Cafea fara zahar
Subiectul zahărului în cafea este esenţial pentru site-ul acesta. Cumva trebuie scos de pe masă, astfel încât să putem avea o relaţie tihnită. Nu sunt multe subiecte care ar putea segrega o comunitate de băutori de cafea, iar „cu sau fără zahăr” este printre cele mai importante. Ţinând cont de numele site-ului, este evident de care parte a poveştii mă aşez. Cred cu tărie în cafea fara zahar. Dar, înainte de a-mi închide browser-ul în nas, dă-mi voie să-ţi zic câteva din gândurile mele pe tema asta, iar apoi te invit să-mi spui şi tu gândurile tale. Pe urmă vedem noi. Dacă ne înţelegem, poate trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi.
Să plecăm de la faptul că eu cred în dulce. Cred atât de tare, încât atunci când voi emite bancnote, în ţara mea, voi scrie pe ele „In sweet we trust”. Sunt un împătimit al dulciurilor în toate formele şi evit să intru în discuţii despre care din metodele de îndulcire e mai bună sau mai sănătoasă, pentru că, pus în faţa oricărui desert, principiile se pulverizează şi eu mă pot abţine, doar cu eforturi foarte mari . Ca o urmare firească, zahărul a fost parte din cafeaua mea timp de muuuulţi ani. A avut un loc bine definit şi cu neputinţă de contestat.
Într-o zi, un om m-a provocat să beau o cafea fara zahar şi am acceptat. Am făcut-o doar pentru provocare. Nu-s eu genul care sare cu paraşuta doar pentru că primeşte o provocare, însă masculinitatea copilăroasă mă împinge să beau un shot de cafea îngrozitor de fierbinte cu un coleg de birou sau să gust un vârf de ciudăţenie iute care m-a împiedicat apoi să respir normal 3 ore şi altele de gen. Pe lângă astea, o cafea fara zahar, venind de la un om care pare să-şi dorească să mai revin în cafeneaua lui a fost chiar o provocare decentă. M-am pregătit sufleteşte pentru gustul amărui pe care urma să-l simt şi am sorbit prima înghiţitură. Primul gând, am greşit cana. Al doilea, băiatul ăsta nu ştie ce înseamnă cafea. Al treilea hopaaa! Dar ce avem noi aici!? Şi aşa a a început explorarea. Lipsa zahărului mi-a permis să descopăr gusturi pe care nu le bănuiam a fi într-o ceaşcă de cafea şi să identific diferenţe pe care nu-mi imaginam că sunt capabil să le observ. Şi toate astea nu după 30 de ani de experienţă, ci chiar atunci, acolo, pe loc, într-o cafea fara zahar. De fapt… mai multe.
A doua zi la birou am pus arogant plicul de zahăr departe de mine. M-am asigurat că toată lumea remarcă că eu nu mai beau cafea cu zahar. Apoi am aşteptat cu nerăbdare să mi se ceară detalii, ocazie cu care eu urma să povestesc experienţa transformatoare prin care trecusem şi care mă făcuse, „nu-i aşa?”, deja un expert. Am sorbit tacticos prima gură din ceaşcă şi m-am abţinut cu greu să nu o scuip. M-a năpădit agresiv amarul pe care-l mai simţisem ocazional, când uitam să-mi îndulcesc cafeaua. M-a lovit în plin şi m-a destabilizat cumplit. Toată fundaţia pe care o construisem cu o doar o zi mai devreme s-a pulverizat, lăsându-mă suspendat în amarul brutal de neplăcut. Mi-am păstrat calmul şi am întins subtil mâna după plicul de zahăr. Un coleg m-a ajutat spunându-mi că a crezut că nu folosesc zahăr. Am zâmbit… amar şi am recunoscut că… am uitat.
Asta se întâmpla în urmă cu vreo 3 ani. După câteva săptămâni bune, necesare oblojirii papilelor gustative şi mai ales egoului rănit, am ajuns din nou la omul cu provocarea şi am cerut explicaţii. Am avut un deja-vu. Omul încercase să-mi explice şi prima dată, însă eu atunci fusesem preocupat de ceea ce învăţam singur şi de concluziile mele interioare şi mai puţin de detaliile pe care mi le oferise el cu prea multă generozitate. Nici la la doua explicaţie n-am înţeles tot, dar am înţeles că e importantă cafeaua şi modul de preparare. Am încercat să schimb câte ceva pe acasă. Am mai încercat şi pe la birou. Însă nu am reuşit cine ştie ce.
