8 idei si peste 35 de premii pentru cafeaua diminetii de Craciun
Iată-ne din nou în preajma Crăciunului, fiecare dintre noi având tot felul de dorințe și așteptări de la perioada sărbătorilor de iarnă. Unii ni le dorim liniștite, alții agitate, unii ne visăm acasă, alții ne vedem pe meleaguri străine, unii ne imaginăm câteva zile de liniște și relaxare în vârful patului, alții așteptăm cu nerabadare energia numeroaselor întâlniri cu prietenii și familia.
E clar că suntem toți diferiți și e foarte bine că suntem așa, însă avem și multe lucruri în comun. Iar un lucru care ne unește pe toți cei care citim articolul acesta, este că în dimineața de Crăciun sigur vom bea o cafea.
Prin urmare continuăm și anul acesta tradiția recomandărilor pentru cafeaua dimineții de Crăciun. Dacă nu ai citit articolele similare din anii trecuți îți spun pe scurt că sunt două motive pentru care facem această colectă de recomandări de la cele mai bune prăjitorii din România.
1. În primul rând vrem să-ți oferim ocazia de a bea cafea bună. Crăciunul este de obicei unul din momentele în care ne răsfățăm. Știu că mulți dintre cei care citesc rândurile asta sunt încă captivi în cafeaua de marcă pe care o cumpără din supermarket din motive de obișnuință, de informare sau financiare. Ei, acum e timpul potrivit să încerci ceva nou. Ai mai jos 8 idei, una și una, de cafele care te vor ajuta să descoperi delicioasa lume a cafelei de specialitate.
Apoi sunt mulți cei care deși beau deja cafea de specialitate sau proaspăt prăjită, s-au obișnuit să o cumpere din același loc sau chiar aceeași cafea. Acum câteva săptămâni vorbeam cu Bogdan, vicecampionul mondial la prăjirea cafelei de anul acesta, și principala lui recomandare, pe care o impărtășesc în totalitate este EXPLOREAZĂ. Deci câteva idei, validate, sunt binevenite.
2. Al doilea motiv este pentru a-ți face cunoștință cu oamenii din spatele celor mai bune cafele prăjite în România. Acesta este unul din principalele obiective ale acestui site. Spre deosebire de cafelele de marcă pe care le cumperi din supermarket, cafele care sunt distribuite de giganți internaționali, cafeaua pe care o găsești la toți cei prezenți pe harta cafelei bune, este rodul muncii unor antreprenori locali, foarte pasionați de ceea ce fac și dornici să ofere experiențe delicioase.
Te invit acum, să citești cele 8 recomandări și, dacă ești curios care-i treaba cu cadourile, citește până la final.
Delia Avram – Meron | KENYA / GAKUYU-INI AB
Anul acesta de Crăciun îmi încep dimineața cu ceva mai exotic. După multe gustări tradiționale, vreau ceva fresh!
Din acest motiv am ales o cafea din Kenya, de la ferma Gakuyu-ini. Sortarea AB ne oferă un pic mai multă complexitate iar zona fructată nu lasă de dorit. Fără lapte această cafea ne încântă cu o aciditate medie – ridicată, plină cu fructe roșii dar și cu un aftertaste plăcut de caramel și cacao.
În combinație cu laptele – aceasta se transformă într-un desert, aciditatea fiind estompată de dulceața laptelui.
Radu Ioan Mânea – Papa Jacques | ETHIOPIA KENA
Aproape a trecut un an. Astăzi iar te-ai trezit devreme, afară încă nu s-a luminat. De aseară, în casă miroase cald a cozonac în cuptor încins.
O să fie o zi plină, Moș Crăciun a pus sub brad aproape o jumătate de tolbă. A fost un an bun ăsta, toate sunt rânduite așa cum ți-ai dorit. Te gândești în urmă, la anul care aproape a trecut, la toate lucrurile care ar fi putut fi altfel. Oare ai schimba ceva că să fie mai bine? Poate cafeaua. Chiar e bună Cafai asta. Ce nume, Cafai!??!! Din living se aud chicoteli. S-au trezit copii. Mai iei o sorbitură și te duci să desfaci cadourile.
Crăciun fericit!
Răzvan Roșu – Yume Coffee Roasters | COSTA RICA WILLIAM SEGURA LOT 23
Ne călăuzesc mult papilele gustative într-un an. Călcăm destul pe drumuri bătătorite, însă din când în când, cu puțin ajutor și noroc, ne rătăcim și dăm peste o cafea care ne oferă darul fascinației. L-am primit în acest an de la William Segura și Luis Campos, din Costa Rica.
Profilul aromatic al acestei cafele ne-a încântat cu citrice și prune uscate, iar la final, reminiscențele unui cocktail de condimente calde ne-au adus aminte de turtă dulce, zăpadă și cadouri
Adrian Simion – Guido Coffee | COSTA RICA PERLA NEGRA
Anul acesta a fost intens, foarte intens, ca un rollercoaster. Așa e și Perla Negra din Costa Rica.
Nu e una dintr-o mie, dar, totuși, în funcție de cum o prepari, îți poate arăta fațete noi aproape de fiecatre dată. Pe mine mă surprinde mereu cu câte ceva și mă face să exclam. Mi-a plăcut să mă joc cu profilele și acum ne-am oprit pe o variantă foarte fructată.
O recomand.
Mihai Biriș – Olivo Coffee Roasters | KENYA HANDEGE AB
Cafeaua de Crăciun nu m-a dus niciodată cu gândul la tradiție, nici măcar la o tradiție personală sau a familiei. Ea îmi inspiră, mai degrabă, diversitate, prin caracterul ei exotic. De Crăciun reușim să ieșim din universul propriu încărcat de muncă, stres sau probleme personale și să ne îndreptăm atenția către alții – familia, prietenii sau, prin intermediul cafelei, cei de mai departe.
Eu aleg acum o cafea din Kenya, unde Crăciunul are 25 de grade Celsius, fără zăpadă, dar este, pentru multe familii, singurul moment al anului când se reunesc. La fel ca la noi. Bradul lor este, de obicei, un chiparos și unele magazine au zăpadă falsă și un Moș Crăciun în față.
Voi savura de Crăciun una dintre cafelele pentru care au muncit tot anul – Kenya Handege AB, din regiunea Kiambu, procesată prin spălare. Numele vine de la “ndege”, care în swahili înseamnă avion. Are arome care pot aduce Crăciunul nostru în armonie cu al lor cu viteza zborului – mango și coacăze negre, împrietenite de dulceața de caramel. Se naște din metode de cultivare prietenoase cu mediul, într-o zonă populată intens de antilope, maimuțe și porci spinoși.
Îți doresc un Crăciun multicultural, măcar preț de-o ceașcă de cafea.
Marcel Melinte – Madison Coffee | IT’S CHRISTMAS – LA DALIA / EL SALVADOR & WINTER HOT – AQUIARES / COSTA RICA
La fel ca și anul trecut, Madison Coffee a pregătit o cafea specială pentru perioada Crăciunului, într-o ediție limitată nu doar în oferta noastră, ci și prin dimensiunea lotului de la producător, mai exact un microlot de doar 3 saci. E o cafea cu o procesare specială, care impresionează de la miros și continuă până la licoarea finală din ceașcă. Surpriza de anul acesta provine din El Salvador, ferma La Dalia.
Pe lângă ediția specială de Crăciun, în acest an oferim iubitorilor de cafea și o ediție specială pentru durata iernii, alegerea noastră fiind din Costa Rica, o cafea care e în ton cu gândurile noastre din acest anotimp, aromele ei ne duc în zona tartelor, caramelului, cu un gust foarte clar și bine definit.
Aș alege aceste cafele pentru unicitatea și aromele lor speciale.
Marius Nica – Narcoffee Roasters | FESTIVE BLEND
O dată pe an îmi place să gust un blend la filtru, iar anul ăsta avem o spălată, o naturală și una procesată mai funky, anaerobic fermentată. Kenya, Honduras și El Salvador.
De regulă blendurile le facem la espresso, de aceea te poți bucura de el și la espresso dacă nu-ți place filtru. Cu lapte e ca o tartă cu migdale într-o ceașcă.
O dată pe an…..se face.
Stefan Dinescu – Corretto | EL SALVADOR FINCA SAN JOAQUIN
Pentru dimineața zilei de Crăciun eu am ales El Salvador Finca San Joaquin, o cafea din varietatea Bourbon procesată honey. O cafea de altitudine, recoltată de la 1550-1600m din ferma familiei Pacas ce se întinde pe 88 de hectare în cantonul Las Cruces din municipiul Chalchuapa.
Aroma cafelei este de fructe tropicale, caramel, corpul este blând cu un retro gust prelung, note de pere, mere și granulat cu dulceață de trestie de zahăr ce creează o cafea echilibrată. Noi o preferăm la espresso, fără lapte sau preparată la ibric.
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că meriți pe deplin o șansă la concursul pe care îl organizăm cu ocazia acestui Crăciun. Dacă ai sărit direct la final, ghinion – pentru a putea participa, ai nevoie de știi informația din textul de mai sus, așa că, revino după ce l-ai citit 🙂
Dacă îți amintești nebunia de anul trecut și multitudinea de premii pe care le-am oferit, ține-te de ceva, pentru că anul acesta e și mai și. Oferim peste 35 de premii, 35 de pungi de cafea oferite de prăjitoriile despre care ai citit mai sus. Numărul exact îl vom ști în ziua premierii, pentru că ele continuă să sosească.
Concursul se desfășoară pe pagina noastră de Facebook și te poți înscrie până pe 25 Decembrie ora 24.00. E foarte simplu și șansele de câștig sunt mari. Așa că, SUCCES!
Angelino Toader
decembrie 16, 2019 @ 10:35 am
El Salvador Finca San Joaquin
Cafea fara zahar
decembrie 18, 2019 @ 11:21 am
Concursul se desfasoara pe pagina noastra de Facebook. Daca vrei sa te inscrii, te rog sa o faci acolo.