fbpx

8 idei pentru cafeaua diminetii de Craciun

În mai puţin de două săptămâni se întâmplă. Nu e cale de întors şi nici variantă de evitat. Dimineaţa de Craciun vine negreşit. Vine cu un blend de emoţii, un amestec personal pe care ni-l creăm din amintiri, speranţe şi dorinţe şi pe care îl trăim intens, cât să ne ajungă pentru un an.

Trăim diferit momentele acestea, diferit între noi şi, mai ales, diferit în timp. Toţi ne dorim la fel, sărbători fericite, dar le trăim diferit, pentru că fericirea e diferită. Fericirea mea este altfel decât fericirea ta. În plus, mai mereu, fericirea mea de azi este altfel decât fericirea mea de ieri şi, foarte probabil, diferită de cea pe care o voi trăi mâine. Cândva, Crăciunul începea cu câteva zile înainte, odată cu vânătoarea cadoului ascuns prin casă. Îl găseam rar, dar căutarea în sine era fericire pură. În alte vremuri, Crăciunul însemna împlinirea câte unui vis. Iar fericirea era la fel de vie. În ultimul timp, Crăciunul înseamnă să contribui la bucuria celor mai dragi şi asta e, poate, cea mai profundă stare de fericire pe care o pot trăi. Nu pot decât să aştept, atent, să văd cum va evolua fericirea Crăciunului pentru mine. Iar în timpul ăsta, să cuget mirat la dimensiunea şi complexitatea uneia dintre cele mai comune aspiraţii umane, fericirea, în miliardele ei de forme.

Şi cum să cuget altfel, decât cu o cană de cafea în mâna? O cafea cu aromă bogată şi liniştitoare, cu note de nuci şi portocale. O cafea într-o cană mare, cu pereţi groşi, pe care o ţin cu ambele mâini pentru a-mi încălzi gândul la o zi geroasă de iarnă. Doar gândul, pentru că gradele călduroase de afară şi soarele strălucitor, aproape primăvăratec fac că iarna să pară foooarte departe.

Şi poate e departe, dar vine sigur. Iar dimineaţa de Craciun vine şi mai sigur. Şi nu pot să nu mă gândesc ce cafea voi bea în dimineaţa asta specială. Ştii cum e. Pentru Crăciun cauţi să iei carnea cea mai bună, cozonacul cel mai bun, vinul cel mai bun şi în general să te asiguri că tot ceea ce va influenţa ziua de Craciun este de cea mai bună calitate. Ai vrea să rămâi la final cu un gust amar? Cred că nu! Prin urmare hai să pornim în căutarea unei cafele bune.

Am început scriitura asta, cu gândul să fac câteva recomandări de cafea. Dar foarte curând m-am oprit, încurcat de dubii cu privire la nepotrivirea gustului meu cu gustul tău sau al lui sau al ei sau al lor. Asta, însă, ar fi însemnat să o las baltă. Şi cum să las baltă cafeaua din dimineaţa de Craciun!? Cu neputinţă! Aşa că m-am gândit să fac altceva. M-am gândit să întreb cei mai grozavi prăjitori de cafea de specialitate din România care va fi cafeaua pe care ei o vor bea în ziua de Craciun. Şi mare mi-a fost bucuria când am primit o mulţime de răspunsuri, pe care le împart cu tine mai jos.

Sunt păreri personale. La fel cum e şi a mea. Cam la fel cum e cu fericirea. Şi tot aşa cum îţi doresc un Craciun fericit, la fel îţi doresc să găseşti şi o cafea bună pentru gustul tău.

 

Mugur Tureschi, Croitoria de Cafea, Braşov: Colombia Supremo din regiunea Cauca-Popayan

Cu toate că nu pot refuza niciodată o cafea din Kenya sau Costa Rica, de curând am revenit la una dintre primele cafele pe care le-am prăjit, Colombia Supremo din regiunea Cauca-Popayan. Este o cafea echilibrată, cu foarte multă personalitate, cu note de gust fructate, nuanţe de ciocolată şi caramel având aciditate vivace. Adică exact aşa cum îi stă bine primei iubiri… din lumea cafelei de specialitate, Colombia, de la Keskerian.

Te poţi bucura de cafeaua lui Mugur la Croitoria de Cafea, în Brasov pe str. Iuliu Maniu nr. 17.

Alex Mitran, Ecuator Cafe, Piteşti: Etiopia Yirgacheffe

Dintre tipurile de memorie, memoria olfactivă este printre cele mai puternice. Deci aromele sunt adesea legate de stările emoţionale puternice. Este motivul pentru care, pentru mulţi dintre noi, Crăciunul înseamnă arome. Arome de portocală, scorţişoară, anason sau brad. Un Craciun de poveste, cu miros de portocală, scorţişoară, care ne vorbeşte despre cadouri, Moş Craciun, mâini îngheţate, sănii, derdeluş, într-un cuvânt emoţii. Cu ce poţi fixa mai bine aceste minunăţii, decât cu savurarea unei cafele Yirgacheffe din Etiopia? Ea conţine toate aceste savori, adică aciditate şi parfum de portocală, împletită armonios cu scorţişoară şi anason. Numai bună de savurat în dimineaţa Crăciunului pentru a-ţi transforma viaţa într-o poveste.

Te poţi bucura de cafeaua lui Alex la Ecuator Cafe, în Piteşti pe b-dul. Republicii nr.81.

Adrian Simion, Guido Coffee, Bucureşti: Ethiopia Kochere

Este una din cele 4 cafele cu care am început şi, pe lângă faptul că este din Ethiopia, locul unde a fost descoperită cafeaua, este procesată natural. Asta înseamnă că are o aromă distinctivă, intens fructată. Combinată cu lapte în cappuccino sau, şi mai bine, flat white îţi dă senzaţia că ai savura un desert delicat de fructe de pădure.

