fbpx

Cum bei o cafea buna la o cafenea de specialitate?

Sunt necesari doar 4 paşi pentru a bea o cafea bună. E atât de simplu! Totuşi, aşa cum spuneam şi în articolul respectiv, există şi varianta, mai simplă decât simplă, cu doar 2 paşi:

Mergi la o cafenea de specialitate şi bei o cafea bună. Asta e tot!

Cafenelele de specialitate nu sunt însă pline ochi şi nu pentru că ar fi ele prea multe, ci pentru că suntem prea puţini cei care le călcăm pragul. Probabil, dacă clienţii ar fi mai mulţi şi numărul cafenelelor ar creşte. Al cafenelelor de specialitate în care să bei o cafea bună, pentru că altfel sunt destule.

De ce aş vrea eu să fie mai multă lume în cafenelele de specialitate?

Pentru că este cel mai la îndemână loc în care poţi explora cafeaua bună. Iar în cazul cafelei de specialitate, explorarea este esenţială pentru a afla care este pe gustul tău. Un prăjitor de la care cumperi o pungă de cafea proaspăt prăjită se va strădui să-ţi povestească cât mai multe detalii despre fiecare cafea, dar, dacă n-ai băut niciodată, va fi greu să-i spui ce arome ţi-ar plăcea mai mult sau cum ai prefera să o prepari. Şi atunci va fi ca şi cum te-ar pune cineva să-ţi alegi merele de la poarta pieţei, fără să te lase să vezi cine şi ce mere vinde. Poate o nimereşti bine intuitiv, poate nu. Iar apoi te trezeşti acasă cu un braţ de mere din care nu prea înţelegi nimic.

Dar dacă ai sta comod pe un scaun şi toţi vânzătorii de mere ţi le-ar prezenta, ţi-ar da să guşti, ţi-ar poveşti ceva despre soiul sau recolta din care provine mărul? Cam asta se întâmplă într-o cafenea de specialitate. Iar împreună cu oameni dragi e mai plăcut, mai distractiv, mai uşor şi mai eficient.

Cafenele de specialitate sunt locuri unde mergi cu mintea deschisă şi unde poţi spune fără grijă că vrei să afli, pur şi simplu, ce se întâmplă acolo. De cele mai multe ori, vei da peste oameni care îţi vor povesti cu atât drag, încât în afară de aceste prime cuvinte nu vei mai avea nimic de făcut, în afară de a te bucura de momentele ce urmează.

Dacă îţi doreşti totuşi o direcţie, o plasă de siguranţă, îţi recomand 3 variante:

 

Ce fel de cafea preferi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Una dintre abordări poate să aibă scopul de a afla ce fel de cafea preferi. Aşa că cere diverse origini preparate în acelaşi mod. De obicei, o cafenea de specialitate are cel puţin 3 cafele la dispoziţie, unele mai multe. Cere cafele aflate la extremele spectrului de gusturi, miroase boabele, miroase cafeaua proaspăt râşnită şi urmăreşte modul de prepaparare. Cel mai probabil, cafeaua va fi preparată într-o metodă alternativă, adică alternativă la espresso. Asta se întâmplă pentru că majoritatea cafenelelor de specialitate au o cafea pentru espresso pusă deja în râşniţa principală şi va fi dificil pentru cei mai mulţi dintre ei să folosească mai multe cafele. Înlocuirea şi reglajele pentru fiecare cafea ar dura mai mult decât ai fi tu dispus(ă) să aştepţi. Aşa că probabil te vei bucura de o prepapare la V60, care este cea mai simplă variantă. Simplă doar ca execuţie, pentru că în ceaşcă vei avea tot ce e necesar pentru a descoperi şi înţelege fiecare fel de cafea. Dacă vrei, cere şi altfel de metode de preparare, mai spectaculoase, gen Aero Press sau Syphon. Dar, sugestia mea, e să faci asta în cea de a doua experienţă.

 

… sau cupping

Înainte să trecem la a doua, mai fac o scurtă precizare. Metoda cea mai corectă de a alege cafeaua preferată este să participi la un cupping. Sună mai pompos decât e în realitate. Practic este o preparare simplă (prin infuzie într-o ceaşcă) şi identică a mai multor cafele. Astfel, în condiţii de simplitate identice, vei putea alege ce îţi place cel mai mult. O vei întâlni, însă, mai rar în cafenele. De obicei prajitoriile sunt cele care recurg la această metodă de promovare. Şi nu toate. Eu ştiu cu siguranţă in Bucureşti de Origo care face asta în fiecare marţi după amiază, de Guido care face de obicei sâmbătă dimineaţa şi de Claro unde se intampla ocazional. Mai ştiu că în Braşov Croitoria de Cafea organizează cuppinguri duminica la prânz. Dacă vrei să dai de ei, îi găseşti, împreună cu datele de contact, pe hartă. Cu certitudine mai sunt şi alţii, dar pe aceştia îi ştiu sigur. Dacă ai orice informaţie suplimentară, las-o mai jos în comentarii. Inclusiv experienţele pe care le-ai avut sunt binevenite pentru a ne inspira pe toţi.

cafenea de specialitate

Ce metodă alternativă de preparare preferi?

A doua experienţă din punct de vedere cronologic sau pur şi simplu o altă abordare, ar fi să explorezi aceeaşi cafea preparată în mai multe feluri, pentru a descoperi care din rezultatele din ceaşcă este mai aproape de preferinţele tale. După experienţa de mai sus, ai ajuns, cel mai propbabil, la o cafea sau un tip de cafea (definită printr-o serie de repere gen arome, gust, metodă de procesare, origine etc.) pe care o preferi. Nu-ţi face griji dacă parametrii aceştia nu-ţi sunt foarte clari. În timp, vei ajunge să vorbeşti despre ei, aşa cum o faci despre merele preferate sau despre vinul preferat sau despre cine ştie ce alte preferinţe ai. Dacă ai un singur reper după care să poţi alege o cafea, este deja foarte bine. Ceva în genul: îmi place cafeaua mai acidă sau mai puţin acidă, mai fructată sau mai ciocolatie, orice reper e bun pentru a putea să-l explorezi mai departe. Odată aleasă cafeaua, roagă barista să o prepare în mai multe feluri. Toţi vor avea cel puţin 3 opţiuni: V60, Aero Press, Syphon.

alternative

Din ce în ce mai mulţi oferă şi variantele Chemex, Kalita, Clevere Dripper şi, chiar mai nou, am văzut un Phoenix Dripper. Plus cine ştie câte altele pe care eu nu le-am observat prin cafenele până acum. Curios e că nu prea văd French Press, deşi e, probabil, cea mai accesibilă metodă de preparare. Dar asta contează mai puţin. Ceea ce e important este că vei avea cel puţin 3 băuturi obţinute din aceeaşi cafea şi te vei minuna descoperind diferenţele dintre ele. La final, vei avea cu siguranţă o metodă preferată alături de o cafea preferată.

 

Espresso sau Alternativ

espresso

Dacă pe primele două eu le-aş recomanda chiar în această ordine, pe aceasta o poţi încerca oricând. Poate fi prima, o poţi încerca după ce ai o preferinţă legată de cafea sau poate fi ultima. Este însă esenţial să treci prin ea, căci această experienţă, deşi este probabil cea mai simplă, are cele mai multe implicaţii. Zic asta pentru că îţi vei lămuri alegerea pe care o vei face cel mai des: espresso sau alternativ. În cafenele, în general, se bea espresso. Este cea mai simplă (termen care poate fi discutabil) şi rapidă metodă de preparare, deşi necesită cele mai mari investiţii chiar şi pentru o cafenea. Prin urmare, cafeaua în oraş înseamnă, de cele mai multe ori, espresso simplu sau combinat cu lapte. Musai trebuie să încerci unul într-o cafenea de specialitate. S-ar putea să descoperi că espresso este altceva decât ceea ce ai băut până atunci. Şi spun asta amintindu-mi cu drag multele perechi de ochi pe care i-am văzut deschizându-se larg, în timp ce gura şi nasul descopereau pentru prima dată un espresso într-o cafenea de specialitate. Prin urmare, experienţa asta are cel puţin două implicaţii. Pe de o parte te va ajuta să decizi dacă cafeaua în formă scurtă şi intensă este băutură ta sau, poate mai degrabă, preferi cafeaua mai lungă şi mai aşezată, obţinută printr-una din metodele alternative de mai sus sau prin adăugarea apei peste espresso (Americano). Iar pe de alta parte…

 

… Espresso sa fie simplu sau cu lapte

cappucinoCea de a doua implicaţie este laptele peste espresso. O nouă lume, un nou univers de băuturi obţinut din combinaţii virtual nelimitate de cafea şi lapte în diverse măsuri. Un univers atât de mare, încât, fără să am date statistice, cred că vânzările de cafea cu lapte (indiferent de denumire) le depăşesc atât pe cele de espresso simplu şi, cu siguranţă, pe cele obţinute prin metode alternative.

Aşadar, la finalul acestei a treia experienţe vei şti dacă preferi espresso, espresso cu lapte sau metode alternative. Iar la finalul celor 3 experienţe vei avea o cafea preferată şi vei putea să duci povestea cafelei tale mai departe. Te vei împrieteni cu cafenele de specialitate şi cu ceea ce oferă ele. Vei comanda cu încredere ceea ce ştii că-ţi place, nu doar un cappuccino safe. În plus vei şti, atunci când ai chef să explorezi, cam ce altceva să încerci şi eventual în ce parte să duci discuţia cu barista.

Alături de oameni dragi explorarea asta poate fi mai plăcută şi mai ales mai sănătoasă. Vei avea mai multe păreri pe care să te bazezi, vei descoperi cum gusturile şi interpretările diferă şi, mai ales, vei împărţi cantităţile destul de mari de cafea, protejându-te astfel de o porţie prea mare de cofeină.

6 comentarii la „Cum bei o cafea buna la o cafenea de specialitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress