fbpx

French Press

French Press duce gândul către o origine franceză a aparatului, ceea ce poate fi adevărat sau poate nu. Dintre toate aparatele ce pot fi utilizate pentru prepararea cafelei acesta este singurul a cărui denumire îl alocă unei reginui precise, însă atât cât am putut eu afla până acum, originea franceză este îndoielnică. Doar americanii îi spun aparatului French Press, probabil în linie cu obiceiul lor de a denumi lucrurile cât mai simplu. În nici o altă cultură cu tradiţie a cafelei nu există această denumire. De exemplu francezii îi spun cafetière à piston. Însă, ca multe alte denumiri, forma asta simplă inventată de americani, s-a lipit şi a ajuns să fie cea mai cunoscută.

Prin urmare o numesc şi eu French Press şi o mai numesc cea mai la îndemână metodă de preparare a cafelei, după ibric. Cred asta pentru că un French Press este în esenţă cel mai ieftin echipament după ibric şi se găseşte în toate formele şi locurile. Sigur că există şi în acest caz o varietate serioasă de modele (care mai de care mai fistichii şi mai inovatoare) şi implicit o mare varietate de preţuri. Dar cu câteva zeci de lei pot lua un French Press decent din orice supermarket.

Deşi nu sunt un fan al acestei metode de preparare, ea are un beneficiu uriaş, care de altfel m-a condus la achiziţionarea unui French Press. Pot prepara cantităţi mari de cafea bună, ceea ce este extrem de practic atunci când am multe guri de hrănit.  Eu am luat un French Press de 800 ml, ceea ce înseamnă 8 ceşti mici sau 4 mari în maximum 7 minute. Cafea bună şi corectă. Dacă mai adaug şi faptul că îl pot pune în orice bagaj şi îl pot lua cu mine oriunde, urcă deja în top. Mobilitatea este susţinută de granulaţia mare a măcinăturii, ceea ce înseamnă că pot râşni rapid cu o râşnită manuală. Deci, o râşnită manuală, un French Press, o pungă de cafea, un grup de prieteni şi pot bea o cafea proaspătă şi bună oriunde pe pământul ăsta. Doar Aeropress este mai mobil, însă e limitat la 220ml la o preparare şi la un grad mai fin de râşnire. Asta înseamnă deja mult mai multă muncă dacă sunt alături de mai mult de o persoană.

Pregătire

Este necesar un French Press, ceva lung pentru amestecat (gen o spatulă, un băţ sau o lingură cu coadă lungă), termometru, cronometru, apă fierbinte şi, desigur, o cafea de calitate.

French Press

Reţetă

Pentru că un French Press poate avea diferite dimensiuni de la 150ml la 1.2l (din cele cele care le-am văzut eu până acum), eu am mereu în cap raţia de 7-9g de cafea la 100ml de apă.

Preparare

1. Pun apă la încălzit cu ţintă 85-87°C. Încălzesc de două ori mai multă apă decât am nevoie pentru a prepara.

2. După ce s-a încălzit apa suficient, torn jumătate în French Press şi îl las 1-2 minute.

French Press

3. Râşnesc cafeaua. Poţi folosi ghidul pentru găsirea nivelului optim de râşnire. Plaja este destul de largă, însă în zona de granulaţie mare. Precizia e mai puţin importantă aici, deşi diferite grade de râşnire pot produce diferite gusturi în ceaşcă. Granulaţia mare însă, este atuul acestei metode de preparare pentru că poţi folosi şi o râşnită manuală cu efort şi durată reduse.

French Press

4. Arunc apa caldă şi eventual învelesc cana cu un prosop gros. Toate povestea asta are scopul de a păstra temperatura cât mai aproape de cele 85 de grade pe tot parcursul infuziei. În cazul cănilor mai performante (dar şi cu preţ mai mare) izolaţia este mai bună, aşa că scapi de grija prosopului.

