fbpx

Cafflano Kompact, o alternativă de vacanţă pentru AeroPress

Gata, s-a terminat. Călătoria noastră prin vestul civilizat s-a încheiat ca orice alt lucru plăcut, prea repede. Am rămas însă cu o mulţime de amintiri plăcute, multe dintre ele legate de provocarea lui Răzvan de la Taste Crafters de a pune la treaba în condiţii ideale (pe drum) două jucării super simpatice de la Cafflano: Klassic şi Kompact. Am fost susţinuţi în acest mic proiect şi de la Papa Jacques cu o minunată cafea Costa Rica Rio Jorco, suficientă pentru a putea descoperi toate secretele ustensilelor.

Cafflano Klassic şi Kompact

Cele două pot fi privite ca un ansamblu, dar sunt vândute separat şi pot fi utilizate separat. Prin urmare, voi alege să povestesc despre experienţa mea cu ele în mod separat. Dacă în cazul lui Cafflano Klassic această independenţă este evidentă, fiind un device all-in-one prin excelenţă, în cazul lui Kompact evidenţa este ceva mai redusă, deoarecere Kompactul are nevoie de ajutor pentru a pune în ceaşcă o cafea bună.

Am avut pe mână creaţia unor coreeni pricepuţi să dea găuri mici. Acum nu ştiu dacă, din punct de vedere cultural, ăsta e un motiv de mândrie în Corea, dar băieţii ăştia au luat-o foarte în serios şi după ce au învăţat bine de tot să dea găurile astea mici în semiconductorii lui Samsung, s-au apucat să le dea în filtrele cu care au dotat Cafflano. Nu trebuie să fii vreun expert să te prinzi, încă de când pui mâna pe filtre, că e ceva deosebit cu ele, dar după câteva utilizări începi să crezi cu tărie că, de fapt, filtrele acestea sunt secretul calităţii cafelei preparate cu Cafflano.

Cafflano Kompact poate fi cel mai uşor descris ca un AeroPress compact şi ultra-portabil.

De altfel producătorul îl şi prezintă ca o alternativă de călătorie binecunoscutului AeroPress. Iar când am aflat prima dată despre această intenţie a lui Cafflano Kompact, trebuie să recunosc că am fost destul de contrariat.

Asta deoarece, pentru mine, AeroPress este şi aşa destul de portabil. Este, de altfel, însoţitorul meu în toate călătoriile alături de râşniţa Kinu M47. Şi mi se pare extrem de uşor să le iau cu mine oriunde. Dacă m-ar obseda portabilitatea aş alege să-l folosesc cu un Porlex Mini care s-ar potrivi la fix şi astfel totul s-ar reduce la câţiva centimetri pătraţi din bagaj. De ce s-ar chinui cineva să facă ceva şi mai portabil de atât?! Hai să vedem dacă până la final găsim un răspuns.

Kafflano Kompact are nevoie de o râşniţă

Îţi ziceam despre Cafflano Kompact că este un device dependent de o râşnită, fie cea a fratelui său mai mare Cafflano Klassic cu care are o potrivire de dimensiuni, fie cu o altă râşniţă. Asta presupunând că plecăm de la principiul că vrem să folosim cafea proaspăt râşnită. Dacă nu, atunci tot ce ai nevoie în afară de aparat este cafea, apă şi o cană.

Alegând totuşi să râşneşti cafeaua proaspăt, ceea ce va fi mereu recomandarea mea, idea folosirii râşnitei de la Klassic direct peste Kompact, lasă de dorit. Asta pentru că, aşa cum îţi spuneam în testul lui Cafflano Klassic, pentru a putea râşni eficient am avut nevoie de o bază dreaptă şi solidă. Ori flexibilitatea lui Kompact este la polul opus. Aşa că, am renunţat la idee şi am râşnit în coşuleţul de la Klassic după care am turnat cafeaua în Kompact. Puteam însă, face la fel de bine asta, cu orice altă râşniţă.

Prepararea este super simplă.

Desfaci angrenajul, scoţi capacul şi apoi filtrul. Pui cafeaua în interior (16-18g), torni puţin apă, aştepţi 30 de secunde, mai torni până la jumătate, amesteci uşor (recomandarea mea personală), apoi umpli până sus. Pui filtrul, aştepţi până la 1:50 minute, întorci peste o cană şi apeşi. Tot procesul este identic cu cel de la AeroPress, aşa că poţi citi detalii acolo. Diferenţa este că presarea la Cafflano Kompact este mul mai uşoară, iar curăţarea mult mai dificilă.

Opţional se poate pune şi un filtru de hârtie de AeroPress, chiar sub filtrul de metal. Cafeaua iese mai curată şi cu un corp mai uşor. Dar eu unul am preferat-o fără filtrul de hârtie, căci gustul ei a fost excelent, aşa cum a fost lăsat de mama natură şi intenţionat de coreenii pricepuţi la găurile mici.

Şi, aici m-aş opri puţin.

Pentru că până am gustat prima dată o gură de cafea preparată cu Cafflano Kompact, am fost destul de sceptic. Jucăria nu m-a convins la prima vedere. Interiorul dintr-un fel de cauciuc… nu ar fi prima mea alegere, Încercarea de a râşni m-a descurajat… aşa că nu eram deloc optimist. Şi totuşi în cană, Costa Rica Rio Jorco de la prietenii de la Papa Jacques, a fost absolut formidabilă. Şi zic asta cu simţ de răspundere de mare iubitor de AeroPress. Corpul cafelei a fost uimitor, iar dulceaţa ciocolatie mi-a rămas întipărită până în mijlocul creierului. A fost pur şi simplu excelentă.

Gustul acela plin de surprize plăcute, m-a făcut de reanalizez întreaga experienţă, să apreciez mai mult portabilitatea şi eleganţa cutiei de transport în care se odihneşte şi să mă gândesc că, în călătoriile acelea cu avionul, când las AeroPress-ul acasă de frică să nu se spargă prin geanta aruncată cu mult entuziasm de angajaţii din aeroporturi, Cafflano Kompact ar putea să-i ia locul fără nici un fel de griji. Şi că asta ar putea justifica şi cei 295 de lei care iniţial păreau cam mulţi.

Şi totuşi care este mai bună?

Cu gândul ăsta şi cu altele, încercam să-mi dau seama dacă totuşi cafeaua preparată cu Cafflano Kompact e mai bună decât cea facută cu AeroPress. Chiar şi faptul că era la fel de bună, era deja o performanţă excepţională, dar… dacă cumva e mai bună. Aşa că am apelat la testerul suprem, stăpâna AeroPress-ului (pe care îţi povesteam că i l-am făcut cadou acum câţiva ani) şi, mai ales, jumătatea vieţii mele.

Am preparat deci, în paralel, cu AeroPress şi cu Cafflano Kompact, în condiţii absolut identice şi am obţinut două ceşti de cafea pe care le-am prezentat instanţei supreme. Iar instanţa, după deliberare profundă şi atentă, conştientă parcă de importanţă deciziei, a stabilit câştigătoarea. Şi da, a fost ceaşca preparată cu Cafflano Kompact.

Produsele Cafflano pot fi cumpărate de la Taste Crafters sau de la Guido Coffee, Boiler Coffee Shop sau C-O FI Factory.

3 comentarii la „Cafflano Kompact, o alternativă de vacanţă pentru AeroPress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress