Cafea fara zahar in vacanta
Povesteam pe la începuturi că, una dintre primele mele lecţii legate de cafea, am învăţat-o în vacanţă de la jumătatea vieţii mele. Dacă acasă, era treaba ei să-şi bea cafeaua bună, în vacanţă, devenea cumva şi treaba mea. Mai ales că dna. profesoară a făcut foarte clar legătura directă între calitatea cafelei şi cea a zilei de vacanţă.
Şi cine ar vrea să rămână cu amintiri de vacanţă... amare?!
Prin urmare, a bea o cafea bună şi atunci când suntem în călătorii a devenit o tradiţie susţinută de gentuţa pentru cafeaua de vacanţă. Gentuţa asta, care de fapt este o pungă mai groasă de hârtie, conţine de ceva timp o râşniţă Kinu M47, un cântar, un termometru, o pungă de cafea, AeroPress-ul, câteva filtre şi ocazional, când mergem în gaşcă mai mare, şi un French Press de 0.8L.
Sunt oraşe în care găseşti suficiente cafenele unde poţi bea cafea bună, însă cafeaua de dimineaţă, o facem, de cele mai multe ori, singuri. Asta deoarece, cafeaua de specialitate este încă o hipstereală şi rareori locurile unde o poţi bea sunt chiar la îndemână. În plus, până se trezesc băieţii… sau eu, doamna vieţii mele îşi bea deja o primă cafea bună. Şi conform principiului „happy wife, happy life” şi noi avem o dimineaţă la fel de bună.
Pentru noi, cea mai la îndemână unealtă, mereu alături, este AeroPress-ul. E uşor, e flexibil, se curăţă extrem de simplu, motive pentru care este ustensila ideală. Plus că… ne şi place tare.
Dacă, lângă AeroPress, mai punem şi o pungă de cafea bună bună, atunci deja treaba e aproape gata. În ultima vacanţă am avut o cafea de la Papa Jacques, o Costa Rica Rio Jorco, absolut delicioasă. Super echilibrată cu note dulci, ciocolatii, care rămâneau cu noi până la prânz. Am mers la sigur cu Papa Jacques, pentru că, în spritul enunţat încă din primul paragraf, nu vreau să risc experimente în vacanţă şi să regret vreo zi. În acelaşi spirit, aloc câteva minute şi unui calcul, din care rezultă cam câtă cafea avem nevoie să luăm cu noi. Şiiii mereu iau… o rezervă. Anul trecut, pentru o vacanţă de 10 zile în Grecia, alături de un grup de prieteni buni, am luat 2 kg… mai bine să prisosească decât să lipsească 🙂
Restul accesoriilor sunt în mare parte opţionale.
Cea mai puţin opţională dintre opţionale este râşniţa. Aşa cum tot vorbim pe aici, cafeaua proaspăt râşnită este cu mult mai bună decât una râşnită în urmă cu câteva zile… Deci, îmi vine să o pun la obligatorii, cu toate că nu vreau să-ţi reduci bugetul de vacanţă pentru o râşniţă. Aşa că încerc să te conving supra-licitând cu încă un argument. Anul trecut în Grecia am avut la mine un Hario Skerton, al cărui preţ mic este compensat de un timp de râşnire semnifcativ. Cu tot efortul implicat, în fiecare dimineaţă râşneam pentru 6 sau 8 cafele mari. Însă cu priveliştea de mai jos, cele 10-15 minute zburau cât ai zice… cafea. Aşa că… pune şi o râşniţă în bagaj.
Cântarul clar nu e obligatoriu, poţi lua orice lingură de măsurat care vine cam cu toate echipamentele destinate preparării cafelei. Termometrul nici atât, pentru că, după un timp, ştii din ochi când ajunge apa la temperatura bună. Iar nişte căni găseşti pe oriunde ai merge.
Nu oriunde găseşti şi o soluţie de încălzit apă. E adevărat că majoritatea hotelurilor şi apartamentelor au, de obicei, un fierbător de apă, dar mai bine verifică înainte de a pleca sau pune unul în bagaj
Revenind la unealta de bază, după preferinţă, ea poate fi AeroPress, French Press sau, pur şi simplu, sfântul ibric. În ultima vacanţă am avut în teste, de la Taste Crafters, două ustensile făcute special pentru călătorii: un Cafflano Klasic şi un Cafflano Kompact. Găseşti pe link-uri povestea fiecăruia, aici doar sublinez că fiecare vine cu câteva beneficii unice.
Cafflano Klassic este o ustensilă universală la care ai de alăturat în bagaj doar cafeaua. Are totul inclus, într-o formă practică şi portabilă. Pur şi simplu poţi face cafea oriunde ai apă fierbinte, fără să ai nevoie de nimic altceva. Oriunde…
Cafflano Kompact este o alternativă viabilă la AeroPress, fiind, spre deosebire de acesta, mai portabil şi independent de filtrele de hârtie. Îl consider o opţiune excelentă pentru călătoriile cu avionul, atât pentru că ocupă foarte puţin spaţiu, dar şi pentru că este foarte bine protejat de carcasă.
Aş mai relua tema apei, ca subiect de discuţie la care apreciez orice sugestie mai jos în comentarii, Mi-ar plăcea să completez cu o cafea bună, o privelişte minunată pe un vârf de munte, o pauză de drum sau o leneveală olimpiană. Şi este evident că sunt sufciente unelte cu care să fac asta oriunde, însă, mereu, limitarea principală este apa. Pot lua apă fiartă într-un termos, însă asta îmi oferă o autonomie de câteva ore şi o temperatură finală destul de redusă pentru o extracţie bună. În plus, implică o anticipare a momentului, o premeditare, ori mie mi-ar plăcea să fiu spontan. Pentru asta, m-aş bucura grozav să existe o soluţie mobilă de încălzit apa. Aşa că, dacă ştii vreuna, dă-mi un semn.
Am concentrat articolul acesta pe ideea de a prepara singur(ă) cafeaua în călătorii, dar aş mai zice că, o călătorie este o ocazie bună de explorare, de căutare de noi experienţe. Iar cafeaua este o experienţă care merită căutată peste tot. În România sunt tot mai multe oraşe în care găseşti cafenele de specialitate şi chiar prăjitorii. Le găseşti pe Harta Cafelei Bune. Pentru Europa eu mă inspir din European Coffee Trip, care conţine o bună parte din ţările europene. Pentru restul lumii îl întreb pe dl. Google, care e mereu foarte amabil.
Aşa că, mai mereu, vacanţa înseamnă cafea bună de acasă, dar şi experienţe noi care îşi fac loc printre aminitirile noastre.