fbpx Skip to content

36 Comments

  1. Cum beau o cafea bună?... de origine - Cafea fără zahăr
    septembrie 7, 2016 @ 12:09 am

    […] Prepar-o la ibric (care e cea mai la îndemână formă de preparare) respectând metoda. […]

    Reply

  2. Celebrăm cafeaua şi ceaiul timp de o săptămână la Tea&Coffee Festival - Cafea fără zahăr
    octombrie 17, 2016 @ 7:21 pm

    […]  și să-și afle viitorul în ceașca de cafea, bineînțeles, după ce a servit cea mai bună cafea la ibric realizată de gazdelele de la Clubul […]

    Reply

  3. V60, un filtru simplu pentru o cafea autentică Cafea fără zahăr
    decembrie 29, 2016 @ 1:08 pm

    […] Zic asta cu o mică îndoială pentru că exclud în felul acesta dintre metodele alternative ibricul. Fac asta doar pentru că în mintea mea cafeaua la ibric are un sertăraş separat în care stă […]

    Reply

    • Elena
      februarie 27, 2020 @ 9:08 am

      Am înțeles că metoda asta-ți place tie nu că e cea mai perfectă și cea mai bună și la cât ai vorbit,mai aveai puțin și ne explicai si cum creste arborele de cafea!
      Este normal ca orice cafea să fie foarte bună atunci când este proaspăt măcinată

      Reply

      • Cafea fara zahar
        martie 14, 2020 @ 12:23 pm

        Ma bucur ca ai citit pana la capat. Exista pe site si un articol despre arborele de cafea 🙂

        Reply

        • Andreea
          februarie 9, 2022 @ 5:05 pm

          :))) nota 11 pentru comentariu!
          Si multumesc mult pentru articolul compus cu pasiune!

          Reply

  4. Ce espressor sa cumpar pentru acasa? Cafea fără zahăr
    februarie 7, 2017 @ 12:57 am

    […] modul clasic de preparare al cafelei acasă, până în acest moment, a fost, pentru majoritatea, ibricul sau filtrul. Şi atunci gândul firesc este că trebuie să fie vorba despre altceva. Altă […]

    Reply

  5. Kinu M47, o capodopera cu origini mioritice Cafea fără zahăr
    februarie 27, 2017 @ 12:37 am

    […] V60 poziţia 30, pentru AeroPress poziţia 25, pentru espresso undeva în jur de 12-13, iar pentru ibric 9. Trebuie punctat faptul că Kinu M47 este o râşniţă ideală pentru espresso prin reglarea […]

    Reply

  6. Festivalul de cafea de la Bucuresti 2017 Cafea fără zahăr
    mai 5, 2017 @ 11:39 am

    […] mondial 2016 la categoria Latte Art, Kostas Kominakis, campion mondial 2016 la preparat cafea la Ibrik sau Alexandru Nicolae, campionul mondial la Coffee Roasting“. Aceştia vor fi prezenţi […]

    Reply

  7. Honne, un profesionist care ar vrea mai mult acasa Cafea fără zahăr
    mai 6, 2017 @ 8:41 pm

    […] cea mai mare retenţie înregistrată de mine a fost de 0.2g la râşnirea extrem de fină pentru ibric. La râşniri mai grosiere retenţia e zero. Producătorul vorbeşte de o retenţie maximă de […]

    Reply

  8. Dan Dacniu
    iunie 19, 2017 @ 10:43 am

    Ce cefele/amestecuri recomandati pentru cafeaua preparata la ibric? De exemplu acum beau Etiopia Yirgacheffe.

    Reply

    • AdminSite
      august 1, 2017 @ 3:00 pm

      Salut, Scuza-ma te rog pentru intarzierea raspunsului.
      Sugestia mea este sa explorezi cat mai multe variante. Nu cred in cafele universal bune pentru un anumit tip de preparare, cred in gusturi personale foarte diferite si in faptul ca doar incercand noi gusturi am sansa sa descopar experiente si mai grozave. Asa ca bucura-te de cafeaua pe care o bei acum si data viitoare incearca ceva nou 🙂

      Reply

  9. Dan Dacniu
    iunie 19, 2017 @ 10:44 am

    Ce cafele/amestecuri recomandati pentru cafeaua preparata la ibric? De exemplu acum beau Etiopia Yirgacheffe.

    Reply

    • AdminSite
      august 1, 2017 @ 3:00 pm

      Salut, Scuza-ma te rog pentru intarzierea raspunsului.
      Sugestia mea este sa explorezi cat mai multe variante. Nu cred in cafele universal bune pentru un anumit tip de preparare, cred in gusturi personale foarte diferite si in faptul ca doar incercand noi gusturi am sansa sa descopar experiente si mai grozave. Asa ca bucura-te de cafeaua pe care o bei acum si data viitoare incearca ceva nou 🙂

      Reply

  10. mihai s
    iunie 22, 2017 @ 3:18 pm

    Salut,
    varful de lingurita de la pasul 7 despre care vorbeai este menit sa adauge caimac pe care mai apoi sa il iei intr o lingurita si sa il pui in ceasca, astfel ai mai mult caimac in ceasca la final.

    Reply

    • AdminSite
      august 1, 2017 @ 3:03 pm

      Salut, Nu stiu la care varf de lingurita te referi. Mai da-mi te rog cateva detalii.

      Reply

  11. Jeny Sandu
    februarie 23, 2018 @ 3:57 pm

    Eu pun o linguriță de cafea in ceașca, apoi torn apă fierbinte peste și amestec, adăugând puțină miere

    Reply

    • AdminSite
      februarie 23, 2018 @ 4:35 pm

      Popular se numeste „oparita” si este o metoda destul de raspandita de preparare a cafelei. Este metoda de baza pentru degustarile profesioniste, numite cupping. Totusi, exista multe alte metode care scot din cafea arome mult mai interesante, asa ca iti sugerez sa explorezi. Daca tii neaparat sa folosesti miere, nimeni nu te poate convinge sa faci altfel :). Insa, parerea mea este ca, oricat de sanatoasa ar fi, mierea este un indulcitor care modifica semnificativ gustul bauturii. Iar cafeua in mod special este o combinatie complexa a mai multor arome subtile care nu se pot „lupta” cu intensitatea mierii.

      Reply

  12. Calin
    martie 19, 2018 @ 10:31 am

    Eu cand adaug cafeaua nu amestec. O las sa se scufunde incet, pe masura ce apa se incalzeste. Cand e scufundata o amestec usor apoi urmez pasii descrisi in articol.

    Reply

    • AdminSite
      martie 20, 2018 @ 12:12 am

      Poti incerca in mai multe feluri sa vezi diferenta. Sunt detalii care duc la diferente de gust si altele care nu :). Sunt curios cum e acesta.

      Reply

  13. Cafea fara zahar in vacanta
    martie 26, 2018 @ 9:45 pm

    […] de bază, după preferinţă, ea poate fi AeroPress, French Press sau, pur şi simplu, sfântul ibric. În ultima vacanţă am avut în teste, de la Taste Crafters, două ustensile făcute special […]

    Reply

  14. Smina Șerban
    aprilie 8, 2018 @ 11:07 pm

    Buna seara , am citit aproape toate articolele Si mi au placut foarte mult .Inteleg ca bei și prepari mai mult la espressor dar ca și cafeaua la ibric te încânta și îți place.
    Eu beau mai mult la ibric și la fel ca și tine spun ca o cafea este buna așa cum o bea fiecare. Am fost atent la cantitățile pe care le spui ,sunt corecte ,apa cât mai buna și restul de mici trucuri ,temperatura etc.
    Dacă vrei te rog sa ți prepari o cafea la ibric cu 100ml de apa cum spui tu dar cu diferența in a pune 28-30 g de cafea.
    Cât de fin sa fie rasnita sau tipul de cafea nu îl spun eu dar iarăși cu rugămintea sa fie aceeași pe care o folosești la espresso,cea care o bei frecvent.
    Ca tehnica :încearcă îl felul următor:
    Încălzește 80ml la 80grade Celsius
    Pune cafeaua in ibric și toarnă cele 80 ml de apa încălzită la 80grade
    Focul la aragaz mediu spre mare
    Amesteca circa 30 -35secunde pana se omogenizează și Adaugă cele 20 ml apa calda și pune ibricul pe foc.
    Ceașca de cafea poate fi încălzită la fel ca și espressor
    Ibricul pe foc mai sta pe foc pana apar primele bule pe margine fără sa spargă crusta de caimac.
    Toarnă in ceașca așteaptă 3-5minute și poți bea .
    Sper sa găsești un gust bun pe care nu l ai mai încercat
    Prepararea pe care am descris o este cam 90% din ce ai scris ,doar cu o mică modificare a raportului de cafea /apa
    Îți mulțumesc ,
    Serban Smina

    Reply

    • Cafea fara zahar
      aprilie 17, 2018 @ 12:41 am

      Iti multumesc pentru sugestie si pentru timpul petrecut pe site-ul cafeafarazahar.ro. Ma bucur ca ti-au placut articolele. Nu promit ca voi incerca reteta ta, dar o pastrez pentru vre’un eventual moment de dispozitie pentru experiente extreme 🙂 Raportul 28-30% este mult peste ceea ce imi permite „sanatatea”.

      Reply

  15. Comandante MK3, tehnologie germană cu spirit sud-american
    mai 7, 2018 @ 8:36 pm

    […] bifăm faptul că o râșniță poate ajunge la grad de râșnire suficient de fin pentru ibric, că este suficient de consecventă pentru râșnirea grosieră și ne uităm cu mare atenție la […]

    Reply

  16. Zarzăre
    iunie 3, 2018 @ 2:30 pm

    Nu mi se pare destul de explicit, din ce spui tu nu înțeleg dacă ne înveți să punem cafeaua peste apa din ibric, s-o amestecăm, iar apoi s-o punem 3 minute pe foc … sau să punem apa pe foc, să o lăsăm să fiarbă și când fierbe să adăugăm cafeaua și să o mai lăsăm 3 minute la foc mediu? Deci? Lămurire?

    Reply

    • Cafea fara zahar
      iunie 4, 2018 @ 2:40 pm

      Salut. Pui cafeaua in apa rece si amesteci, dupa care pui ibricul pe foc. As completa cu faptul ca aici nimeni nu invata pe nimeni. Fiecare isi povesteste propriile experiente.

      Reply

  17. Ella
    iunie 25, 2018 @ 1:58 pm

    E buna cafeaua la ibric preparata astfel. Dar cum procedez cu zatul care se amesteca in cafea si ramane „plutind” nedepunandu-se. Cafeaua nu mai iese amara. Daca rezolv si problema zatului voi pastra aceasta reteta 🙂

    Reply

    • Cafea fara zahar
      iunie 29, 2018 @ 1:10 am

      Ella, rasnirea foarte fina este cea care rezolva problema zatului. Atunci cand zatul ramane la suprafata inseamna ca in granula de cafea se afla inca aer care o face mai usoara decat apa si deci sa pluteasca. Daca cafeaua este rasnita foarte, foarte fin, aerul se elibereaza complet, iar zatul se aseaza pe fund in cateva minute de la preparare. Mai mult, daca totusi mai ramane amestecat in cafea, fiind foarte fin, este complet nederanjant, ba chiar ofera acesl corp generos, specific cafelei la ibric.

      Reply

  18. Cafea rece pentru acasa: Cold Brew, Cold Drip, Espresso Tonic, Cappuccino Glace
    iulie 21, 2018 @ 10:11 pm

    […] avem espresso și apă tonică. În loc de espresso poți folosi o cafea mică și concentrată preparată la ibric. Ca și în rețeta pentru espresso voi vorbi de varianta cu espresso dublu, deci în jur de […]

    Reply

  19. Manollo
    martie 28, 2019 @ 2:03 pm

    Buna ziua,rog pe cineva informat în această branșă daca poate oferii nume sau branduri(mai in detaliu) de cafele care se pretează pentru cafeaua la ibric. A experimenta degeaba cafele care nu se pretează pentru ibric este o pierdere de vreme si bani…asa ca astept un „împătimit ” al cafelei care poate da detalii despre această „arta”

    Reply

    • Cafea fara zahar
      martie 28, 2019 @ 5:19 pm

      Buna. Da-mi te rog exemplu de 1-2 cafele cu care ai experimentat pana acum.

      Reply

  20. Chircu Andrei
    aprilie 11, 2019 @ 11:07 am

    Spune-mi te rog daca mai este necesara strecurarea cafelei din ibric in ceasca.
    Mie imi place sa lenevesc ceva la cafea si am observat ca daca o torn direct in ceasca se depune zatul la fund…asta influentand cumva gustul

    Reply

    • Cafea fara zahar
      aprilie 13, 2019 @ 1:52 pm

      Andrei, intr-adevar, specificul cafelei la ibric este ca extragerea continua si dupa turnarea in ceasca, apa ramanand in contact cu zatul. Secretul cafelei la ibric este rasnirea foarte fina, unul dintre beneficiile acestei rasniri fine este ca extractia initiala este „aproape completa” si deci ceea ce se intampla in ceasca lenesa este irelevant pentru gustul cafelei. Insa cafeaua la ibric nu este cea mai potrivita pentru lenevit. Pentru asta as recomanda alternativele bazate pe filtrare.

      Reply

  21. Declaratia de independenta a metodelor alternative de preparare a cafelei
    aprilie 14, 2019 @ 7:31 pm

    […] generică numită astfel. Și culmea e că, aceste metode alternative nu sunt complementare ibricului, de departe cea mai bătrână și răspândită formă de preparare a cafelei, ci alternative […]

    Reply

  22. Smina Serban
    septembrie 15, 2019 @ 4:48 am

    Buna ziua ,
    Corect in mare parte tot ce sa scris dar un lucru simplu și de pornire la o cafea buna la ibric nu l-am văzut spus și anume .
    In opinia mea pentru a beneficia de ce sa scris trebuie musai sa nu folosim zaharul , acesta fiind adăugat schimba total aroma și gustul fin al cafelei și celelalte particularități pe care vrem sa le descoperim intr-o cafea buna .
    Mai departe este foarte important ce cafea folosim Arabica sau Robusta ,vrem gust și aroma alegem arabica și iar repet sa fim siguri ca este într-adevăr arabica ,dacă vrem cofeina alegem robusta sau popular spunând ,o cafea tare , care sa ne țină trezi și sa simțim amar ca doar atunci cafeaua este buna ,spun asta pentru ca mulți dintre noi nu cunosc gustul ,aroma ,tăria -cofeina ,relația dintre câta apa și cafea sunt necesare la pregătirea unei cafele corecte .
    Cea mai buna cafea este cea pe care îți place sa o bei in fiecare zi atât cu zahăr sau fără ,cafea care îți aduce bucurie și plăcere .
    Sper sa nu supăr pe nimeni cu ce am scris dar sunt constatări personale și mici pași pe care putem săi facem in a ne bucura zilnic de aroma și gustul cafelei
    Multumesc

    Reply

  23. vali vulpe
    octombrie 21, 2019 @ 7:15 pm

    salut.
    punem apa la fiert in ibric .(te invarti, una alta prin bucatarie, te fura o stire ,doua la tv , rasnesti 20 – 28 grame cafea 20 – 30 de secunde = 4 -5 masuri lingura de lapte praf ).
    cand face apa galagie in ibric, oprim flacara.
    cafeaua rasnita (electric) si rasturnata in capacul rasnitei aterizeaza in ibric.
    amestecam. ferm. turnam in filtrul de hartie care se sprijina pe un filtru conic din plastic.1 minut si gata.cana este din sticla termica albastra

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *