Tu ce cafea vei bea in dimineata de Craciun? Noi avem 10 idei.
Mi-a zis cineva deștept că există o explicație pentru faptul că, pe măsură ce adunăm ani, aceștia par să treacă tot mai repede. I-am dat dreptate, dar eu tot sunt convins că, pur și simplu, timpul trece mai repede decât atunci când eram copii. Mi se pare mai probabil să se învârtă pământul mai repede în jurul lui și în jurul soarelui, decât să am eu o percepție subiectivă eronată :). Așa că… pur și simplu vine iar Crăciunul.
Da, foarte straniu! Mai ales că abia ce a trecut celelalt. Nici nu mi-am terminat de deschis cadourile…. daaaa sigur. Subiectiv sau nu, repede sau nu, așteptat sau nu, Crăciunul vine și anul acesta și ne provoacă, pe cei mai mulți dintre noi, să-l facem deosebit. Nu mai există un alt moment din an în care să fim atât de generoși cu noi și cu ceilalți, în care să căutăm să facem și să ne facem bine și bun. Cum ar fi o cafea bună.
Acum 2 ani am adunat cu scop de inspirație câteva idei de cafea care s-ar potrivi de minune cu dimineața zilei de Crăciun. Și am primit multe gânduri bine aromate și rugăminți să repetăm. Prin urmare am făcut din nou un inventar pe toate gusturile și pe toate bugetele, rugându-i pe câțiva prăjitori de cafea din România să ne facă poftă cu cafeaua pe care ei o vor prepara în ziua de Crăciun.
Te las mai jos cu gândurile lor și te invit să scrii la finalul articolului ce cafea vei alege.
Patricia Ceica, Prăjioria Olivo, Cluj-Napoca: Costa Rica Las Lajas Black Pearl, în ediție limitată.
Farmecul sărbătorilor de iarnă stă în apropiere, în conexiune, în răsfăț, în liniște și deconectare. În dimineața de Crăciun, îmi îngădui – și te încurajez și pe tine să o faci – acel moment doar eu cu mine, cu cei dragi mie, îmbrățișăm o ceașcă de cafea aburindă și depănăm amintiri din vremuri cu nămeți până la genunchi și nasuri înghețate. Ne readuce în prezent aroma cafelei, care într-o dimineață magică precum aceasta, aleg să fie una specială: Costa Rica Las Lajas Black Pearl, în ediție limitată. Cu o aciditate spumoasă și note de gem de coacăze negre, ciocolată și papaya, este răsfățul suprem rezervat momentelor de care ne vom aminti cu drag de acum înainte.
Te poţi bucura de cafeaua Patriciei la Olivo Coffee Roasters în Cluj-Napoca pe Bdul. Eroilor 7.
Marius Nica – Head Roaster și Head barista, Narcoffee Roasters, Cluj Napoca si Bucuresti: Narcoffee Festive Blend
Pentru noi, Narcoffee Festive Blend este cafeaua de Crăciun și poate fi servită atât la espresso, cât și la filtru. E un blend echilibrat între Kenya, ferma Kianguti, clasică, washed, varietate sl28/sl34, și un lot experimental din regiunea Kayanza, Burundi, microlot Mpanga, varietate red bourbon, procesată natural fermentat. Ambele sunt cafele de altitudine mare, cu note de fructe tropicale și citrice ca ananas, grapefruit, având un mouthfeel ușor cremos și arome finale de ciocolată cu rom. Prăjirea cafelelor este medie, astfel încât să poată fi savurată și la espresso home use, dar și la metodele alternative de preparare.
Te poţi bucura de cafeaua lui Marius online unde va fi disponibilă în curând și în locațiile Narcoffee din Cluj Napoca și București pe care le găsești pe hartă.
Marcel Melinte – Brand Manger, Madison Coffee, Bucureşti: It’s Christmas, Honduras – El Guayabito
Emoția Crăciunului pentru noi este despre bucurie, lumânări parfumate care îmbracă în sărbătoare aerul și mai ales o cafea plină de arome autentice, care să ne facă să apreciem pasiunea și dedicarea celor care au cultivat-o. Pentru dimineața zilei de Crăciun am ales o cafea din Honduras, cu arome de cireșe, pere, struguri și o abundență de dulceață caramelizată, cu un strop de aciditate fructată, provenită de la ferma El Guayabito, de la o altitudine de peste 1400m. Aici, Maria Genoveva Martinez a reușit să arate potențialul maxim al fermei sale prin culegerea selectivă doar a cireșelor coapte, împingând procesul de fermentație și de prelucrare către tehnici similare producătorilor de vinuri. Propunerea noastră, “It’s Christmas”, are un corp complex și complet, îndrăzneț, rotund, cu arome abundente. O cafea care pur și simplu bucură sufletul fie că este savurată în compania celor dragi, alături de familie și prieteni, sau în liniștea dimineții.
Te poţi bucura de cafeaua lui Marcel comandând online pe Madison Coffee sau în locaţiile partenere.
Catalin-Ionuţ Pop, BeanLAB, Cluj-Napoca: Guatemala Santa Rosa –Finca El Morito
Magia sărbătorilor mă va prinde alături de cei dragi, de familie, de prieteni, alături o cafea guatemaleză, hoinărind prin labirintul aromele fine ce mă duc cu gândul la ciocolată neagră, puțin acidă, pregătită să îmi deschidă porțile spre o întreagă lume a gusturilor, și pe care să o savurez in orice moment al zilei.
Te poţi bucura de cafeaua lui Cătălin la BeanLAB, în Cluj-Napoca pe Simion Mușat 4A.
Adrian Simion, Guido Coffee, Bucureşti: Ethiopia Wolichu Wachu
Și de această dată îți propun tot o cafea din Ethiopia, procesată prin spălare, Wolichu Wachu. Caracteristica principală a cafelei este delicatețea provenită din notele florale și de iasomie. Pe acest considerent am și ales-o să intre în selecția noastră. Însă deși o gustasem în mai multe teste în cupping, recunosc că m-a impresionat în espresso printr-o dulceață intensă și foarte plăcută de piersică. Strict din punct de vedere personal, asociez o cană de Wolichu Wachu cu liniștea din dimineața zilei de Crăciun.
Te poţi bucura de cafeaua lui Adi la Guido Coffe, online unde va fi disponibilă în curând și în Bucureşti pe str. Mihai Eminescu 182.
Marian Răduță, CaféThe’scu, București: Kenya Chania Maasai
Crăciunul se apropie, cu ambianța lui magică. Nașterea lui Isus, tradiționalul Moș Crăciun, lumini, beteală, mirosul de brad și, mai presus de toate, spiritul Crăciunului: mai multă toleranță, generozitate, partaj, dorința de a face plăcere, de a surprinde. În Ajunul Crăciunului, în timp ce ascultați colinde, sau în dimineața de Crăciun, în timp ce priviți copiii care deschid cadourile, savurați o ceașcă de cafea aburindă și timpul se va opri! Pentru aceste momente prețioase, o cafea deosebită, Kenya de la ferma Chania. O cafea gurmandă, cu arome de migdale și fructe de pădure, care exaltă parfumul lor delicat, un corp amplu si mătăsos.
Te poţi bucura de cafeaua lui Marian la CaféThe’scu, în Bucureşti pe Calea Moșilor 253, bl.53.
Hot Pipes Roastery, Cluj-Napoca: El Salvador – El Manzano
Am adunat cafea din toată lumea pentru că am vrut să oferim calitate, diversitate și poveșți cu aromă de cafea. Credem cu tărie că fiecare pungă de cafea are propria poveste și călătorie și că noi, iubitorii de cafea, facem parte din ea. Îți propunem o cafea ce se potrivește de minune în sezonul de iarnă. El Salvador (92 puncte), procesată natural în ferma “El Manzano”, cu note fine de măr verde, iasomie, mango și zmeură, îți va antrena toate papilele gustative și te va face să n-o uiți prea curând. Dimineața Crăciunului este una magică, la fel trebuie să fie și cafeaua pe care o bei, așa că propune-ți să încerci o cafea magică, fructată și dulceee chiar și fără zahăr.
Te poţi bucura de cafeaua lor la Hot Pipes Roastery, unde va fi disponibila curand si în Cluj-Napoca pe Calea Turzii 175.
Ștefan Dinescu-Crăciun, Corretto, Constanța: Kenya AA
Ca origine de cafea aș alege întotdeauna o cafea acidă. Kenya și Ethiopia sunt preferatele mele, dar neapărat procesate prin spălare. Am reușit să aduc și să prăjesc Nicaragua Maragogype, o cafea catifelată și corpolentă, o adevărată minune. Dealtfel, îmi plac toate cafelele, pe măsură ce le oferim clienților și le punem în râșnițele de pe bar, le redecopăr de fiecare dată. Zilele trecute am primit 3 saci de Myanmar, zilele următoare așteptăm Tanzania și Burundi și mi-aș mai dori o Sumatra semi-washed sau washed. Ce să spun!? Moșul a fost darnic cu cafeaua anul acesta. Ne-am plimbat pe întreaga centură a cafelei și am savurat tot spectrul de arome, de la telurice, condimentate, ciocolatii și corpolente până la acide, citrice, florale, fructate. Nu m-aș putea vreodată sătura de acest joc al explorării aromelor, parfumirilor, notelor, retrogusturilor. Este ca o călătorie fără sfârșit în care, pe zi ce trece, descoperi tărâmuri noi.
Te poţi bucura de cafeaua lui Stefan la Corretto în Constanța pe Str.Tepes Voda 14A.
David Lee Cato, Spired Roastery, Brasov: Rwanda Mahembe
Dimineața de Craciun este dedicată familiei, iar cafeaua nu poate lipsi în acest moment important. Mi-ar face plăcere să încep ziua făcând un v60 din Rwanda Mahembe, are note de cirese suave, aromă discretă de ceai negru, iar merișoarele completează perfect bucuria papilelor gustative. E cafeaua care mă surprinde și entuziasmează când o prăjesc și aș vrea să împart acea bucurie cu toți cei dragi, alături de emoția Crăciunului și bucuria mesei festive.
Te poţi bucura de cafeaua lui David la Spired Roastery în Brașov pe Str. Lunga 100.
Ovidiu Sodolea, Muse Coffee, Craiova: Congo Kawa Kabuya
Crăciunul este despre iubire, familie, prieteni. Și despre momente binemeritate de răgaz, care cu siguranță vor fi acompaniate și de aroma cafelei cu prăjituri. Noi îi vom colinda pe cei dragi cu cea mai recentă descoperire, o cafea africană din R. D. Congo, cu gust de ciocolată cu caramel și note fructate de măceșe. Cu siguranță ne vom gândi cu recunoștință și la cei de la cooperativa Kawa Kabuya, care au îngrijit plantele, le-au cules și le-au sortat, participând în acest fel la crearea atmosferei olfactive a Crăciunului nostru, la câteva mii de kilometri distanță.
Te poţi bucura de cafeaua lui Ovidiu online pe Muse Coffee.