Best si KS-T, junioarele familiei de rasnite Anfim
Italienii de la Anfim fac râșnite de 50 de ani. Acum vreo 5 au intrat în același grup mulți-național cu Mahlkonig, deci joacă pe picior mare, la nivel internațional. Eu nu auzisem de ei până acum vreun an și, recunosc, nici când am auzit n-am fost prea impresionat. Una din prejudecățile mele, este că italienii se pricep la băut cafea și nu la făcut. S-ar putea să nu fii de acord cu mine, nici eu nu sunt în momente raționale, dar chiar nu cred că în asta stă soarta universului.
Asa că am continuat să-i ignor, până când, prietenii de la Madison Coffee au adus primele modele din gama semi-profesională. Sigur că în oferta lor se găsesc și cele profesionale, doar că ele lipsesc din interesul meu, așa cum îți spuneam și când am vorbit de Hone. Asta pentru că rareori ele își pot găsi locul într-o casă de om obișnuit, chiar și foarte pasionat. Și pentru că noi aici vorbim despre consum casnic de cafea m-am uitat mai cu atenție la modele pentru acasă.
Pentru a fi siguri că avem material de testare suficient Madison Coffee a pus la bătaie și toate sortimentele lor de cafea, în număr de 5, alese cu grijă și prăjite de maestrul Radu Manea. Le poți comanda în magazinul lor online. Preferata mea, pe lângă formidabila Geisha îmbrăcată în marca No.1, este Black Market, un microlot din Nicaragua cu un corp minunat și o dulceață naturală fascinantă.
Cele două modele de râșnițe Anfim pe care le-am testat sunt Best și KS-T și le vom evalua împreună în acest articol pentru că sunt foarte asemănătoare. Amândoua își fac loc cu ușurință în orice bucătărie datorită dimensinilor reduse și prețurilor accesibile, sunt stepped, cu râșnire la cerere și, cel mai important, sunt foarte silențioase. Zic „cel mai important” pentru că nivelul redus de zgomot a fost o primă surpriză foarte plăcută. Sunt puține râșnițe electrice, în acest segment de piață, cu care nu riști să trezești toată casa, sau chiar cartierul, când râșnești cafeaua la ore matinale.
Ambele modele au discuri metalice, care la Best au diametrul de 54mm, iar la KS-T au diametrul de 50mm. Dimensiunea mai mare a discurilor de la Best, o fac, ușor mai rapidă, dar diferența este nesemnificativă. Motorul ambelor râșnițe dezvoltă o viteză de 1300rpm. Nu vreau să intru în detalii, dar în principiu, la o râșniță electrică vrei un motor puternic, cu turații reduse, pentru a nu se încinge cafeaua la râșnire. 1300rpm e în zona ok.
Viteza de Râşnire
Viteza de râșnire medie este de 1g/s pentru espresso. Iau reperul acesta și pentru că de obicei râșnițele electrice din această gamă sunt o opțiune mai degrabă pentru iubitorii de espresso, dar și pentru că la orice grad de râșnire mai grosier, durata de râșnire pe majoritatea râșnițelor electrice nu contează. Totuşi, trebuie să precizez că mie mi-au ieşit timpi mai lungi. În cazul celor două râșnite Anfim rezultatele sunt similare, motiv pentru care las timpii de mai jos pentru ambele, deși, cum ziceam, Best-ul este cu puțin mai iute.
Pentru cronometrare am folosit 15g din aceeaşi cafea boabe, în aceeaşi zi, reglând râşniţa pentru obţinerea gradului de râşnire necesar fiecărei metode de preparare, pe gustul meu.
Gradul şi consecvenţa râşnirii
Și Anfim Best și KS-T acoperă fără griji toate pragurile de râșnire, producând rezultate constante. Poate spre capătul grosier, ca pentru French Press, am început să remarc o consecvență mai redusă, ceea ce se cam întâmplă la majoritatea râșnitelor. Însă acolo unde este foarte importantă consecvența, la granulație de espresso, performanța ambelor râșnițe este foarte bună.
Fiind râșnițe stepped, adică cu reglaj în pași, nivelul este limitat la pașii proiectați de producător. Aici trebuie să-ți spun ceva. La ambele râșnițe, dar parcă în mod deosebit la KS-T am rămas cu impresia că lipsește un prag intermediar. Există mereu un prag la care obții granulația ideală, espresso este excelent și, dacă nu ai chef să mai șurubărești, treaba e perfectă. Dacă însă ai mai avea poftă de explorat, nu mai unde, nu mai există puțin la stânga sau puțin la dreapta.
Un alt aspect esențial în cazul râșnitelor electrice este retenția de cafea, adică, câtă cafea rămâne în mecanism la fiecare râșnire. Sunt puține râșnițe electrice în aceasta gamă care să aibă retenții cu adevărat nesemnificative, iar cele două Anfim nu sunt printre ele. În medie am avut retenție de 1-2g. Pentru băutori ocazionali de cafea asta poate fi o problemă, doarece prima cafea care va ajunge în portafiltru va fi cea rămasă de la ultima râșnire. Soluția este să râșnești la început 1-2g de cafea, eliminând astfel cafeaua veche. Sigur, însă, că pe termen lung, asta înseamnă un consum mai mare de cafea. Retenția este dată de spațiul larg din jurul discurilor, ceea ce la capitolul curățare aduce un plus important.
Uşurinţa în utilizare
Sunt mai multe aspecte care merită evaluate atunci când vorbim despre cât de uşor se foloseşte o râşniţă.
Reglarea se face, la ambele râșnițe, prin rotirea rezervorului de cafea boabe. De fapt, rezervorul este doar așezat peste inelul superior de care este fixat unul dintre discurile de râșnire. Undeva, în partea stânga, se află o mică pârghie de blocare a poziției discului. Practic apeși pe ea și învârți discul sau rezervorul la stânga sau la dreapta. Apoi eliberezi pârghia, care blochează discul în poziția aleasă. Simplu ca bună ziua.
Alimentarea cu boabe se face prin intermediul rezervorului. Ai putea umple rezervorul cu boabe pentru a folosi și funcțiile electronice ale ambelor râșnițe. Și una și cealaltă au opțiuni de temporizator care permit râșnirea unei cantități de cafea limitate prin durată. Ambele sunt ușor reglabile diferența fiind mai degrabă la nivel de design. Eu însă prefer să pun cafea în rezervor doar atunci când macin, astfel putând să o păstrez în condițiile optime oferite de ambalajul original. Prin urmare, la nici una dintre râșnitele folosite dealungul timpului nu am folosit această opțiune de temporizator.
Insă punctul forte de care m-am îndrăgostit, atât în cazul lui Best, dar mai ales în cazul KS-T este comutatorul râșnitei și implicit experiența de râșnire. Primul pas este acela de a porni alimentarea râșnitei prin butonul situat accesibil, pe partea dreaptă a râșniței. Producătorul recomandă oprirea alimentării între utilizări, prin urmare amplasarea comodă a acestui buton este binevenită. Apoi poziționezi portafiltrul în dreptul gurii de evacuare a cafelei râșnite și… enjoy. La Best portafiltrul apasă un buton, în timp la la KS-T între portafiltru și buton mai e o elegantă pârghie metalică care permite rotirea liberă a portafiltrului și deci o distribuție uniformă a cafelei. În plus atât distanța, cât și forma gurii de evacuare a cafelei râșnite sunt ideal amplasate pentru umplerea portafiltrului fără să umpli și spațiul din jur de cafea râșnița.
Design
Dacă la toate celelalte capitole diferențele între cele două modele sunt nesemnificative din punctul meu de vedere, la design trebuie să-mi declar sonor preferința pentru Anfim KS-T. Combinația suprafețelor negre cu cele cromate, atrag orice privire, iar forma „înaltă” îi oferă o aură de prințesă printre celelalte aparate din bucătărie.
Montare, demontare, curăţare
Am anticipat mai sus faptul că demontarea și curățarea sunt unul din punctele forte ale celor două Anfim. În imaginea din stânga este tot ceea ce ai de făcut. Asta pentru că rezervorul pentru boabe este pur și simplu așezat pe râșniță, prin urmare desprinderea lui nu poate fi considerată în sine o operațiune. Merită însă punctat că la baza rezervorului se află o pârghie cu care îl poți închide înainte de a-l înlătura. Astfel, poți păstra boabele de cafea în rezervor și curăța râșnița fără să te chinui să le scoți. Prin urmare tot ceea ce ai de făcut este să desfiletezi discul folosit și pentru reglaj și apoi să ai grijă să nu pierzi cele două accesorii mici. La arc aș spune că e nevoie de cea mai multă atenție. Interiorul spațios, pemite accesul facil cu orice pensulă și în foarte puține minute râșnița este ca nouă.
Am ajuns și la momentul concluziei. Avem în față două opțiuni casnice, semi-profesionale foarte bune. Minusurile, în special legate de retenția ridicată sunt compensate de nivelul redus de zgomot, ușurința utilizării și prețurile accesibile de puțin peste 2000 de lei. Best este varianta mai robustă și ușor mai performantă, iar KS-T varianta mai elegantă și ergonomică. Le poți găsi pe site-ul Madison Coffee alături cafeaua de clasă despre care îți povesteam, espressoarele Kees van der Westen si diverse alte accesorii elegante.
Tu ce părere ai? Le-ai folosit? Ai folosit ceva similar? Contribuie mai jos cu experienţa ta.