5. Adaug cafeaua în French Press şi agit puţin cana astfel încât să se distribuie uniform pe fundul ei.

French Press

6. Pornesc cronometrul.

French Press

7. Torn apă la 85°C, treptat, în cercuri până umplu jumătate din cană cu apă.

French Press

8. Amestec cu grijă, nu foarte repede, cât să simt că mişc toată cafeaua din vas, fără să răcesc lichidul. Timpul ar trebui să fie în jur de 50s.

French Press

9. Adaug treptat restul de apă.

French Press

10. Mai amestec de 5-6 ori uşor cât să simt că nu se strânge cafeaua la fund, însă fără să stric crema care se adună sus.

11. Acor cu capacul, având pistonul ridact la maxim.

French Press

12. Aştept până cronometrul ajunge la 5.50. Timpul e proporţional cu gradul de râşnire. La această granulaţie, 6 minute timp total de infuzie, produce rezultatul cel mai bun din punctul de vedere al papilelor mele gustative. Atunci când nu râşnesc manual şi deci pot alege o măcinătură mai fină (dar tot în zona grosieră), timpul poate fi mai scurt.

French Press

13. Apăs pistonul, astfel încât să ajung la fund în 10 secunde. Mă opresc cu puţin înainte de a a presa zaţul de pe fundul cănii. Ăsta e un moment bun pentru a evalua dacă gradul de râşnire a fost unul potrivit. Pistonul ar trebui să întâmpine o rezistenţă minimală. Dacă apăs fără să simt nimic, probabil am râşnit prea mare. Dacă apăs prea greu, înseamnă că am râşnit prea mic. Dacă se blocheza pistonul, îl ridic puţin şi reiau apăsarea.

French Press

14. Torn cafeaua în ceşti. Pasul acesta este mai important decât îţi imaginezi. Tentaţia este să mai laşi puţin cafeaua sau să o pui pe masă în French Press. Asta însă înseamnă prelungirea timpului de contact dintre apă şi cafea, ceea ce duce la supra-extragere şi deci arome mai puţin grozave în ceaşcă.

French Press

15. Beau o cafea bună alături de prieteni şi mă bucur de feţele lor încântate.

french press

Variaţiuni

Cel mai important reglaj cred că este timpul. Poţi încerca să duci timpul la o durată cât mai lungă fără să ajungi să simţi cafeaua amară. Desigur e o chestiune de gust şi răbdare.

Alt parametru este gradul de râşnire. Dar nu uita că timpul de extracţie este direct proporţional cu dimensiunea granulei de cafea. Aici te poţi juca chiar cu fiecare cafea pe care o încerci, suprizele pot fi formidabile.

Altă metodă pe care am testat-o, implică amestecarea încă o dată pe la minutul 3 şi chiar încă o dată la minutul 5. Cu cât cantitatea de cafea este mai mare, cu atât are mai mult sens ideea aceasta pentru că zaţul se va aduna sus şi jos, prin urmare amestecarea intermediară poate ajuta la o extracţie mai uniformă. Însă, unul dn duşmanii French Press-ului este temperatura. Atât timpul de extracţie lung, cât şi amestecarea intermediară contribuie la scăderea temperaturii şi implicit a ritmului si uniformităţii extracţiei.

E, deci, loc de joacă. Eu am chiar senzaţia că e mai mult decât mi-aş dori. Parametrii mari mă fac să am senzaţia că nu controlez precis extracţia şi că mereu aş putea avea o surpiza. Ceea ce nu e chiar departe de adevăr.

Aşa cum spun mereu la finalul fiecărui articol, cele de mai sus nu reprezintă un adevăr absolut. Sunt capitolele care formează povestea mea cu cafeaua, poveste care sper să te inspire să explorezi, dacă nu ai făcut-o până acum sau să îmi împărtăşeşti din experienţele tale, dacă la rându-ţi trăieşti povestea minunată a cafelei bune.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress