Kazak Rota, armata roșie prepară espresso în bucătăria ta
Când eram mic și mă uitam la filme italiene, mă gândeam la espresso că fiind ceva delicat, complex, poate chiar pretențios. Cu timpul am ajuns să asociez espresso-ul cu o băutură căreia, în ciuda cantității mici, trebuie să îi dai timp ca să o savurezi, față de un filtru sau o cafea la ibric. Espressoarele sunt niște mașinării impresionante, complexe, elegante de multe ori, cu tot felul de țevi, tuburi sau butoane cromate, ceea ce sugerează o băutură elaborată care nu se poate obține în alte condiții.
Espresso a fost mult timp o timp o băutură rezervată pentru cafenele deoarece echipamentele necesare nu-și putea găsi loc în altă parte. Însă ultimele 2 decenii s-a democratizat accesul la espressoare și ele au căpătat forme tot mai automate, mai mici, mai simple de multe ori chiar decât un ibric. Din păcate, un iubitor de espresso adevărat nu se poate lasă înșelat de calitatea acestor automate si știe că un echipament minim pentru a-ți prepara un espresso corect acasă înseamnă o cheltuiala de câteva mii de lei.
Iar asta a creat o nouă piață pe care încep să se aglomereze tot mai mulți producători, piața espressoarelor manuale. Polonezii de la Kazak au luat toate elementele unui espressor și le-au comprimat în Rota – un espressor manual format dintr-un cilindru greu, din metal și plastic dur, care iți dă impresia că e un obuz neexplodat, și un suport de plastic ce stă pe 3 bare de metal. Mânerul, ce creează prin rotire presiunea, este tot o bară subțire de metal, pe a cărei măciulie scrie “de mână” – Kazak 2019. Îmi aduce aminte de suvenirurile artizanale pe care le găseșți în târgurile de la munte.
Primul gând care mi-a trecut prin cap când am văzut Rota a fost că, orice ar fi, e zdravăn. Iar forma m-a făcut să cred inițial că este o râșniță :). Este atât de zdravăn încât nu prea cred că i se poate întâmpla nimic într-o perioadă de utilizare de 100 de ani. Senzația se păstrează și când te uiți la componentele destul de simple care îl formează și care mă fac să cred că sunt puține lucruri care se pot strica la el, iar atunci când ceva nu merge cum trebuie, știi exact ce s-a întâmplat și ce ai de făcut.
Prietenii de la Barshaker.ro l-au adus în exclusivitate în Romania și ni l-au pus la dispoziție, altfel nu știu dacă am fi avut ocazia să-l testăm, tocmai pentru că nu prea îl găseșți în magazinele din Europa de Vest. Clipurile video pe care le-am găsit online erau în poloneză sau rusă și ne-a luat ceva până ne-am prins cum e cu măcinătura, tamparea, cât de multă apă să adaugăm în aparat etc.
Devenise puțin stresant, uitându-ne la clipurile făcute chiar în făbricuța lor, să vedem cu câtă ușurință obțineau cremă în ceașcă, pe când la noi curgea doar o cafea ceva mai lungă.
Într-un final, rafinând cu grijă gradul de râșnire, folosind o Etiopia Uraga proaspăt prăjită de cei de la Muse Coffee și ținând presiunea între 8 și 10 bari, am reușit să obținem o cafea foarte cremoasă și asemănătoare cu ceea ce produce un espressor clasic.
Avantajul la Rota este că poți corecta chiar în timpul extracției, chiar dacă la început iți trebuie răbdare, să bibilesti destul de mult și să greșeșți la fel de mult. Ca la orice espresso, măcinătura este vitală, deci poate nu vrei să începi să tragi shoturi direct pe Gesha aia de 100 de lei punga.
Cilindrul are montat un manometru care iți arată presiunea și te ajută să o ții la valoarea dorită pe toată durata extracției. Un alt accesoriu interesant pe care l-am văzut în videourile celor de la Kazak, este o oglindă care se prinde de unul dintre picioarele suportului pentru a vedea cafeaua cum iese din portafiltru. Numai buna pentru pozele de pe Instagram.
Pașii pentru un shot de espresso sunt cam așa:
- Încălzeșți apa la 100 de grade
- Torni în jur de 100 ml în cilindru și îl lași câteva secunde să se încălzească.
- În timpul acesta pui în portafiltru cafeaua râșnită fin și tampezi, dar nu foarte puternic.
- Verși apa folosită pentru încălzirea cilindrului, și torni din nou ăpa la 100 de grade până la gura de sus a cilindrului.
- Apoi începi să învârti ușor de mâner până ce apa începe să opună rezistență, și încerci să menții presiunea constantă pe măsură ce cafeaua curge în ceașcă.
Este un proces foarte frumos, dar e discutabil dacă ai vrea să-l faci în fiecare dimineață când ești buimac și tot ce vrei este o doză de cofeină. Spun asta pentru că trebuie să fii destul de atent când tragi shoturile și nu vrei să-ți strici diminețile cu ceșți supra sau sub extrase. Dar este ceva cu care te obișnuieșți cu cât exersezi mai mult și îți găseșți tehnica perfectă.
Iar atunci când o găsești, vei obține în ceașcă un espresso corect și delicios cu avantajul unui echipament de dimensiuni reduse, portabil și mult mai accesibil decât un espressor clasic. Toate aceste avantaje ne fac să urmărim cu multă atenție piața espressoarelor manuale și să ne asumăm riscul unor experimente în căutarea celui care va rezolva cu adevărat nevoia espressorului pentru acasă, pe care o dezbatem de atât de mult timp.
Tu ai folosit Kazak Rota? Dacă nu l-ai folosit pe acesta, ai folosit un alt espressor manual? Scrie-ne mai jos!
Articol scris de Seb.