fbpx

Declaratia de independenta a metodelor alternative de preparare a cafelei

Trebuie să încep prin a spune că acesta este un manifest. Un manifest pentru susținerea celor nedreptățiți, pe care soarta i-a înghesuit brutal într-un termen lipsit de conținut: „alternative” – metode alternative de preparare a cafelei. Informațiile efective despre metodele alternative de preparare a cafelei le găseșți aici.

Serios! Oricât de puțin important sau răspândit ai fi, n-ai vrea să fii băgat într-o categorie generică numită astfel. Și culmea e că, aceste metode alternative nu sunt complementare ibricului, de departe cea mai bătrână și răspândită formă de preparare a cafelei, ci alternative espresso-ului, care e cu aproape 250 de ani mai tânăr. Asta ar putea presupune că ibricul intră în această categorie largă de metode alternative, însă în realitate nu prea e, și mai ales, nu prea e în realitatea românească.

Realitatea românească e cam așa: cafeaua din spațiile publice este aproape în totalitate espresso, simplu sau cu lapte (cappuccino, latte, machiatto, flat-white). Cafeaua din spațiile private este preponderent preparată la ibric pentru că e simplu și accesibil și adânc înrădăcinat în cultura noastră. Asta face ca toate celelalte metode de preparare a cafelei, în afară de espresso și ibric, să fie denumite generic metode alternative.

De ce să arunci un ochi, un nas sau câteva papile gustative la cafeaua preparată prin metode alernative?

Păi în primul rând pentru că, atunci când vrei să petreci ceva mai mult timp împreună cu o cafea, e mai fain să o faci cu o cană mare de cafea, decât cu una care conține puțină cafea și mult lapte. Sigur, e o chestiune de gust și e posibil să-ți placă băuturile cu lapte și cafea. Dar înainte de a decide ce iți place, explorează. Poate vei avea o surpriză!

În al doilea rând pentru că e ibricul este limitativ. Cafeaua la ibric tinde să uniformizeze cafelele și să nu evidențieze potențialul maxim al fiecăreia. E adevărat că e mai simplu să faci o cafea la ibric, dar diferența adusă de paleta uriașă de gusturi pe care o deschid metodele alternative, merită, fără doar și poate.

În al treilea rând pentru că espresso bun se bea în cafenea. În ultimele decenii espressoarele s-au democratizat și producătorii au inventat tot felul de șmecherii pentru a-și convinge clienții că pot face espresso acasă. Adevărul e însă că nu pot. Sau nu pot fără o investiție sănătoasă de câteva mii de euro. Prin urmare, înainte de a-ți pune întrebarea „ce espressor îmi iau pentru acasă?„, încearcă metodele alternative.

Sigur, înainte de toate, pentru a bea o cafea bună acasă ai nevoie în primul rând de o cafea bună, o cafea de specialitate sau de origine, proaspăt prăjită. O poți găsi într-un număr din ce în ce mai mare de prăjitorii în tot mai multe orașe din țară. Cafeaua este ingredientul principal și abia apoi putem discuta despre cum o preparăm.

Metodele alternative de peparare a cafelei se împart în 3 categorii, în funcție de modul în care apa interacționează cu granulele de cafea, rezultând lichidul acela magic care alimentează umanitatea de sute bune de ani.

Metodele alternative de preparare a cafelei. Sursa Pinterest.
Metodele alternative de preparare a cafelei. Sursa Pinterest.

Infuzie

În prima, apa petrece timp împreună cu granulele de cafea într-un proces de infuzie. Adică cafeaua stă în apă și se dizolvă parțial. Așa se întâmplă și în cazul ibricului, dar dintre metodele alternatve, cea mai cunoscută este French Press-ul cu diverse variațiuni.

Filtrare

În cea de a două categorie, apa trece prin granulele de cafea și printr-un filtru, într-un proces de filtrare. Acesta este și sistemul folosit de espresso, dar dintre metodele alternative avem: V60, Chemex, Kalita, Kinto, Cafflano Klassic, Pheonix și diverse alte feluri de filtre.

O subcategorie interesanta este reprezentata de Moka Pot, unde forma de filtrare este usor diferita, aduca de jos in sus.

Mixte

Între aceste două principii generice, sunt diverse simbioze, adaptări, făcute de fel de fel de minți creative, aflate în căutarea unei cafele tot mai bune. Una dintre cele mai vechi este Syphon, la care apa urca sub presiunea aburului incepe procesul cu o perioada de infuzie, dupa care coboara printr-un filtru, iar una dintre cele mai noi este AeroPress. Tot aici întră și Cafflano Kompact pe care l-am testat într-o vacanță.

Cat de accesibile sunt?

Dacă te duci la raioanele de electrocasnice ale majorității magazinelor vei observa că 95% din aparatele destinate preparării cafelei acasă sunt, cică, espressoare. Restul sunt filtre automate cunoscute și sub numele de cafetiere. Îți recomand să le eviți, argumentele fiind în articolul destinat preparării cafelei la filtru.

Unele dintre uneltele necesare metodelor alternative pot fi găsite în magazine mari pe la raioanele cu veselă. Acolo găsești ibrice (deși n-am văzut niciodată unul bun, french-press și moka pot). Nu sunt calitative, dar sunt destul de ieftine. Ikea este o sursă de ustentile similare, având un raport destul de echilibrat între preț și calitate. Apoi sunt magazinele de specialitate online, cafenele și magazine de cafea care vând și accesorii.

Un French Press costă de la 30 de lei în sus, un Mokapot tot cam la fel. Un Hario V60, adică conul cu unghi de 60°, clasicul metodelor de filtrare costă în jur de 50 de lei.  Deci prețurile de pornire ale uneltelor necesare pentru a prepara cafea prin metode alternative sunt accesibile. În funcție de materialele folosite, în funcție de marcă, în funcție de diverse accesorii, prețurile pot crește semnificativ. Și de multe ori aceste îmbunătățiri au efecte pozitive și vizibile în cafeaua din ceașcă, prin urmare nu aș recomanda neapărat achiziția celor mai ieftine opțiuni disponibile. Însă nici nu pot ignora prezența lor și faptul că multe dintre ele, în completarea unei cafele de specialitate proaspăt prăjite oferă experiențe delicioase.

În concluzie, uneltele necesare pentru a prepara cafea prin metode alternative sunt ușor de găsit, la prețuri accesibile, sunt ușor de folosit și oferă rezultate excelente în ceașcă.

Am întâlnit mulți oameni dornici să bea cafea bună, oameni cărora espresso, oricât de bun ar fi, li se pare prea intens, o experiență prea scurtă, motiv pentru care ajung să-l bea cu lapte, deși nu își doresc neapărat laptele în cafea, dar e singura formă în care știu să lungească experiența. De cele mai multe ori, sugestia unei cafele preparte printr-o metodă alternativă a fost extrem de bine primită. De aici și dorința mea de a scrie acest manifest pentru metodele alternative, de a le face cunoscute și de a le da șansa pe care o merită într-o cultură a cafelei din ce în ce mai dezvoltată.

Hai să le cunoști mai bine, să vezi la ce să te aștepți în cazul fiecărei metode, citind un articol care exemplifică 4 dintre cele mai accesibile metode alternative de preparare.

Un comentariu la „Declaratia de independenta a metodelor alternative de preparare a cafelei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress