Cafea prajita de un campion si accesibila oricui. Interviu cu Andrei Oprișan
Înainte de a te invita să-l cunoști mai bine pe Andrei Oprișan, campionul național în competiția de prăjire a cafelei din 2018, trebuie să-mi torn un camion cu cenușă în cap și să recunosc că am fost un prost. I-am spus și lui când ne-am văzut, dar nu chiar atât de clar.
Atunci când vine vorba de Bacău mie îmi tresare inima pentru că, deși am părăsit orașul de mai mulți ani decât am locuit în el, prima rază de lumină am văzut-o acolo. Una din tristețile mele când vine vorba de Bacău și cafeaua proaspăt prăjită este că acolo… nu-i nimic bun. Și de ani de zile, de când vorbesc despre cafea, trebuie să le spun oamenilor dragi de acolo că singura lor opțiune pentru a cumpăra cafea bună este internetul iar pentru a o bea într-o cafenea este Iași-ul, ceea ce nu-i chiar la doi pași.
În primăvară am auzit că la Bacău s-a deschis o prăjitorie de cafea, Cafe del Sol, iar inima mea a început să bată puternic făcându-mă nerăbdător să aflu detalii. Însă, pe măsură ce le aflam, entuziasmul mă cam părăsea. Nu era o prăjitorie, era o mega-prăjitorie care rivaliza cu marii producători de cafea, atât în capacitatea de producție cât și produsul pe care îl puneau pe același raft de supermarket. Așa că mi-am zis că nu-s prea multe de aflat și am lăsat-o baltă. Spre rușinea mea, în obsesia de a găși mereu o cafea mai bună și mai bună și mai bună, am prejudecat o idee cu un uriaș potențial de transformare pe scară largă a gustului pentru cafea proaspăt prăjită.
Și tot spre rușinea mea, singurul moment în care mi-am revizuit acest gând a fost după câteva luni bune, când am aflat că noul câștigător al competiției naționale de prăjit cafea, Andrei Oprișan, este cel care prăjește cafeaua la Cafe del Sol. M-am simțit atât de prost încât am avut nevoie de niște timp până să mă hotărăsc să-l vizitez și să-l descopăr alături de mega-prăjitorul lui de cafea cu care și-a propus să democratizeze cafeaua proaspăt prăjită.
Andrei, la cei 31 de ani, are deja multiple participări la competițiile care animă lumea valului 3 al cafelei din România:
- 2018- locul 1 la Romanian Roasting Championship
- 2017- locul 2 la Romanian Coffee in Good Spirits
- 2017- locul 5 la Romanian Roasting Championship
- 2016- locul 3 la Romanian Coffee in Good Spirits
- 2016- locul 4 la Romanian Aeropress Championship
- 2014- locul 6 la Romanian Coffee in Good Spirits
Care a fost traseul tău profesional și cum ai ajuns în lumea cafelei?
Am lucrat în domeniul ospitalității aproape 14 ani, la început pe timp de vară, apoi full time. Încă de la început am fost fascinat de bartending și tot ce se petrece “după bar” și, lucrând ca barman, vă imaginați că primul lucru care a trebuit să îl învăț era cum să prepar un espresso. Cu timpul au început să apară tot felul de întrebări în capul meu, ce se întâmplă după ce fixez portafiltrul, de ce uneori curge mai repede și uneori picură. Am început să mă documentez pe net și am dat peste poze cu cappuccino cu model. Iar asta m-a făcut și mai curios. Ca orice barista, la început, am fost cel mai atras de latte art. Treptat am întâlnit oameni din domeniu care erau la curent cu noutățile și am început să-mi lărgesc aria de interes. După 6 luni am participat la primul concurs, unde am văzut într-adevăr ce înseamnă o comunitate de barista, nu contează de unde ești sau că ești la început, era important doar prezența tuturor cu un scop unic, să preparam cafea, cum știm noi mai bine, cu lapte, cu alcool, la v60 sau aeropress. M-am simțit extraodinar și mi-a dat aripi, am cunoscut o sumedenie de persoane care au avut un rol foarte important în dezoltarea mea profesională …și încă au.
Când ai prăjit prima dată cafea? Cum a fost experiența?
Am hotărât că vreau să îmi dezvolt cunoștințele și am participat la cursurile organizate de SCA Romania Chapter , dornic să îmi aprofundez pasiunea. Acolo am realizat foarte repede că un rol foarte important îl are calitatea cafelei verzi (crude) și cel ce prăjește cafeaua. Am descoperit specialty coffee și atunci am zis gata, asta vreau să fac, asta mă văd făcând de acum încolo. Prima șarja de cafea am prăjit-o la cursuri alături de Patrick O’Malley, a fost ceva wow… am prăjit cafea… Vă dați seama că după ce s-a degazat și am putut să o beau mi se părea cea mai bună cafea, chiar dacă nu era cine știe ce. Dar era prăjită de mine! Am înțeles cât de mulți factori pot influența gustul final. Chiar dacă, aparent, nu pare complicat, procesul este unul forțe complex. Și nu neapărat prăjirea în sine, ci până ajungem să prăjim.
Cum a fost trecerea de la prăjirea în cantități mici la ceea ce implică un brand de volum?
Trecerea la prăjirea de volum nu a fost chiar simplă. Lucrurile se schimbă radical, mai ales că nu te mai adresezi cunoscătorilor, ci consumatorilor obișnuiți, care au înrădăcinată convingerea despre cum trebuie să fie cafeaua pentru ei: neagră, amară și cu zahăr. Așa că a trebuit să “ștergem tabla“ și să o luăm de la capăt. Din nou cursuri, cărți citite, blog-uri, forum-uri, ca până la urmă să venim cu un profil de gust care să fie pe placul consumatorilor, dar să ne placă și nouă.
Povestește-ne drumul tău către Campionul Național la Prăjirea Cafelei în 2018.
Pregătirea pentru campionatul național a fost foarte diferită față de pregătirile pentru competițiile anterioare. Anul acesta, din ziua când m-am decis că vreau să particip pe segmentul acesta și până în ziua competiției, nu am făcut altceva decât cupping (muuult cupping). Și am prăjit, câte 8-9 ore pe zi, așa că a venit oarecum natural. Având și un target de producție zilnic, le făceam pe amândouă în același timp. Competiția a fost foarte bine structurată și organizată, adică eu chiar m-am simțit bine și în largul meu. Am avut timp fiecare să ne acomodăm cu prăjitorul pus la dispoziție. Am fost 7 concurenți, toți de la prăjitorii cunoscute din București și Cluj. După ce am aflat rezultatul, încă nu realizam ce se întâmplase, telefoanele, mesajele… au început să curgă. Titlul de anul acesta m-a făcut mult mai încrezător dar, în același timp, am realizat foarte repede ce implică, România dețînând deja un titlu de campion mondial din 2016 în persoana lui Alexandru Niculae.
Să vorbim despre Cafe del Sol? Este o inițiativă curajoasă și ambițioasă. Cum a fost această primă perioadă și cum crezi că va evolua acest proiect?
Cafe de Sol a devenit foarte repede un proiect de suflet, în primul rând pentru că oferim publicului larg o cafea proaspăt prăjită și am încercat să oferim transparență. Adică exact ca la specialty coffee, trecem data prăjirii pe ambalaj (nu data ambalării), oferim un ambalaj resigilabil, comunicăm povestea noastră, originea și traseul cafelei. Iar cel mai important este că ne-am luat angajamentul față de clienți că în 72 de ore de la prăjire, cafeaua noastră este ambalată si pleacă către raftul magazinelor în care suntem prezenți. Avem 4 valori palpabile: Transabilitate, Calitate, Prospețime și Gust pentru că folosim doar cafea de arabica de specialitate cu 84 de puncte SCA.
Ești printre puținii care au pornit efectiv la pas prin țară pentru a promova cafeaua proaspăt prăjită. Și nu prin cafenele fistichii ci la ușa magazinelor. Cum reacționează oamenii?
Da, am pornit la pas prin țară să promovăm cafeaua prin sampling-uri, oferte, concursuri. Ne-am dorit ca publicul larg să încerce măcar o dată cafeaua noastră convinși fiind că sigur vor fi captivați. Am dorit să avem contact direct cu persoanele care ne aleg, pentru a le afla părerile lor sincere. Spre uimirea mea, am întâlnit foarte multe persoane sătule de gustul amar și ars, dar care se mulțumeau cu ce găseau, pentru că nu aveau altenative pe raft. Am realizat foarte repede că piața cerea așa ceva, dar încă nu avea nimeni curajul să o pună în practică.
Ce planuri pentru viitor vrei să împărtășești cu noi?
Acum la câteva luni distanță de la competiție pot să zic că am devenit mult mai curios în materie de cafea, în special procesarea, având ocazia să experimentez câteva lucruri. Îmi doresc de ceva vreme un origin trip, ca orice pasionat de altfel.
Andrei, îți mulțumim și îți ținem pumnii pentru finala mondială din Rimini.
Bogdan Georgescu, Interviu cu Campionul National la Rosting 2019
noiembrie 13, 2019 @ 9:01 pm
[…] Cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit în lumea prajirii cafelei, inclusiv Andrei, campionul de anul trecut, sunt implicați full-time în ea, se trezesc și de culcă lângă prajitor. Bogdan Georgescu, […]