Cafea la Ibric facuta ca la carte
Povestea cafelei pentru cei mai mulţi dintre noi pleacă de aici, de la coada ibricului, de la o cafea la ibric. Mie unul mi se pare grozav, pentru că în faţa ibricului este cel mai la îndemână să cunoşti esenţa cafelei, să realizezi că ai în faţă un produs agricol preparat termic cu apă fierbinte. Şi dacă, ori de câte ori te afli în faţa aragazului preparând orice alt produs agricol (fie că sunt legume, fructe, carne sau orice altă materie prima), îţi pui întrebarea de unde vine, cât de bun sau cât de sănătos este, atunci sigur vei remarca că şi boaba de cafea merită exact acelaşi interes. Interes pentru originea ei, modul de procesare şi modul de preparare, astfel încât produsul final, care se va afla în ceaşca ta, să fie cel mai bun cu putinţă. Mai mult, tot perspectiva de a găti o cafea face evident că proporţia potrivită de cafea şi apă, timpul şi temperatura sunt parametrii care vor influenţa gustul cafelei pe care o vei bea.
Prin urmare hai să începem de la a bea o cafea la ibric mai bună. Pentru asta nu ai nevoie de investiţii, de echipamente, de accesorii, de nimic. Nimic altceva în afară de o cafea bună şi puţină atenţie la paşii necesari preparării cafelei. Aşa cum spun în fiecare articol, aceasta este doar metoda care îmi place mie cel mai mult, o intersecţie de reguli scrise şi nescrise amestecate cu multe încercări şi degustări.
Pregătire
Pentru că e cafea la ibric, în primul rând ai nevoie de un ibric. Povestea ibricului este cât de complicată sau de simplă vrei tu. Ca majoritatea echipamentelor necesare pregătirii cafelei şi ibricul poate varia de la unul de sub 10 lei până la unele care costă câteva sute de lei. Diferenţele sunt la nivel de construcţie, material, formă, design etc. şi au, desigur, influenţă asupra calităţii cafelei. Totuşi nu te lăsa păcălit(ă). Nu ai nevoie de cine ştie ce ibric pentru a putea bea o cafea bună. Esenţa este mereu aceeaşi: o cafea bună proaspăt prăjită, de origine, râşnită cât mai proaspăt şi pregătită după reţetă. În orice ibric o pregăteşti sigur va fi în regulă.
Pe urmă poţi aprofunda subiectul şi poţi investi într-un ibric de calitate superioară care să te ajute să faci cea mai bună cafea la ibric din lume. Din lumea ta, nu uita asta. Mereu îţi va spune altcineva că există o cafea mai bună şi apoi alta mai bună. Însă care este cea mai bună cafea, doar tu poţi decide. Iar pentru a-ţi păstra deschiderea către noi experienţe, ia în considerare că doar pentru tine şi doar în acel moment, este cea mai bună cafea.
Reţeta
Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apă se folosesc în medie 9-10 g de cafea. Pentru că vorbim de medii trebuie să spun că cea mai mică cantitate de cafea recomandată la orice cafea este de 6.5-7g. Cea mai mare e de 22g. Prea multă cafea poate duce la arome prea intense. Dar fiind o chestiune de gust, sugestia mea e să încerci diferite concentraţii din aceeaşi cafea şi să vezi care îţi place mai mult.
Citeste si: Moka pot: cum sa-l pui la treaba pe bunicul ruginit
Preparare
1. În mod ideal, râşneşte cafeaua chiar înainte de preparare. Povestea râşnirii o găseşti aici şi pentru o cafea la ibric limitarea la o râşnită electrică cu discuri este esenţială, pentru că una manuală va necesita un efort pe care eu unul nu am suflet să-l recomand nimănui deoarece este necesar cel mai fin grad de râşnire. Motivul? Această formă de preparare este singura care nu implică filtrarea zaţului de lichidul final. Dacă cafeaua este râşnită mare, ea este deranjantă şi atunci eşti tentat(a) să laşi zaţul să se aşeze. Asta însă prelungeşte timpul în care cafeaua stă în contact cu apa şi apare supraextragerea. Plus că se răceşte. Dacă cafeaua e aproape un praf, lichidul final căpăta un corp gros, cremos şi se poate bea direct, asta fiind în esenţă marele avantaj al cafelei la ibric.
Dacă nu poţi râşni cafeaua pe loc, alternativa e să cumperi puţin şi des, cât pentru 2-3 zile. Şi neapărat să faci una cât mai curând când ajungi acasă cu cafeaua proaspătă ca să poţi face diferenţa între prima, a doua şi a treia zi. Asta te va ajuta cu argumente atunci când vei decide să cumperi o râşniţă.
2. Pune apă rece în ibric, măsoară cantitatea în mililitri, nu în ceşti sau alte măsuri ochiometrice. Măcar la început până vei şti exact cât are ceaşca în care bei de obicei. Astfel vei păstra proporţia corectă de cafea şi vei putea apoi să o „reglezi”.
3. Dacă insişti să pui zahăr, pentru că aşa fac turcii 🙂 dizolvă-l acum.
Citeste si: Cafeina te impiedica sa adormi?
4. Adaugă cafeaua şi se amestecă uşor până la uniformizare
5. Pune ibricul pe foc mediu, astfel încât, de când pui cafeaua până o torni în ceaşcă, să treacă cam 3 minute. Timpul e variabila cea mai riscantă pentru acest mod de preparare pentru că apa stă în contact cu cafeaua foarte mult timp şi se poate supraextrage, adică ajung în ceaşcă mai multe gusturi decât ţi-ai putea dori. Cel mai des întâlnit este amarul. Asta în condiţiile în care cafeaua nu este prea prăjită. O cafea arsă va fi amară oricum, iar timpul mai lung doar va acutiza situaţia. Tot legat de asta e important şi câtă cafea faci. Dacă e cantitate mare de apă va dura mai mult, dacă e mai mică, va dura mai puţin. Ideal e să faci în jur de 200 de ml o dată, adică o cană mare sau două ceşti mici.
6. Eu aleg să nu amestec lichidul pentru a evita pe de o parte aceeaşi supraextragere (cu cât apa şi cafeaua se zbat mai mult cu atât se extrage mai mult şi mai repede) şi pe de altă parte pentru a evita prelungirea timpului prin răcirea cafelei (când se sparge zaţul de sus se pierde din temperatura lichidului). E o alegere. Cred, în egală măsură, că există riscul separării stratului de cafea de cel de apă şi astfel o extracţie inegală. Vezi cum îţi place.
7. Când se formează un cerc în mijlocul ibricului mai deschis la culoare, iar caimacul de pe margine se ridică uşor, ia-l de pe foc, lasă-l 20 de secunde şi pune cafeaua în ceşti.
8. Bucură-te de o cafea la ibric bună! Nu o lăsa prea mult în ceaşcă pentru că va continua să se extragă şi pe măsură ce se răceşte va involua.
Variaţiuni de cafea la ibric (unele de bun simţ, altele nu prea)
Numărul de grame de cafea, după cum ziceam, după gust. Mai mult sau mai puţin intensă şi, implicit, mai tare. Sigur, depinde şi de cafea, aşa că experimentează.
Nu uita să încerci diverse tipuri de cafea ca să vezi care îţi place cel mai mult.
O variantă zice să pui cafeaua când apa începe să se încălzească uşor. Ar putea fi bine pentru că în felul acesta cafeaua stă în contact cu apa o perioadă de timp mai scurtă. Eu am încercat, însă am ales varianta de mai sus.
O altă variantă zice să o dai în foc (adică să ajungă zaţul la buza ibricului) de 2-3 ori. Eu nu prea înţeleg de ce. Pe de o parte timpul de extracţie este mai lung, pe de altă parte temperatura apei la fierbere trece cu mult peste marja ideală de 90°C pentru infuzie şi deci cafeaua se supraextrage.
O altă varianta zice să mai pui după pasul 7 încă o linguriţă de cafea presărată deasupra şi apoi să o mai dai într-un clocot. Minusurile sunt prelungirea timpului de extracţie şi dereglarea raţiei de cafea/apă. Pe de altă parte adaugi un shot de arome proaspete, ceea ce ar putea ajuta băutura finală în condiţiile în care cafeaua la ibric tinde să-şi piardă notele exotice. Un alt argument e că astfel se ajută sedimentarea zaţului, dar, aşa cum spuneam asta se rezolvă prin râşnirea foarte fină.
Sper să te ajute şi să-ţi placă ce iese. Sunt curios să-mi spui şi mie despre noua ta cafea la ibric, cel puţin la fel de curios cât sunt să-mi spui care metoda ta pentru a o încerca şi eu.
Aşa cum spun mereu la finalul fiecărui articol, cele de mai sus nu reprezintă un adevăr absolut. Sunt capitolele care formează povestea mea cu cafeaua, poveste care sper să te inspire să explorezi, dacă nu ai făcut-o până acum sau să îmi împărtăşeşti din experienţele tale, dacă la rându-ţi trăieşti povestea minunată a cafelei bune.
Cum beau o cafea bună?... de origine - Cafea fără zahăr
septembrie 7, 2016 @ 12:09 am
[…] Prepar-o la ibric (care e cea mai la îndemână formă de preparare) respectând metoda. […]
Celebrăm cafeaua şi ceaiul timp de o săptămână la Tea&Coffee Festival - Cafea fără zahăr
octombrie 17, 2016 @ 7:21 pm
[…] și să-și afle viitorul în ceașca de cafea, bineînțeles, după ce a servit cea mai bună cafea la ibric realizată de gazdelele de la Clubul […]
V60, un filtru simplu pentru o cafea autentică Cafea fără zahăr
decembrie 29, 2016 @ 1:08 pm
[…] Zic asta cu o mică îndoială pentru că exclud în felul acesta dintre metodele alternative ibricul. Fac asta doar pentru că în mintea mea cafeaua la ibric are un sertăraş separat în care stă […]
Elena
februarie 27, 2020 @ 9:08 am
Am înțeles că metoda asta-ți place tie nu că e cea mai perfectă și cea mai bună și la cât ai vorbit,mai aveai puțin și ne explicai si cum creste arborele de cafea!
Este normal ca orice cafea să fie foarte bună atunci când este proaspăt măcinată
Cafea fara zahar
martie 14, 2020 @ 12:23 pm
Ma bucur ca ai citit pana la capat. Exista pe site si un articol despre arborele de cafea 🙂
Andreea
februarie 9, 2022 @ 5:05 pm
:))) nota 11 pentru comentariu!
Si multumesc mult pentru articolul compus cu pasiune!
Ce espressor sa cumpar pentru acasa? Cafea fără zahăr
februarie 7, 2017 @ 12:57 am
[…] modul clasic de preparare al cafelei acasă, până în acest moment, a fost, pentru majoritatea, ibricul sau filtrul. Şi atunci gândul firesc este că trebuie să fie vorba despre altceva. Altă […]
Kinu M47, o capodopera cu origini mioritice Cafea fără zahăr
februarie 27, 2017 @ 12:37 am
[…] V60 poziţia 30, pentru AeroPress poziţia 25, pentru espresso undeva în jur de 12-13, iar pentru ibric 9. Trebuie punctat faptul că Kinu M47 este o râşniţă ideală pentru espresso prin reglarea […]
Festivalul de cafea de la Bucuresti 2017 Cafea fără zahăr
mai 5, 2017 @ 11:39 am
[…] mondial 2016 la categoria Latte Art, Kostas Kominakis, campion mondial 2016 la preparat cafea la Ibrik sau Alexandru Nicolae, campionul mondial la Coffee Roasting“. Aceştia vor fi prezenţi […]
Honne, un profesionist care ar vrea mai mult acasa Cafea fără zahăr
mai 6, 2017 @ 8:41 pm
[…] cea mai mare retenţie înregistrată de mine a fost de 0.2g la râşnirea extrem de fină pentru ibric. La râşniri mai grosiere retenţia e zero. Producătorul vorbeşte de o retenţie maximă de […]
Dan Dacniu
iunie 19, 2017 @ 10:43 am
Ce cefele/amestecuri recomandati pentru cafeaua preparata la ibric? De exemplu acum beau Etiopia Yirgacheffe.
AdminSite
august 1, 2017 @ 3:00 pm
Salut, Scuza-ma te rog pentru intarzierea raspunsului.
Sugestia mea este sa explorezi cat mai multe variante. Nu cred in cafele universal bune pentru un anumit tip de preparare, cred in gusturi personale foarte diferite si in faptul ca doar incercand noi gusturi am sansa sa descopar experiente si mai grozave. Asa ca bucura-te de cafeaua pe care o bei acum si data viitoare incearca ceva nou 🙂
Dan Dacniu
iunie 19, 2017 @ 10:44 am
Ce cafele/amestecuri recomandati pentru cafeaua preparata la ibric? De exemplu acum beau Etiopia Yirgacheffe.
AdminSite
august 1, 2017 @ 3:00 pm
Salut, Scuza-ma te rog pentru intarzierea raspunsului.
Sugestia mea este sa explorezi cat mai multe variante. Nu cred in cafele universal bune pentru un anumit tip de preparare, cred in gusturi personale foarte diferite si in faptul ca doar incercand noi gusturi am sansa sa descopar experiente si mai grozave. Asa ca bucura-te de cafeaua pe care o bei acum si data viitoare incearca ceva nou 🙂
mihai s
iunie 22, 2017 @ 3:18 pm
Salut,
varful de lingurita de la pasul 7 despre care vorbeai este menit sa adauge caimac pe care mai apoi sa il iei intr o lingurita si sa il pui in ceasca, astfel ai mai mult caimac in ceasca la final.
AdminSite
august 1, 2017 @ 3:03 pm
Salut, Nu stiu la care varf de lingurita te referi. Mai da-mi te rog cateva detalii.
Jeny Sandu
februarie 23, 2018 @ 3:57 pm
Eu pun o linguriță de cafea in ceașca, apoi torn apă fierbinte peste și amestec, adăugând puțină miere
AdminSite
februarie 23, 2018 @ 4:35 pm
Popular se numeste „oparita” si este o metoda destul de raspandita de preparare a cafelei. Este metoda de baza pentru degustarile profesioniste, numite cupping. Totusi, exista multe alte metode care scot din cafea arome mult mai interesante, asa ca iti sugerez sa explorezi. Daca tii neaparat sa folosesti miere, nimeni nu te poate convinge sa faci altfel :). Insa, parerea mea este ca, oricat de sanatoasa ar fi, mierea este un indulcitor care modifica semnificativ gustul bauturii. Iar cafeua in mod special este o combinatie complexa a mai multor arome subtile care nu se pot „lupta” cu intensitatea mierii.
Calin
martie 19, 2018 @ 10:31 am
Eu cand adaug cafeaua nu amestec. O las sa se scufunde incet, pe masura ce apa se incalzeste. Cand e scufundata o amestec usor apoi urmez pasii descrisi in articol.
AdminSite
martie 20, 2018 @ 12:12 am
Poti incerca in mai multe feluri sa vezi diferenta. Sunt detalii care duc la diferente de gust si altele care nu :). Sunt curios cum e acesta.
Cafea fara zahar in vacanta
martie 26, 2018 @ 9:45 pm
[…] de bază, după preferinţă, ea poate fi AeroPress, French Press sau, pur şi simplu, sfântul ibric. În ultima vacanţă am avut în teste, de la Taste Crafters, două ustensile făcute special […]
Smina Șerban
aprilie 8, 2018 @ 11:07 pm
Buna seara , am citit aproape toate articolele Si mi au placut foarte mult .Inteleg ca bei și prepari mai mult la espressor dar ca și cafeaua la ibric te încânta și îți place.
Eu beau mai mult la ibric și la fel ca și tine spun ca o cafea este buna așa cum o bea fiecare. Am fost atent la cantitățile pe care le spui ,sunt corecte ,apa cât mai buna și restul de mici trucuri ,temperatura etc.
Dacă vrei te rog sa ți prepari o cafea la ibric cu 100ml de apa cum spui tu dar cu diferența in a pune 28-30 g de cafea.
Cât de fin sa fie rasnita sau tipul de cafea nu îl spun eu dar iarăși cu rugămintea sa fie aceeași pe care o folosești la espresso,cea care o bei frecvent.
Ca tehnica :încearcă îl felul următor:
Încălzește 80ml la 80grade Celsius
Pune cafeaua in ibric și toarnă cele 80 ml de apa încălzită la 80grade
Focul la aragaz mediu spre mare
Amesteca circa 30 -35secunde pana se omogenizează și Adaugă cele 20 ml apa calda și pune ibricul pe foc.
Ceașca de cafea poate fi încălzită la fel ca și espressor
Ibricul pe foc mai sta pe foc pana apar primele bule pe margine fără sa spargă crusta de caimac.
Toarnă in ceașca așteaptă 3-5minute și poți bea .
Sper sa găsești un gust bun pe care nu l ai mai încercat
Prepararea pe care am descris o este cam 90% din ce ai scris ,doar cu o mică modificare a raportului de cafea /apa
Îți mulțumesc ,
Serban Smina
Cafea fara zahar
aprilie 17, 2018 @ 12:41 am
Iti multumesc pentru sugestie si pentru timpul petrecut pe site-ul cafeafarazahar.ro. Ma bucur ca ti-au placut articolele. Nu promit ca voi incerca reteta ta, dar o pastrez pentru vre’un eventual moment de dispozitie pentru experiente extreme 🙂 Raportul 28-30% este mult peste ceea ce imi permite „sanatatea”.
Comandante MK3, tehnologie germană cu spirit sud-american
mai 7, 2018 @ 8:36 pm
[…] bifăm faptul că o râșniță poate ajunge la grad de râșnire suficient de fin pentru ibric, că este suficient de consecventă pentru râșnirea grosieră și ne uităm cu mare atenție la […]
Zarzăre
iunie 3, 2018 @ 2:30 pm
Nu mi se pare destul de explicit, din ce spui tu nu înțeleg dacă ne înveți să punem cafeaua peste apa din ibric, s-o amestecăm, iar apoi s-o punem 3 minute pe foc … sau să punem apa pe foc, să o lăsăm să fiarbă și când fierbe să adăugăm cafeaua și să o mai lăsăm 3 minute la foc mediu? Deci? Lămurire?
Cafea fara zahar
iunie 4, 2018 @ 2:40 pm
Salut. Pui cafeaua in apa rece si amesteci, dupa care pui ibricul pe foc. As completa cu faptul ca aici nimeni nu invata pe nimeni. Fiecare isi povesteste propriile experiente.
Ella
iunie 25, 2018 @ 1:58 pm
E buna cafeaua la ibric preparata astfel. Dar cum procedez cu zatul care se amesteca in cafea si ramane „plutind” nedepunandu-se. Cafeaua nu mai iese amara. Daca rezolv si problema zatului voi pastra aceasta reteta 🙂
Cafea fara zahar
iunie 29, 2018 @ 1:10 am
Ella, rasnirea foarte fina este cea care rezolva problema zatului. Atunci cand zatul ramane la suprafata inseamna ca in granula de cafea se afla inca aer care o face mai usoara decat apa si deci sa pluteasca. Daca cafeaua este rasnita foarte, foarte fin, aerul se elibereaza complet, iar zatul se aseaza pe fund in cateva minute de la preparare. Mai mult, daca totusi mai ramane amestecat in cafea, fiind foarte fin, este complet nederanjant, ba chiar ofera acesl corp generos, specific cafelei la ibric.
Cafea rece pentru acasa: Cold Brew, Cold Drip, Espresso Tonic, Cappuccino Glace
iulie 21, 2018 @ 10:11 pm
[…] avem espresso și apă tonică. În loc de espresso poți folosi o cafea mică și concentrată preparată la ibric. Ca și în rețeta pentru espresso voi vorbi de varianta cu espresso dublu, deci în jur de […]
Manollo
martie 28, 2019 @ 2:03 pm
Buna ziua,rog pe cineva informat în această branșă daca poate oferii nume sau branduri(mai in detaliu) de cafele care se pretează pentru cafeaua la ibric. A experimenta degeaba cafele care nu se pretează pentru ibric este o pierdere de vreme si bani…asa ca astept un „împătimit ” al cafelei care poate da detalii despre această „arta”
Cafea fara zahar
martie 28, 2019 @ 5:19 pm
Buna. Da-mi te rog exemplu de 1-2 cafele cu care ai experimentat pana acum.
Chircu Andrei
aprilie 11, 2019 @ 11:07 am
Spune-mi te rog daca mai este necesara strecurarea cafelei din ibric in ceasca.
Mie imi place sa lenevesc ceva la cafea si am observat ca daca o torn direct in ceasca se depune zatul la fund…asta influentand cumva gustul
Cafea fara zahar
aprilie 13, 2019 @ 1:52 pm
Andrei, intr-adevar, specificul cafelei la ibric este ca extragerea continua si dupa turnarea in ceasca, apa ramanand in contact cu zatul. Secretul cafelei la ibric este rasnirea foarte fina, unul dintre beneficiile acestei rasniri fine este ca extractia initiala este „aproape completa” si deci ceea ce se intampla in ceasca lenesa este irelevant pentru gustul cafelei. Insa cafeaua la ibric nu este cea mai potrivita pentru lenevit. Pentru asta as recomanda alternativele bazate pe filtrare.
Declaratia de independenta a metodelor alternative de preparare a cafelei
aprilie 14, 2019 @ 7:31 pm
[…] generică numită astfel. Și culmea e că, aceste metode alternative nu sunt complementare ibricului, de departe cea mai bătrână și răspândită formă de preparare a cafelei, ci alternative […]
Smina Serban
septembrie 15, 2019 @ 4:48 am
Buna ziua ,
Corect in mare parte tot ce sa scris dar un lucru simplu și de pornire la o cafea buna la ibric nu l-am văzut spus și anume .
In opinia mea pentru a beneficia de ce sa scris trebuie musai sa nu folosim zaharul , acesta fiind adăugat schimba total aroma și gustul fin al cafelei și celelalte particularități pe care vrem sa le descoperim intr-o cafea buna .
Mai departe este foarte important ce cafea folosim Arabica sau Robusta ,vrem gust și aroma alegem arabica și iar repet sa fim siguri ca este într-adevăr arabica ,dacă vrem cofeina alegem robusta sau popular spunând ,o cafea tare , care sa ne țină trezi și sa simțim amar ca doar atunci cafeaua este buna ,spun asta pentru ca mulți dintre noi nu cunosc gustul ,aroma ,tăria -cofeina ,relația dintre câta apa și cafea sunt necesare la pregătirea unei cafele corecte .
Cea mai buna cafea este cea pe care îți place sa o bei in fiecare zi atât cu zahăr sau fără ,cafea care îți aduce bucurie și plăcere .
Sper sa nu supăr pe nimeni cu ce am scris dar sunt constatări personale și mici pași pe care putem săi facem in a ne bucura zilnic de aroma și gustul cafelei
Multumesc
vali vulpe
octombrie 21, 2019 @ 7:15 pm
salut.
punem apa la fiert in ibric .(te invarti, una alta prin bucatarie, te fura o stire ,doua la tv , rasnesti 20 – 28 grame cafea 20 – 30 de secunde = 4 -5 masuri lingura de lapte praf ).
cand face apa galagie in ibric, oprim flacara.
cafeaua rasnita (electric) si rasturnata in capacul rasnitei aterizeaza in ibric.
amestecam. ferm. turnam in filtrul de hartie care se sprijina pe un filtru conic din plastic.1 minut si gata.cana este din sticla termica albastra