Te poţi bucura de cafeaua lui Adi la Guido Coffe, în Bucureşti pe str. Mihai Eminescu nr. 182.

Ionut Beleiu, BluBean Coffee, Cluj-Napoca: Ethiopia Yirgacheffe Mamo Kacha

Pentru mine, o ceaşcă de cafea reprezintă nu doar startul unei noi zile, ci şi companionul oricărui moment important, fie că este vorba despre discuţii specifice, tehnice, de afaceri, fie cotidiene, între prieteni sau în familie, ca simple poveşti de viaţă. Dacă, de regulă, găsesc inspiraţia şi determinarea necesară fiecărei zile într-un blend reuşit sau printre aromele complexe ale unui espresso cu origini guatemaleze, de sărbători, în liniştea casei mele, mă voi bucura să îndrăznesc mai mult, alături de cei dragi şi de o cafea de specialitate din Etiopia, locul de naştere al fascinantului univers al cafelei.

Te poţi bucura de cafeaua lui Ionut online la BluBean Coffee.

Patricia Pădureanu, Olivo Coffee Roasters, Cluj-Napoca: Honduras Betran Alvarado

Dimineața de Craciun mă găsește, fără excepție, în sânul familiei, în casa în care am crescut și în care am descoperit pentru prima dată cafeaua. Tentația adolescenței, băutura interzisă rezervată doar adulților, o savurez azi pentru prima dată eu însămi în calitate de adult, întrebându-mă cum am ajuns în această ipostază, fără să-mi dau seama. În dimineața aceasta aleg o cafea de origine Honduras, preparată la filtru, ca simbol al maturității mele și a rafinării gusturilor în materie de cafea. Cu o ușoară aciditate de lime, note subtile de migdale și alune, cafeaua își dezvăluie aromele complexe cu fiecare înghițitură și mă duce înapoi, undeva departe, la nostalgia primei noastre întâlniri.

Te poţi bucura de cafeaua Patriciei la Olivo Coffee Roasters în Cluj-Napoca pe b-dul Eroilor nr.7,

Sipos Gabor, Semiramis, Oradea: Etiopia Yirgacheffe

Recomand cafeaua Etiopia Yirgacheffe, care are o aciditate clară, împreună cu gusturi curate, intense şi o complexitate de note florale în aromă, uneori, cu un indiciu de nucă de cocos prăjită. Postgustul este vibrant, uneori prezentând note de fructe de pădure sau nuanţe de vin.

Te poţi bucura de cafeaua lui Sipos la Semiramis în Oradea pe str. Primariei nr.23

Diana Beletei, Hedone Cafe, Craiova: Columbia Supremo

25-30 ml. de esență pătrunzătoare, înconjurată de emoții gingașe. Apoi prind viață, încep să simt. Două mâini mă cuprind puternic și mă ridică delicat, oferindu-mă cu tandrețe. La vederea mea în mâinile lui, ochii ei se umezesc de fericire și din ei izvorăște o căldură pură, grațioasă. Brusc, amintirea drumului de acasă, din Columbia, presărat cu emoția tuturor celor care m-au ajutat să ajung de pe plantație în ceașcă, pălește. Un glas tremurând, dar pătrunzător șoptește: „De Craciun, acum 10 ani, ți-am oferit această cafea, un univers întreg și sufletul meu ascuns în ceașcă. Atunci, timpul s-a oprit și lumea a intrat in armonie. O mireasmă de strugure, cu accente dulci de caramel și nuci se răspândea în jur, parfumând parcă și sufletele noastre”. Ea a răspuns: „Mi-ai oferit mai mult de atât, mi-ai dat aripi să zbor, rădăcini pentru a mă putea întoarce și motive pentru a rămâne”. Atunci am înțeles. Aceasta nu este povestea mea din dimineața de Craciun, ci este povestea unei altfel de iubiri, care a început cândva, într-un decembrie uitat, cu mine într-o ceașcă aburindă… De fapt, povestea mea este veche ca timpul, dar mereu nouă, ceașcă după ceașcă.

Te poţi bucura de cafeaua Dianei la Hedone Cafe în Craiova – Parc Industrial, Str. Aviatorilor nr.10, Ghercești

Delia Avram, Yume Coffee Roasters, Cluj-Napoca: El Salvador, Finca Peña Redonda
E sâmbătă dimineața, și azi vreau să mă răsfăț! Vreau timp de calitate cu cei dragi, părinți, frați și surori, pe care nu i-am văzut de mult. Cel mai important moment e acest obicei, cafeaua. Vreau să împart cu ei bucuria mea din fiecare zi, o ceașcă din această licoare magică, aromată și energizantă. Și pentru dimineața zilei de Crăciun am găsit cafeaua potrivită. Vreau să impresionez, dar fără să șochez. În aces sens, voi lua cu mine o cafea din El Salvador, de la ferma  Finca Peña Redonda. O cafea cu arome clare și plăcut acidă. Genul acela de combinație, zahăr brun și merișoare confiate.

Te poţi bucura de cafeaua Deliei la Yume Coffee Roasters în Cluj Napoca, pe str. Emil Petrovici nr.16

or-pena-redonda-pacamara-espresso-219

Găseşti toate prajitoriile pe Harta Cafelei bune. Şi pe cele de mai sus, dar şi pe altele. Ai de unde alege pentru a-ţi oferi o clipă de răsfăţ în dimineaţa de Craciun.

Un comentariu la „8 idei pentru cafeaua diminetii de Craciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress