Prismo, tunning pentru AeroPress
Știi părerea noastră despre AeroPress și știi, dacă îl ai deja, cât de versatil e. Cât de multe opțiuni de explorare ai, având în control, toți parametrii implicați în extracție. Ei bine, cei de la Fellow s-au gândit că tot nu e suficient și au mai venit cu o propunere de tuning numită Prismo.
Acest este un accesoriu, trimis pentru teste de prietenii de la BarShaker, care ar trebui să te ajute să obții, în teorie, ceva apropiat de espresso. Este importantă precizarea pe care și producătorul o face, “espresso like beverage”, pentru că rezultatul nu este un espresso, ci ceva care se aproie într-o oarecare măsură.
Prismo-ul în sine este un capac de plastic care îl înlocuiește pe cel standard. În centru are o valvă de cauciuc, ce se deschide la apăsare, și un filtru metalic, care ajută la formarea presiunii în Aeropress pe parcursul brew-ului, cu o garnitură de cauciuc ce-l înconjoară și care nu lasă cafeaua să se scurgă în ceașcă până când nu apeși. Dacă te întrebi unde ai mai auzit asta cu valva, știi tu ceva. Majoritatea espressoarelor comerciale pentru acasă, folosesc o șmecherie similară prin presurizarea portafiltrelor, ce nu lasă cafeaua să curgă până nu se atinge o anumită presiune, păcălindu-și astfel clienții cu o spumă generată prin presiune care seamănă cu mult-râvnita cremă, obținută prin extracția dintr-o cafea proaspăt prăjită și râșnită. Dacă vrei să afli mai multe, am povestit înșelătoria aici.
Prismo este un device simplu și tot la fel este și prepararea cafelei cu el. Instrucțiunile de pe cărticica care vine in pachet spun să adăugăm 20g de cafea la 50ml de apă.
Prima încercare cu rețeta propusă de ei a rezultat într-un amestec mâlos în Aeropress, pe timpul brewului, și cam 20ml de lichid în ceașcă la final, supraextras, amar și nu prea băubil. După alte câteva încercări, am reușit să extrag ceva mai bun, folosind 18g de cafea. Am turnat 70ml de apă la 100 de grade, cu o preinfuzie de 40 de secunde. O apăsare puternică, și după 4-5 secunde tot lichidul a fost transferat în ceașcă.
În clipurile de prezentare a celor de la Fellow, ei reușeau să scoată chiar și cremă. Cel mai aproape de a obține așa ceva a fost când, apăsând puternic pe Aeropress, ultimele picături au fost pulverizate prin valva de cauciuc, formând puțină cremă la contactul cu restul cafelei. Acesta a fost unul dintre regretele pe care le-am avut cu Prismo, mi-ar fi placut sa obtin cat de cat putina crema, dar n-am reusit, nici macar cu extractii care stiam ca vor iesi prost.
Si pentru ca tot am atins partea de regrete, mai am unul. Prismo nu se potriveste cu noul AeroPress GO. Aripioarele de fixare sunt prea groase (pentru a asigura fixarea buna in AeroPress-ul clasic) si nu intra in nisa de fixare de la AeroPress GO. Ce-i drept Prismo a aparut inainte de AeroPress Go, asa ca este explicabila nepotrivirea.
Partea bună la Prismo, ca de altfel la majoritatea metodelor alternative de extracție a cafelei, este că poți experimenta cu diferite macinături. Iar, pentru că poti folosi metoda inversată, adică Aeropressul este cu gura în sus în timpul extracției, nu există pericolul să-ți curgă cafea subextrasa în ceașcă.
Cele mai bune rezultate le-am avut cu o măcinătură fină, aproape ca cea pentru ibric, folosind o delicioasă Kenya Handege AB, prăjită de cei de la Olivio și pusă la dispoziția noastră cu generozitate pentru testarea Prismo. Nu pot să subliniez suficient cat de important este să folosești o cafea cât mai proaspăt prajită. Rezultatul a fost ceva între un espresso și un brew. Se poate consuma așa cum este, un brew mai intens, dar poți să îi adaugi lapte, fără a simți că o lungești, așa cum se simte când adaugi lapte într-un V60, de exemplu.
Și pentru că vorbim de metode alternative de brewing și experimentat, trebuie să mărturisesc că abia la câteva zile de folosire mi-am dat seama că Prismo poate fi folosit și pentru extracții normale cu Aeropress. Tot ce trebuie să faci este să macini mai grosier și să mărești timpul de brew. Aeropress-ul funcționează cu filtre de hârtie sau metalice. Unii dintre noi preferă cafeaua clară obținută cu cele de hârtie, altii prefera filtrele metalice reutilizabile. Prismo este o solutie mai elaborate pentru un filtru metalic.
Este un device simplu cu care ne-am distrat jucandu-ne și, pentru prețul de 100 de lei pe site-urile de la noi, față de 75 de lei cât costă un simplu filtru metalic de Aeropress, credem că este o opțiune viabilă.
Tu l-ai folosit? Dacă da, au reușit să obții crema mult dorită, omniprezentă în pozele de pe Instagram?
Articol scris de Seb.
Ciprian
iunie 5, 2020 @ 5:40 pm
Chiar se merită achiziționarea acestui Prismo? E diferență mare?
mihai
iunie 17, 2020 @ 9:50 am
Salutare,incearca reteta folosind hârtia,ce iese? ma indoiesc ca e mare diferenta