într-o cafenea decentă. Iar asta, în mintea mea, reprezenta o limită.

Însă, în jur de 1000 de lei nu găseam nici un espressor după care să mi se aprindă călcâiele. Toate păreau nişte compromisuri între cele care costă între 1500-2000 de lei şi cele mai iefitine, în jur de 500. Mai sunt unele, destul de puţine în jur 250-350 de lei. Am folosit unul, n-aş mai încerca altul. Sau cel puţin nu pentru diferenţa de 100-150 de lei până la modele a caror calitate a materialelor şi a finisajelor este evidentă.

Eu m-am oprit atunci la un Saeco Poemia care costa în jur de 450 de lei. Şi atunci şi acum, îl văd ca o opţiune bună. Mai sunt câteva aparate în aceeaşi clasa care permit utilzarea cafelei râşnite şi controlul timpului de curgere. Au şi panarelo cu care poţi frota lapte. Rezultatul este fără pretenţii, dar mai bun decât mixerele acelea mici. Majoritatea vin la pachet şi cu o sită pentru pad-uri, adică pernuţele acelea mici cu cafea. Prin urmare, au şi o opţiune comodă.

Pentru mine, acesta a fost primul răspuns la întrebare, un răspuns pe care nu l-am regretat niciodată şi care a fost un companion foarte rezistent la experimentele curioase la care l-am supus. La pachet, el vine şi cu necesitatea de a cumpăra cafea bună, proaspăt prăjită. Pentru că, aşa cum spunea un om înţelept, „din cafea bună poţi obţine o cafea proastă, dar dintr-o cafea proastă nu poţi obţine o cafea bună, indiferent de aparatele şi metodele pe care le foloseşti”.

Primul espressor ar trebui să fie o râşnită

Importanţa râşnirii proaspete a cafelei am tot vorbit-o şi probabil o vom relua pentru că aşa cum am mai spus, cel mai important aparat necesar preparării unei cafele bune este râşniţa. Apoi am detaliat în articolul despre prepararea espresso-ului cât de importantă este râşniţa pentru a putea obţine râşnirea potrivită pentru cea mai bună extracţie. În plus, o râşniţă te poate ajuta să ieşi din marea farsă a presurizării. Detaliile sunt înr-un articol separat, pe care însă, îţi recomand să-l citeşti doar atunci când simţi că nu mai poţi trăi fără să ştii ce este presurizarea portafiltrului.

Totuşi, dacă în această etapă nu ai cum să investeşti şi într-o râşniţă, cumpără cafea râşnită, proaspăt prăjită, de la una dintre prăjitorii. Dacă poţi, cumpără în cantităţi cât mai mici, astfel încât să nu stea mai mult de câteva zile. Vei începe să te bucuri un espresso bun(icel).

Espressoare automate, de cele mai multe ori cu râşniţă încorporată.

Următoarea clasa de aparate pe care le-aş lua în calcul sunt cele care au preţuri între 1600 şi 2000 de lei. Sunt automate, în sensul în care singurul contact cu cafeaua este atunci când torni boabele în recipientul special. Cele mai multe aparate permit reglarea gradului de râşnire, timpului, cantităţii de apă, astflel încât rezultatul din ceaşcă este mult influenţat de preferinţele utilizatorului, deşi tot ce face este să apese un buton.

Calitatea efectivă a cafelei obţinute nu diferă semnificativ între un astfel de espressor semiautomat cu râşnită încorporată şi unul de 500 de lei, folosit cu o râşniţă separată. Preţul mai mare este însă argumentat de simplitate. Practic, apeşi un buton şi obţii un espresso la fel de bun(icel).

Nu-mi ascund lipsa de preferinţă pentru acest segment de aparate. Şi dintre cele mai importante argumente enumăr doar: aparatele sunt destul de complexe, atât din punct de vedere electronic, dar şi mecanic, iar riscul de defectare este ridicat; sunt greu de curăţat şi întreţinut; de cele mai multe ori recipientul pentru cafeaua boabe se încălzeşte, suficient cât să afecteze cafeaua, aspect pe care îl vei recunoaşte prin mirosul greu al cafelei aflată de ceva timp în recipient; calitatea cafelei nu este proporţional mai bună cu costul aparatului.

Totuşi, butonul! Butonul face minuni! Perspectiva unei dimineţi adormite sau grăbite care poate fi „transformată” doar prin apăsarea unui buton, îi poate face pe mulţi, în mod justificat, să aleagă această soluţie. Condiţia utilizării unei cafele proaspăt prăjite este în continuare valabilă.

Espressoare semiautomate

Mergând pe linia simplităţii, aparatele automate cu râşniţă încorporată pot ajunge la preţuri cu mult mai mari, beneficiind de fel de fel de opţiuni suplimentare, utile atât pentru prepararea cafelei, cât şi a laptelui. Însă motivul pentru care mă opresc la 2000 de lei este următorul. Dacă eşti într-atât de pasionat(a) de cafea şi îţi doreşti să bei un espresso bun acasă, cu aproximativ 2500 de lei poţi avea acces la o pereche râşnită şi espressor semiautomat cu care ai şanse mari să obţii espresso cu adevărat delicios. Printre producătorii care fac astfel de espressoare se numără: Ascaso, Gaggia, Lelit, Expobar. E posibil să nu fi auzit de ei, ceea ce poate fi o observaţie valoroasă.

În această etapă e nevoie să faci un schimb sau o alegere. Dai butonul pentru gust sau nu? Paşii pentru preparea unui espresso cu un aparat semiautomat sunt pe scurt: râşnirea, cântărirea, distribuirea cafelei în portafiltrul, tamparea, eliminarea apei prea fierbinţi din espressor, montarea portafiltrului, pornirea pompei. Toţi paşii aceştia sunt făcuţi de un espressor automat prin apăsarea unui singur buton 🙂 Alegeri, alegeri!

Te-ai putea întreba, pe bună dreptate, ce e semiautomat la un astfel de aparat, la care pare să fie necesar destul de mult lucru manual. Singurul motiv este că mai există o categorie de espressoare, cu adevărat manuale, care nu au nici o componentă electrică şi electronică, la care utilizatorul se ocupă de încălzirea apei şi de acţionarea pompei. Dacă mă întrebi pe mine, sunt, în cea mai mare parte, nişte opere de artă, create şi cumpărate de super-pasionaţi.

Şi după?

Povestea asta mai poate continua. La fel ca espressoarele automate şi cele semiautomate sunt din ce în ce mai complexe. Pot fi dotate cu manometru pentru monitorizarea presiunii, cu PID pentru urmărirea temperaturii apei, cu două boilere (unul pentru apă şi unul pentru abur) şi cu alte accesorii şi componente din ce în ce mai complexe şi bune calitativ. Odată cu asta, creşte şi preţul şi, poate nu chiar în raport direct, şi calitatea cafelei. Însă pentru a păstra perspectiva simplă pe care ne-o propunem aici, ne oprim cu detaliile tehnice.

Concluzia este că primul espressor pe care îl recomand este o râşniţă. Apoi, înainte de a face orice investiţie asigura-te că espresso este viaţa ta. Poţi experimenta într-o cafenea. Poate îţi plac alternativele, poate nu. Însă e tare bine să ştii că există alternative şi să le experimentezi. Dacă rămâi la espresso, depinde practic de bugetul pe care vrei să-l cheltui. Poate te ajută calculele de mai sus şi părerea „bătrânului cafegiu” să te hotărăşti la o sumă. Nu uita că ar fi taaare bine să iei în calcul în suma asta şi râşniţa, nu ştiu dacă am mai spus asta 🙂 . În câteva sute de lei te poţi descurca cu o râşniţă manuală şi un espressor cu încărcare manuală. Dacă decizi să mergi către câteva mii de lei, mai rămâne să alegi între buton sau mână.

Şi gata! Mai departe stăm de vorbă. Mai jos! Cu păreri, idei, experienţe, poveşti din care să învăţăm împreună mai mult decât putem învăţa separat.

5 comentarii la „Ce espressor sa cumpar pentru acasa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress