Comandante MK3, tehnologie germană cu spirit sud-american
Comandandante este una dintre râșnițele manuale de referință. Sigur ai văzut-o pe undeva pentru că sunt ochioase și ies în evidență. În plus au o aură, întreținută prin marketing inteligent, care îi face pe mulți barista să aibă una la îndemână. Prin urmare ne-am gândit, alături de prietenii de la Barshaker, să testăm cu simț de răspundere o astfel de râșniță și să vedem ce poate, ce nu poate și dacă își găsește locul și în bucătăria unui pasionat de cafea. Pentru asta am avut la dispoziție un model MK3, ultima generație a râșniței, în prima parte a anului 2018.
Testul a fost în primul rând delicios pentru că am beneficiat și de susținerea Madison Coffee, care ne-a pus la dispoziție cu generozitate o Gesha folosită și în competițiile pentru barista, ceea ce pe mine unul m-a făcut să mă simt „profi” și foarte agitat de la cantitățile uriașe de cafea pe care le-am băut în timpul testelor. Pentru că… atunci când faci teste cu o astfel de cafea nu te înduri să arunci nimic. Așa că… am băut-o!
Revenind la personajul principlal, deși Comandante pare să descalece din fruntea unei „armada” sud-americane, el vine în realitate de pe meleaguri nemțești, mai exact de pe la Munchen, unde niște cetățeni pasionați de cafea și tehnologie bine făcută, au pus cap la cap ingineria germană și pasiunea latină pentru a produce o unealtă care atrage atenția, indiferent de uniforma pe care și-o pune și care își face treaba cu brio, grație celor două discuri metalice realizate dintr-un aliaj patentat de oțel bogat în azot.
Dacă interesul pentru cafea este încă la început și te întrebi de ce vorbim atât de mult despre râșnițe și, mai mult, de ce vorbim despre unele care costă în jur de 1000 de lei, reiau trimiterea către articolul dedicat râșnirii cafelei și informația că, tot la fel cum nu tai cartofii cu o săptămână înainte de a-i prăji, nici cafeaua nu e bine să o râșnesti cu mai mult de câteva minute înainte de a o prepara.
Viteza de Râşnire
Că la orice altă râșniță, prima grijă este… cât de repede. Iar la râșnițele manuale acest aspect nu e deloc de neglijat, pentru că în momentele acelea matinale, când orice secundă de întârziere a primei guri de cafea, poate părea un veac, nu vrei să te macine regretul unei alegeri greșite. Rasnitele manuale presupun că vei petrece cu drag câteva zeci de secunde energice dimineața. Câte mai exact, în cazul lui Comandante, vezi mai jos, în funcție de gradul de râșnire.
Că și observație generală, Comandante MK3 se află printre râșnițele manuale performante, cu timpi de râșnire super-competitivi, care o fac o opțiune comparabilă cu râșnițele electrice, justificându-și prețul ridicat.
Pentru a cronometra timpii de mai jos am folosit 15g din aceeaşi cafea boabe, în aceeaşi zi, reglând râşniţa pentru obţinerea gradului de râşnire necesar fiecărei metode de preparare.
Gradul şi consecvenţa râşnirii
Comandate se descurcă cu brio pe un palier larg de râșnire. Poți râșni și extrafin pentru ibric, poți râșni și grosier pentru french-press, consecvența fiind ridicată în ambele cazuri.
Pentru mine, gradul ridicat de finețe a fost o surpriză plăcută la care nu mă așteptam. Știam că poate fi o opțiune bună pentru espresso pentru că, deși este o râșniță stepped (adică reglajul de face în pași, click-uri mai exact) nivelul de rafinament este foarte ridicat, dar nu bănuiam că rezultatul poate fi atât de fin. Așa că primele teste le-am început reglând râșnița pe la 10 click-uri unde mă așteptam să obțin o râșnire pentru espresso și am descoperit un rezultat mult mai fin, potrivit mai degrabă pentru ibric. Am mers și mai departe și rezultatul a continuat să fie impresionant chiar și până la câteva click-uri, venind, desigur, la pachet cu un timp de râșnire semnificativ.
Totuși la acest subcapitol bifăm faptul că o râșniță poate ajunge la grad de râșnire suficient de fin pentru ibric, că este suficient de consecventă pentru râșnirea grosieră și ne uităm cu mare atenție la flexibilitatea pentru espresso, acolo unde finețea reglajului contează cu adevărat. Experiența cu Comandante a fost bună, am găsit mereu nivelul de reglaj care a pus în ceașcă un espresso delicios, însă nu am găsit loc de joacă. Un click în plus sau în minus modifică radical rezultatul din ceașcă. Deci… treabă serioasă, nemțească, fără loc de joacă :).
Uşurinţa în utilizare
Aici sunt câteva lucruri importante de zis. Așa cum anticipam mai devreme râșnița este stepped. Dezavantajul reglajului fin de care ziceam mai sus este balansat de reglarea rapidă între diverse poziții. E suficient să ții minte numărul de click-uri necesare fiecărui nivel de râșnire, și navigarea între ele este extrem de facilă.
Pe de altă parte avantajul vitezei bune de râșnire, de care ziceam mai sus, dată de discurile mari, este balansat de un diametru implicit mare al întregii râșnițe, care o face destul de greu de ținut în mână. Textura fină a materialului cu care este acoperită nu ajută nici ea la o priză bună, așa că ți-ar prinde bine o mână mare dacă vrei să râșnești în mod uzual peste 30 de secunde.
Același diametru mare face însă ca alimentarea cu boabe să fie ușoară și lipsită de riscurile împrăștierii boabelor de cafea de la vre’o lipsă de coordonare mână-ochi într-o dimineață când este pur și simplu „prea devreme”.
La capitolul efort necesar ne bucurăm că discurile nu sunt foarte agresive cu boabele de cafea, chiar și folosind boabe prăjite mai puțin. Așa că efortul de a învârti manivela nu este foarte mare, probabil ajutat de forma inteligentă a acesteia. Tot de manivelă este legat și capacul trasparent (cel puțin la modelul pe care l-am testat eu) și care se așează bine, stabil și se asigură că toate boabele rămân înăuntru indiferent de „determinarea” cu care utilizezi râșnița.
Design
Punctul acesta îl anticipam din introducere. Comandante are o gamă foarte variată de uniforme cu diverse imitații de lemn sau metal, toate combinate cu un mâner asortat din lemn de stejar. Această capacitate de adaptare la diversele gusturi o fac o râșniță… frumoasă pentru multe gusturi.
Am avut o surpriză plăcută și una mai puțin. Cea plăcută a fost ambalajul care face minunat tranzitul între povestea Comandante, pe care o anticipezi ininte de a avea râșnița, și utilizarea ulterioară. Râșnița vine într-o cutie lungă, cu componentele aliniate precum cele ale unei arme, așteptând nerăbdătoare mâna sigură care le va pune împreună și le va da sens. Grozavă prezetarea și total neașteptată.
Pe de altă parte așteptarea, pe care o recunosc exagerată și lipsită de simț pracitc, ca textura lemnoasă a corpului să se simtă ca atare, nu s-a îndeplinit. Nu știu cum ar fi fost să ții în mână o râșniță din lemn, dar în naivitatea mea, eu chiar credeam că așa va fi.
Aspectul general este completat de cele două recipiente cu care vine râșnița, ambele din sticlă, unul complet transparent, altul fumuriu. Este acel gen de bonus care face un obiect destul de pragmatic cu o utilizare limitată la maxim câteva minute minute pe zi, să-și păstreze natura jucăușă și dinamică.
Montare, demontare, curăţare
Mecanica simplă a râșniței Comandante o face foarte ușor de întreținut. Singurul pas de durată este desfiletarea butonului de reglaj, cel responsabil de click-uri, pentru că sunt destul de multe. Apoi discul de jos iese cu ușurință, iar diametrul mare face interiorul ușor accesibil. Nu la fel de încântat am fost de faptul că pe pereții recipientelor, în care se adună cafeaua râșnită, rămâne cafea după fiecare râșnire, ceea ce înseamnă că trebuiesc curățate des.
Și uite cum ne-am apropiat de concluzie după un alt test distractiv și delicios. Comandante este o unealtă nemțească veselă, ceea ce e mare lucru. E ca și cum ai avea tehnologia Mercedes într-o mașină în care care te simti ca într-un Lamborghini. O unealtă care își face treaba pentru care a fost atent proiectată nemțește, dar care vine cu povestea aventuroasă a unui revoluționar sud-american.
Comandante intră în categoria râșnițelor manuale high-end atât prin prețul, în jur de1000 de lei, depinde de unde o cumperi, cât și prin performanțele de care este capabilă. Este un sgment destul de exclusivist de grindere (vezi și Kinu M47) care sunt o opțiune viabilă râșnițelor electrice, fiind mai performante decât electricele ieftine și mai ieftine decât electricele performante.
Tu ce părere ai? Ai folosit-o? Ai folosit ceva similar? Contribuie mai jos cu experienţa ta.
Tu ce cafea vei bea in dimineata de Craciun?
decembrie 7, 2018 @ 8:40 pm
[…] minune. Dealtfel, îmi plac toate cafelele, pe măsură ce le oferim clienților și le punem în râșnițele de pe bar, le redecopăr de fiecare dată. Zilele trecute am primit 3 saci de Myanmar, zilele […]