Ne-am jucat cu un filtru de cafea IKEA. Iată ce-a ieșit.
Când intri pe filiera cafelei de specialitate, ușor ușor ai să înțelegi că o să te apuci de dat cu bani în stânga și-n dreapta pe tot felul de ustensile, accesorii, gadgeturi etc., în căutarea următoarei cești care te va face să exclami: “WOW”.
Și nici nu vorbesc aici despre espressoare, ci strict despre metodele alternative de brewing. Experimentam cu Aeropress și Caflano Kompresso de mai bine de 1 an, cînd într-o zi, uitându-mă pe siteul de la IKEA, mi-au cazut ochii pe un dripper, sau mai bine spus, un filtru de cafea manual.
35 de lei, super-ofertă! Așa că am sărit pe bicicletă, ca un hipstăr ce sunt, am mers pînă la Baneasa, m-am pierdut pe acolo 20 de minute, am găsit într-un final device-ul, și am pedalat înapoi spre casă cît m-au ținut piciorușele, sperând că diminețile mele se vor schimba odată cu achiziționarea noii jucării de preparat cafea. Devenisem proprietar de filtru de cafea IKEA.
Tot ansamblul este foarte simplu. O pâlnie metalică perforată foarte fin, ce se așază într-un recipient ca o vază cu gâtul ce pastrează forma pâlniei, cu gradații de la 120ml pînă la 620ml. Deci poți să faci în el cafea încât să servești toți vecinii la o ședință de bloc.
De arătat ne-am convins că arată frumos, hai să vedem și ce face.
Pentru primul brew am măcinat mediu spre grosier 14 grame de cafea cu o râșniță Kinu M47, cu inelul la gradația 15. Ca și reper, la Aeropress macin la 21, la French Press la 23. Coșulețul fiind din metal, va opune mult mai puțină rezistență decât hârtia, deci apa va trece mai repede prin cafea.
Am turnat apă la 92-94 de grade în coșulețul metalic, acoperind toată cafeaua cu un fir foarte subțire, în mișcări circulare, din interior spre exterior. Am turnat prima oară cam de 3 ori apă câte grame de cafea aveam în coșuleț, deci vreo 45-50ml apă, pe care le-am lăsat să se extragă timp de 40-45 de secunde. Acesta este bloom-ul.
Apoi am turnat 60% din apa rămasă, și după 1 minut și 25 de secunde am turnat restul de apă. Tot procesul a avut loc pe cântar, și la final, în mod ideal, ar fi trebuit să obținem cam 240ml de cafea, păstrând raportul de 1g/15-17ml. Abia pe la a 2-a, 3-a extracție, mi-am dat seama că din cei 260ml de apă pe care îi turnam eu, cam 20-30 rămâneau în cafea, pentru că, spre deosebire de Aeropress, unde împingi apa prin cafea, la filtrul IKEA, doar gravitația te ajută. Deci am mai reglat pe parcurs cantitatea de apă.
Brew-ul este puțin mai muddy decât la Aeropress sau V60, întrucât particulele foarte fine de cafea trec prin găurelele pâlniei, și se adună pe fundul recipientului. Dacă torni însă cu grijă în cești după ce ai terminat extracția, și nu torni absolut tot lichidul, aceste particule rămân în recipient, și nu vei ajunge să bei zaț.
Dar chiar aceste particule fine ce trec prin pâlnie sunt cele ce atribuie unei cești de cafea corpul plin, “mouthfeel” – cum se spune. Personal, nu am nicio problemă cu o cafea puțin mai muddy, poate și pentru că îmi place cafeaua la ibric.
TIP: Nu ai nevoie de cântar tot timpul, daca te iei după gradațiile de pe recipient. Poți să folosești cântarul primele dăți, iar după ce te obișnuiești, ai să vezi că prima linie indică 120ml, a doua 240ml ș.a.m.d.. Ăsta este un bonus dacă vrei să îl iei cu tine în concediu, și nu vrei să cari și un cântar după tine.
Îl am de jumătate de an și m-am tot jucat cu el. Am încercat diverse cafele, măcinături și temperaturi de extracție. Chiar poți experimenta foarte mult cu el, dacă găsești măcinătura perfectă. Aceasta diferă de la o punga de cafea la alta. Bineînțeles că de preferat o cafea proaspăt prăjită, pentru că, o dată cu trecerea timpului, boabele de cafea se usucă și se sparg diferit în timpul râșnirii. Deci este posibil ca măcinatura din prima săptămînă după ce ai desfăcut punga de cafea să fie diferită față de cea din a treia săptămînă.
Râsnirea este un detaliu foarte important în cazul acestui aparat, ca la orice alt filtru, deoarece este singurul mod prin care poți controla scurgerea apei prin cafea.
Fiind un device de brew, mi s-a părut că am obținut cele mai bune extracții cu un profil de prăjire mai light, dar asta este frumusețea metodelor alternative de brewing, poți folosi orice cafea, atât timp cât este o cafea de specialitate proaspăt prăjită.
Articol scris de Seb.