Băutul de cafea fara zahar era un chin. Îmi spuneam că, forţându-mă să mă obişnuiesc cu ceva care nu îmi place, nu prea are cum să mă ducă la un final pozitiv. În plus, mă apăsa gândul că la cafeneaua de la care pornise totul, nu era niciun chin. Ba din contra, era pur şi simplu plăcut. Era mai bună cafeaua fără zahăr decât era cea cu… zahăr. Curiozitatea asta m-a împins spre explorare. Încercam prima dată fiecare ceaşcă de cafea fără zahăr. Dacă era suportabilă o beam fără, dacă nu, adăugam puţin zahăr.
Am căutat alte feluri de cafea prin magazine. Am ajuns să le cumpăr pe cele mai scumpe doar, doar aş fi găsit una care să-mi ofere o experienţă similară cu cea din cafenea. Am reuşit doar să regret banii aruncaţi. Apoi, am crezut că problema vine de la uneltele nepotrivite. Aşa că am cumpărat un espressor, fără să ştiu mai nimic despre subiect, minunându-mă cât de mult pot costa unele modele şi având minimum de inspiraţie să cumpăr unul neautomat. A trecut timpul, am acumulat la pachet experienţe, dar şi frustrarea că nu avansam mai deloc şi că numărul de eşecuri era cu mult peste numărul experienţelor pozitive, iar zahărul era încă destul de prezent în cafeaua mea.
Singurul lucru cu adevărat bun în anii aceştia în care întâlnirea zilnică cu amarul a devenit o obişnuinţă, a fost curioziatatea care mi-a permis să mă bucur de naşterea unei noi lumi a cafelei în Bucureşti. Prin urmare, doar fiind atent, am descoperit noi cafenele, magazine cu cafea de origine, prăjitorii care au adăugat prospeţime, experienţe tot mai variate şi metode de preparare care să-mi ofere în sfârşit controlul asupra plăcerii zilnice de a bea o cafea bună. Am descoperit treptat secretul:
Cafeaua nu trebuie să fie amară.
Poate fi, şi vorbim pe aici cum, când şi de ce, dar nu trebuie să fie. Iar atunci când dispare amarul din cafea, dispare treptat şi zahărul, pentru că pur şi simplu nu mai este necesar.
Zahărul în cafea este o necesitate atunci când cafeaua este de slabă calitate. Atunci când tebuie să facă băubil lichidul aflat în ceaşcă. Asta însă nu e prea măgulitor şi are şi dezavantajul că, dacă din întâmplare în ceaşcă se află o cafea bună, e foarte posibil să ratezi experienţa, pentru că zahărul (sau îndulcitorii în general) aduc orice cafea la un numitor comun, privând de personalitate băutura şi de experienţe băutorul.
Există posibilitatea să-ţi placă pur şi simplu băuturile dulci cu gust de cafea şi să nu-ţi placă cafeaua, nici chiar atunci când este în deplinătatea gustului. Nu voi încerca să te conving altfel, pentru că până la urmă este o chestiune de gust. Mie unul nu-mi place când mi se explică că există dulciuri sănătoase care nu-mi plac. Orice bag în gură trebuie în primul rând să respecte condiţia de „plăcere”. Deşi pare logic, eu am fost surpins pe parcursul poveştii mele cu cafeaua, să întâlnesc oameni cărora nu le place cafeaua în nici una din formele ei de prepare. Pur şi simplu nu le place. Am avut nevoie de multe discuţii până să accept că aşa ceva este posibil. Până la urmă, aşa cum sunt oameni cărora le plac tot felul de gusturi şi mirosuri care mie nu îmi plac, pot fi şi băutori de cafea îndulcită sau de băuturi care sunt prezentate ca având legătură tangenţială cu cafeaua. Accept şi respect gustul fiecăruia, încercând, atunci când am ocazia, să ofer celor din jurul meu o parte din bucuria mea. Iar cei mai mulţi, alături de care am băut o ceaşcă de cafea bună, au apreciat-o şi au descoperit că e mai bună o cafea fara zahar.
Aşa că îmi doresc să găseşti pe cafeafarazahar.ro cât mai multe motive pentru care să renunţi treptat la zahărul din cafeaua ta. Dacă nu se întâmplă, spune-mi, scrie argumentele tale mai jos şi hai să vorbim despre asta.
De unde a inceput cafeaua fara zahar? - Cafea fără zahăr
aprilie 19, 2016 @ 2:57 pm
[…] Cafea fara zahar […]
De ce nu e buna niciodata cafeaua de la serviciu? - Cafea fără zahăr
septembrie 5, 2016 @ 6:39 pm
[…] Pe de altă parte unul drintre principalele caracteristici ale locului de muncă pe care îl descrie orice angajat este cafeaua. Dacă este sau nu din partea companiei, dacă este bună sau rea. Pe lângă efectul în motivarea angajatului, cafeaua este o carte de vizită. Este prezentă în majoritatea întâlnirilor cu clienţii şi partenerii. Vine omul, vrei să fii ospitalier şi întrebi din reflex dacă îl poţi servi cu o cafea. Iar cafeaua… mizerabilă. Pe bune? Chiar îţi doreşti ca toţi angajaţii şi partenerii tăi să plece cu un gust amar? […]
De unde a început cafeaua fără zahar? - Cafea fără zahăr
septembrie 17, 2016 @ 4:05 pm
[…] de făcut), şi ne-a însoţit în primii paşi prin universul cafelei. Prima lecţie a fost “încearcă să bei cafeaua fără zahăr, îi vei simţi gustul real şi-l vei putea înţelege mai […]
De ce nu e buna niciodata cafeaua de la serviciu? - Cafea fără zahăr
septembrie 17, 2016 @ 4:09 pm
[…] Pe de altă parte unul dintre principalele caracteristici ale locului de muncă pe care îl descrie orice angajat este cafeaua. Dacă este sau nu din partea companiei, dacă este bună sau rea. Pe lângă efectul în motivarea angajatului, cafeaua este o carte de vizită. Este prezentă în majoritatea întâlnirilor cu clienţii şi partenerii. Vine omul, vrei să fii ospitalier şi întrebi din reflex dacă îl poţi servi cu o cafea. Iar cafeaua… mizerabilă. Pe bune? Chiar îţi doreşti ca toţi angajaţii şi partenerii tăi să plece cu un gust amar? […]
Celebrăm cafeaua şi ceaiul timp de o săptămână la Tea&Coffee Festival - Cafea fără zahăr
octombrie 17, 2016 @ 11:35 pm
[…] expoziție, vizitatorii vor putea degusta cele mai noi cafele de specialitate și cele mai bune ceaiuri, vor întâni specialiștii barista care le vor putea explica […]
Cum bei o cafea buna la o cafenea de specialitate? Cafea fără zahăr
octombrie 25, 2016 @ 11:01 pm
[…] că este cel mai la îndemână loc în care poţi explora cafeaua bună. Iar în cazul cafelei de specialitate explorarea este esenţială pentru a afla care este pe […]
8 idei pentru cafeaua diminetii de Craciun Cafea fără zahăr
decembrie 19, 2016 @ 12:12 pm
[…] recomandări de cafea. Dar foarte curând m-am oprit, încurcat de dubii cu privire la nepotrivirea gustului meu cu gustul tău sau al lui sau al ei sau al lor. Asta, însă, ar fi însemnat să o las baltă. Şi […]
Cafea la Ibric Cafea fără zahăr
decembrie 24, 2016 @ 12:11 am
[…] Dacă insişti să pui zahăr, pentru că aşa fac turcii ? dizolvă-l […]
Ce espressor sa cumpar pentru acasa? Cafea fără zahăr
februarie 7, 2017 @ 12:58 am
[…] Arăta fistichiu şi făcea fel de fel de cafele, care de care mai bune, mai ales după ce puneam o linguriţă sau două de zahăr. La o strângere de pahare şi farfurii, l-am auzit discutând cu un alt amic despre o sursă de […]
3 rasnite manuale pentru cel mai important ajutor in preparea cafelei Cafea fără zahăr
februarie 21, 2017 @ 11:49 pm
[…] obicei din a oferi detalii despre echipamentele şi accesoriile necesare sau utile obţinerii unei cafele bune şi sper că şi de aici încolo să găsesc distributori, importatori sau producători care să fie […]
Cupping, degustare de cafea cu poveste inclusa Cafea fără zahăr
martie 16, 2017 @ 11:50 pm
[…] fi în locul lor, nu m-aş lăuda cu cafeaua mea amară, pentru că aş face mai multă reclamă zahărului pe care l-aş oferi degustătorilor: “Gustaţi înainte şi după îndulcire. Vedeţi? Face […]
Amsterdam Coffee Festival 2016 Cafea fără zahăr
martie 23, 2017 @ 6:47 pm
[…] pentru că tot vorbim de oameni, acesta a fost de departe cel mai delicios ingredient al festivalului. Oamenii ăia se bucurau din toată inima să vorbească despre cafea. Radiau […]
Festivalul de cafea de la Bucuresti 2017 Cafea fără zahăr
mai 5, 2017 @ 11:39 am
[…] este cu atât mai călduroasă, cu cât festivalul este adresat în primul rând iubitorilor de cafea, iar ambiţia pe care organizatorii o declară, de a introduce festivalul printre cele mai […]
Am putut. Până când n-am mai vrut. - Cafeneaua sufletului meu
octombrie 12, 2017 @ 6:32 pm
[…] început ziua cu cafea neagră și cu o felie de cozonac. Cumpărat. Totul în jurul ei era fals, ce mima fericirea și […]
Spune-ne cum o prepari şi poţi câştiga cafea delicioasă pentru acasă! ☕ Cafea fără zahăr
octombrie 18, 2017 @ 10:07 am
[…] bine, da! Vrem să facem un sondaj. Adică să aflăm cum preparăm, noi românii, cafeaua acasă. Iar pentru asta, avem nevoie de câââââât mai mult ajutor, astfel încât să avem un […]
Cafea la ibric, fara zahar, preparata ca la carte ⋆ Afla Adevarul
decembrie 10, 2017 @ 11:41 am
[…] Dacă insişti să pui zahăr, pentru că aşa fac turcii 🙂 dizolvă-l […]
Un român ia cu asalt mapamondul cafelei Cafea fără zahăr
decembrie 11, 2017 @ 6:26 pm
[…] piaţă incipientă, implică cel puţin la fel de multă responsabilitate şi grijă. Grijă la ce cafea bem, de unde o luăm sau unde alegem să o consumăm, cum o preparam şi cui povestim despre […]
Tu ce cafea vei bea in dimineata de Craciun?
decembrie 6, 2018 @ 8:39 pm
[…] Am adunat cafea din toată lumea pentru că am vrut să oferim calitate, diversitate și poveșți cu aromă de cafea. Credem cu tărie că fiecare pungă de cafea are propria poveste și călătorie și că noi, iubitorii de cafea, facem parte din ea. Îți propunem o cafea ce se potrivește de minune în sezonul de iarnă. El Salvador (92 puncte), procesată natural în ferma “El Manzano”, cu note fine de măr verde, iasomie, mango și zmeură, îți va antrena toate papilele gustative și te va face să n-o uiți prea curând. Dimineața Crăciunului este una magică, la fel trebuie să fie și cafeaua pe care o bei, așa că propune-ți să încerci o cafea magică, fructată și dulceee chiar și fără zahăr. […]
Noi nu vorbim despre cafea fara zahar
ianuarie 12, 2020 @ 8:05 pm
[…] a fost dezbătut cu răbdare într-un articol separat unde ziceam că a renunta la el este un prim pas în descoperirea adevărului. Nu e musai să o faci! Adică, dacă îți place o băutură dulce-amăruie, eventual combinată […]
O inedită paralelă vin / cafea | Cetatenii Vinului
februarie 28, 2020 @ 9:15 pm
[…] https://cafeafarazahar.ro/cafea-fara-zahar/ […]