4 metode alternative de preparare a cafelei – pentru a bea o cafea fara graba
Susțin cu tărie explorarea de metode alternative de preparare a cafelei. Sunt un susținător atât de entuziasmat încât am scris declarația de independența a metodelor alternative de preparare a cafelei. Am explicat acolo de ce le susțin atât de mult și am promis că aici ne ocupăm doar de informația concretă. Adică detaliem câte o metodă reprezentativă din fiecare gen mare de preparare a cafelei prin metode alternative.
Mai jos găsești o descriere generală a fiecărei metode, a gradului de complexitate a preparării, a prețului și accesibilității, a accesoriilor necesare și a gustului pe care te poți aștepta să-l găsești în fiecare ceașcă.
French Press, sau pe românește presa franceza.
Complexitate
Una dintre cele mai simple metode de preparare. Au capacități începând cu 300 ml până la peste 1L. Este o soluția ideală pentru a prepară cantități mari de cafea atunci când ai prieteni mulți în jur.
Preț și accesibilitate
Cu cel mult 100 de lei poți o avea presă de calitate bună. Găsești și la 30-40 de lei în hipermarket-uri și la peste 100 în magazine de specialitate.
Râșnița
Ai nevoie de o râșniță de bază pentru că vei folosi cafea râșnită grosier (precum sarea grunjoasă). Chiar și cea mai lentă râșniță pe care am testat-o este o opțiunea bună.
Pe o scală de la 1 al 10 unde 1 este cel mai fin și 10 cel mai grunjos, râșnirea pentru French Press este la 9-10.
Alte accesorii necesare
Ai nevoie de un cronometru pentru că timpul este esențial.
Termometrul poate fi util, dar gradele exacte nu sunt critice.
Cântarul poate fi de bază sau orice măsură care îți permite să respecți, în linii mari, rețeta.
Rezultatul din ceașcă
Cafeaua obținută la French Press are un corp puternic, cu reziduuri de zaț la final. Poate reflecta calitățile diverselor origini de cafea, dar nu are capacitatea de a le evidenția pe cele mai exotice. Se potrivește cu cafele simple, de bază, sud-americane.
Ai putea dori să citești articolul dedicat French Press.
Filtru V60 sau variații precum Chemex, Kalita, Kinto, Dripper.
Complexitate
Ușor mai complicat decât la French Press, filtrul manual, în toate formele lui necesită o implicare continuă în preparare. Turnarea apei trebuie făcută treptat, cu grijă și atenție. Totuși, riscul de eroare este destul de redus și, după câteva experiențe, vei prepara cu ochii închiși.
Preț și accesibilitate
Cel mai ieftin filtru V60 de plastic este în jur de 50 de lei. Dacă îl cumperi cu tot cu server (adică cana de sticlă în care curge cafeaua) trece ușor de 100 de lei. Celelalte filtre sunt câteva sute de lei, unele chiar spre 1000. Se găsesc doar în magazine de specialitate și majoritatea au nevoie de filtre de unică folosință, de cele mai multe ori din hârtie, pe care le poți găsi în aceleași magazine, la prețuri între 30 și 50 de lei pachetul de 100 de bucăți. O varianta interesantă este Cafflano Klassic care este o soluție bună pentru călătorii.
Râșnița
Trebuie urcat o treaptă, dar în continuare râșnițele manuale te pot ajuta fără probleme într-un timp decent și cu efort mic. Suntem încă în jumătatea grosieră a scalei de râșnire, având nevoie de o dimensiune similară cu a zahărului. În funcție de unealtă folosită, gradul de râșnire variază.
Pe o scală de la 1 al 10 unde 1 este cel mai fin și 10 cel mai grunjos, râșnirea pentru V60 este la 6. Pentru Kalita tot cam la fel, pentru Chemex pe la 7-8, pentru Kinto pe la 5.
Alte accesorii necesare
Ai nevoie de un cântar, unul cu sensibilitatea la 1g își face treaba, deci nu e nevoie de ceva foarte performant.
Termometrul devine util, gradele în plus/minus contează.
Pentru o turnare facilă te poți ajuta de un kettle, o cană de tip ceainic cu gât lung și subțire care permite turnarea cu precizie.
Rezultatul din ceașcă
Uneltele care folosesc filtre de hârtie produc cea mai curată variantă de preparare a cafelei, adică vei obține un lichid curat, cu corp ușor. Cele cu filtre metalice au corpuri mai pline, cu ușoare reziduuri de zaț. Poți obține cele mai bune rezultate din cafele oricât de exotice, capacitatea filtrelor manuale de a le reda în ceașcă, fiind uimitoare.
Moka Pot, Syphon
Complexitate
Moka Pot este o unealtă destul de comună pentru că a fost prezentat ca o soluție de a face espresso acasă. Niciodată nu am înțeles de unde s-a născut legenda asta, dar nu e adevărată. Și pentru că nu e adevărată, de cele mai multe ori Moka Pot-urile eșuează în câte un colț de dulap.
Este însă o metodă foarte simplă de a face cafea, relativ asemănător cu ibricul dar nu chiar. E la fel de simplu, adică pui apă, umpli coșulețul cu cafea și îl pui la fiert, iar când e gata, te bucuri de o cafea rapidă.
Preț și accesibilitate
Un Moka-Pot pleacă de la câteva zeci de lei (30-40) prin supermarketuri, și poate să ajungă la peste 100 dacă mergi în magazine specializate sau dacă cumperi produse ale unor branduri cu renume (cel mai del întâlnit Bialetti sunt chiar cei cărora li se atribuie invenția și cu al căror nume se mai confundă unealtă). Se găsește destul de ușor, în dimensiuni variate.
Râșnița
Gradul de râșnire necesar pentru Moka Pot este fin. În partea de jos a scalei despre care vorbim aici.
Adică pe scala de la 1 al 10 unde 1 este cel mai fin și 10 cel mai grunjos, rasnirea pentru Moka Pot este la 2-3.
Alte accesorii necesare
Nu ai nevoie de nimic, realist vorbind. Singura provocare este să știi câtă cafea ai nevoie să râșnești pentru a umple coșulețul, Dar asta o poți relga în 2-3 încercări și poți folosi o lingură sau orice altă unitate de măsură reper, pe care să o folosești mereu la fel.
Rezultatul din ceașcă
Așa cum ziceam și în articolul dedicat acestei unelte, gustul cafelei preparate la Moka Pot este destul de intens și asta face dificilă descoperirea tuturor aromelor. Cafeaua este expusă la temperaturi ridicate atât prin contactul cu suprafețele metalice, cât și cu apa încălzită până la vaporizarea sub presiune, deci extracția este foarte intensă. Soluția recomandată în articol cu încălzirea anticipată a apei rezolvă în mare măsură această problemă, dar nu o elimină complet. Ca și la ibric, cafeaua preparată la Moka Pot are un gust destul de specific, indiferent de cafeaua folosită.
AeroPress
Complexitate
Am lăsat pentru final ce e mai bun :). Nu m-am ascuns niciodată, AeroPress, este din punctul meu de vedere cea mai interesantă unealtă alternativă de preparare a cafelei. Ea pune la un loc infuzia cu filtrarea, oferind control total aupra tuturor parametrilor: timp, temperatură, grad de râșnire, presiune, fitrare. Asta o face o unealtă complexă, care poate fi folosită simplu sau… nu. Chiar și varianta simplă, cea descrisă și în articolul dedicat AeroPress, necesită atenție și o înșiruire de pași necesari pentru atingerea scopului dorit în ceașcă.
Preț și accesibilitate
Un AeroPress costă în jur de 125 lei, iar consumabilele, filtrele de hârtie în jur de 25-30 lei pentru 100 de bucăți. Există și filtre metalice reutilizabile, însă per total costurile sunt cam aceleași. O găsești doar în magazinele de specialitate off-line sau on-line.
Râșnița
Gradul de râșnire necesar pentru AeroPress este variabil. Având control asupra timpului, poți încerca cu mai multe dimensiuni ale granulei de cafea. În general râșnirea standard se situează în zona de mijloc.
Adică pe scala de la 1 al 10 unde 1 este cel mai fin și 10 cel mai grunjos, rasnirea pentru AeroPress este între 4 și 6.
Alte accesorii necesare
În funcție de felul în care vrei să o folosești ai nevoie de mai multe sau mai puține accesorii.
Dacă te joci cu cantitatea de cafea ai nevoie de un cântar. E nevoie de unul care să aibă sensibilitate la 1g.
Dacă te joci cu temperatura ai nevoie de un termometru.
Și în toate cazurile îți trebuie un cronometru.
Rezultatul din ceașcă
Complexitatea mai ridicată este pe deplin compensată de ceea ce vei găsi în ceașcă. Cu AeroPress poți obține din orice cafea, cele mai grozave rezultate. Tocmai această flexibilitate îți permite să încerci și să tot încerci până găseșți idealul.
Vei identifica toate aromele, toate nuanțele, toate detaliile pe care fermierul și prăjitorul și le-au dorit când ți-au pregătit cafeaua.
Încearcă metode alternative de preparare a cafelei. Pot fi o opțiune foarte bună pentru cafeaua cu lapte și pot fi un pas înainte față de cafeaua la ibric.